ΕΕ: Οι χαμηλοί φόροι στην Starbucks πιθανότατα είναι παράνομοι
- 15/11/2014, 20:52
- SHARE
Τις συμφωνίες της μεγαλύτερης αλυσίδας καφέ στον κόσμο με την ολλανδική κυβέρνηση διερευνά η Κομισιόν.
Στο «κύμα» αποκαλύψεων για τη διαδικασία φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών εμπλέκεται και η εταιρεία Starbucks, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η εξαιρετικά χαμηλή φορολόγηση της εταιρείας μετά από συμφωνία με τις ολλανδικές αρχές, «ενδέχεται να είναι παράνομη».
Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ιρλανδία, Κύπρος, Βέλγιο και Γιβραλτάρ είναι μερικές από τις χώρες οι οποίες βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τις ευρωπαϊκές αρχές, εξαιτίας των ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου το οποίο προσφέρουν σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αναφέρει το Reuters.
Μια διαδικασία η οποία έχει επισκιάσει τις πρώτες μέρες της θητείας του νέου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική από τους ηγέτες των G20 στη σύνοδο τους στην Αυστραλία, καθώς διετέλεσε επί 20 περίπου χρόνια υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποπτεύεται ότι οι ολλανδικές φορολογικές αρχές επιτρέπουν στην Starbucks να μειώνει τα φορολογητέα κέρδη της, κι επομένως το σύνολο των φόρων που θα πληρώσει, με τρόπο ο οποίος δεν είναι σύμφωνος με τους κανονισμούς.
«Αρχική άποψη της Κομισιόν για το θέμα είναι ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς που έχει πετύχει η Starbucks Manufacturing EMEA BV συνιστά κρατική ενίσχυση», είπε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Ολλανδός υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η συμφωνία με την Starbucks «είναι εναρμονισμένη με τους διεθνείς κανόνες αλλά και με την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος».
Η εταιρεία από την πλευρά της δηλώνει βέβαιη πως οι ελεγκτές της ΕΕ θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε καμία κρατική ενίσχυση.
Οι κόκκοι καφέ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι ολλανδικές φορολογικές αρχές επέτρεψαν στην Starbucks Manufacturing EMEA BV, θυγατρική της Starbucks, να δηλώνει φορολογητέα κέρδη ίσου ποσοστού με τα έξοδά της, ενώ της επέτρεψαν επίσης να αποκλείει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων κατά τη διαδικασία του υπολογισμού τους. Αυτό συνέβη εν μέρει με τον αποκλεισμό των κόκκων καφέ από τους υπολογισμούς αυτούς.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρακτική αυτή δικαιολογείται καθώς οι κόκκοι παραμένουν ιδιοκτησία άλλης θυγατρικής. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι κόκκοι εμφανίζονται στον ισολογισμό της Starbucks Manufacturing EMEA BV.
Όπως αναφέρει το Reuters, εάν οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδείξουν την παράτυπη ενίσχυση της Starbucks, η εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τους φόρους που της αναλογούν χωρίς όμως να πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων, το σύνολο των εξόδων τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως, το ζήτημα σε αυτήν την υπόθεση είναι οι κρατικές συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες, οι οποίες τους παρέχουν άδικο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους, καθώς εκτός από την Starbucks, οι Amazon, Fiat και η Apple βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών της ΕΕ για την ίδια πρακτική αποφυγής φόρων.