«Βροχή» οι καταγγελίες πολιτών για φοροφυγάδες – Πού… κολλάει το μπόνους

«Βροχή» οι καταγγελίες πολιτών για φοροφυγάδες – Πού… κολλάει το μπόνους
Photo: Shutterstock
Πάνω από 200 καταγγελίες δέχεται καθημερινά η ΑΑΔΕ. Η πύλη «Καταγγελίες Πολιτών» και η εφαρμογή «Apodixi».

Φέρνει αποτέλεσμα το κάλεσμα της ΑΑΔΕ στους πολίτες να καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και διαφθοράς μέσω των καναλιών επικοινωνίας που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής Apodixi, αν και ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί το κίνητρο της επιβράβευσης -έως 3.000 ευρώ- για όσους συνεισφέρουν στον εντοπισμό τέτοιων υποθέσεων.

Πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν και άλλες φορολογικές αρχές στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, βασιζόμενες κυρίως σε ανώνυμες καταγγελίες που υποβάλλονται ηλεκτρονικά αλλά δεν οδηγούν απαραίτητα στην έναρξη ελέγχων, εκτός εάν συνοδεύονται από αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία.

Στην Ελλάδα, πάνω από 200 καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων και συναλλαγές για πώληση προϊόντων χωρίς απόδειξη δέχεται καθημερινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ειδικότερα, το 2024 καταγράφηκαν συνολικά 74.944 αναφορές. Από αυτές στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρήθηκαν 31.309 και αφορούν καταγγελίες για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις καθώς και περιστατικά διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση ενώ μέσω της εφαρμογής Apodixi συγκεντρώθηκαν άλλες 43.635 υποθέσεις για επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν νόμιμες αποδείξεις.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της “Καταγγελίες Πολιτών” προκύπτει ότι το 2024 υποβλήθηκαν: 27.514 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις, 345 καταγγελίες για τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο και 3.450 καταγγελίες για διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μέσω της πλατφόρμας υπάρχει δυνατότητα υποβολής Ανώνυμων ή Επώνυμων Καταγγελιών με τη σύντομη συμπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεωτικών πεδίων προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελθέντων. Επίσης, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να συνδράμει στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς καθώς και στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου σε Πολίτες, Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες.

Τα στοιχεία της πλατφόρμας “Καταγγελίες Πολιτών” αξιολογούνται από τα ψηφιακά συστήματα της ΑΑΔΕ και προτεραιοποιούνται για έλεγχο ενώ ανάλογη διαδικασία ακολουθείται με την εφαρμογή Apodixi, την οποία έχουν κατεβάσει στο κινητό τους τηλέφωνο πάνω από 300.000 πολίτες.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις πλαστών αποδείξεων τα πρόστιμα για τους παραβάτες κυμαίνονται από 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, μέχρι 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, κατ’ ελάχιστο. Πάντως δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η ρύθμιση που προβλέπει τη χορήγηση χρηματικού μπόνους έως 3.000 ευρώ σε όσους έχουν συνδράμει, μέσα από τις καταγγελίες τους, στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής, γεγονός που αποδίδεται σε νομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων που πρέπει να καλύπτονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: