Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα του Πολυτεχνείου
- 16/11/2014, 12:53
- SHARE
Επί ποδός 7.000 αστυνομικοί καθώς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης - Οι δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων.
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μία από τις στιγμές της ελληνικής ιστορίας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην πορεία του χρόνου. Γιατί όλο και περισσότερο χρειαζόμαστε παραδείγματα που δείχνουν ότι η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται με αγώνες, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από το πάθος για ελευθερία και δημοκρατία, ότι η καθεστωτική βία και ο αυταρχισμός χρειάζονται αθητικότητα και ανοχή για να επιβληθούν», τονίζει σε μήνυμα του για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στη σκιά των κινητοποιήσεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πύλες του Πολυτεχνείου από χθες είναι ανοιχτές για το κοινό, ενώ αύριο Δευτέρα θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας είναι δρακόντεια με 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή.
«Λέμε συχνά πως κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, είναι ανοιχτό σε ερμηνείες τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Σαρανταένα χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έχουμε λόγους να θυμόμαστε ότι η φωτεινή πλευρά της ιστορίας γράφεται από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλους, ακόμη και αν κανείς δεν τους το ζητά, πέρα από τη συνείδησή τους. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να σεβόμαστε, έχουμε χρέος να ξεχωρίζουμε τα μεγάλα από τα μικρά, τα σημαντικά από τα ασήμαντα, το διαχρονικό από το εφήμερο και να αναζητάμε το καλό και την αλήθεια», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπούλιας.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείου θα παραμείνουν σήμερα κλειστοί έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ τη Δευτέρα θα κλείσουν στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών. Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς «να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».
Τα μηνύματα των πολιτικών και των κομμάτων
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί μια ιστορική στιγμή που «συμπυκνώνει τους αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ισονομία, το δικαίωμα στη Γνώση και τη Μόρφωση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι «τιμούμε τη νέα γενιά της Πατρίδας μας, αλλά και όλους εκείνους που τόλμησαν να αντιταχθούν σε κάθε λογής τυράννους υπερασπιζόμενοι αρχές και αξίες».
«Το Πολυτεχνείο σηματοδότησε την αρχή του τέλους της επτάχρονης Δικτατορίας, που κατέρρευσε λίγους μήνες αργότερα, ανίσχυρη μπροστά στη λαϊκή οργή και βαριά ένοχη για το εθνικό έγκλημα της κυπριακής τραγωδίας», επισημαίνει ακόμα στο μήνυμά του ο κ. Μεϊμαράκης, συμπληρώνοντας ότι: «Τιμούμε όλους τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, όλους όσους συνέβαλαν στην ανατροπή ενός άνομου καθεστώτος και στην εδραίωση του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού σημειώνει στη συνέχεια ότι τα χρόνια που πέρασαν από τη Μεταπολίτευση έως τις μέρες μας «αποτελούν την πιο μακρόχρονη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας στη σύγχρονη Ελλάδα», αναφέρει ότι σήμερα «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την ανθρωπότητα» όπου η «οικονομική κρίση έχει πλήξει το επίπεδο ζωής πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο», με αποτέλεσμα «το κοινωνικό κράτος, που αποτελούσε κεκτημένο για τις χώρες της Ευρώπης, δοκιμάζεται». Ωστόσο, «μέσα στη συγκυρία αυτή, η χώρα μας προσπαθεί να σταθεί όρθια και να προχωρήσει, με θυσίες και αναγκαίες αλλαγές, χωρίς όμως εκπτώσεις στις ελευθερίες, στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα».
Και ο κ. Μεϊμαράκης καταλήγει εκφράζοντας τη βεβαιότητά του, ότι: «η σημερινή νέα γενιά της πατρίδας μας έχει τη θέληση, το πείσμα και την ικανότητα να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις των δικών της καιρών και να κερδίσει τη μάχη στο στίβο της δημιουργίας και της προόδου. Και όπως η γενιά του Πολυτεχνείου έδωσε τον αγώνα της με αυτοθυσία ανατρέποντας την αυθαιρεσία και τον παραλογισμό εκείνης της εποχής, έτσι και τα τωρινά νιάτα μπορούν με ψυχή και όραμα να χτίσουν τη ζωή που ονειρεύονται, τη ζωή που τους αξίζει».
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι «η 17η Νοεμβρίου εκπέμπει μήνυμα Δημοκρατίας και ενότητας των Ελλήνων.
Την ανάγκη όλοι «να υπερβούμε τις «ελλειμματικές» νοοτροπίες του παρελθόντος, να συνθέσουμε εποικοδομητικά τις διαφορές μας και τις αντιθέσεις μας και να μετάσχουμε ως ενεργοί πολίτες στις εξελίξεις και τους θεσμούς του Πολιτεύματος, σε αυτή την εποχή των προκλήσεων και της ιστορικής για το έθνος ευθύνης», επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην ημερήσια διαταγή του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αναφερόμενος ειδικότερα στην επέτειο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη ότι ο ελληνικός λαός ομοθύμως, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή πολιτικής τοποθέτησης και πέραν της οποιασδήποτε υπαρξιακής θεώρησης δεν μπορεί να συμπορευθεί με λογικές και καθεστώτα που καταλύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπονομεύουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και εκμαυλίζουν την έννοια του κράτους δικαίου».
Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να τιμούν την ιστορία τους, αλλά και ότι ξέρουν να αγωνίζονται ώστε να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας που οδηγεί προς την ανάκτηση της θέσης που αξίζει στην πατρίδα μας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο» τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στο μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «41 χρόνια μετά, το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ». «Την ίδια στιγμή που η μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει κάθε έννοια συλλογικού δικαιώματος, που καταδικάζει τη νεολαία και τους εργαζομένους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στο μονόδρομο των μνημονίων και της λιτότητας» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο μήνυμά του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι νέες και οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το λαϊκό ξεσηκωμό το Νοέμβρη του ’73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν. Να μάθουν για το ρόλο που έπαιξε η στρατιωτική δικτατορία για την προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να απομονώσουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ρίχνει λάσπη και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας».
Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της αναφέρει ότι «η γενιά της κρίσης δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά. Πρέπει, αντίθετα, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία της μεταπολίτευσης, να σταθεί όρθια, απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, που δεν θα σφραγίζουν η απόγνωση της ανεργίας, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση».