Ο πιο φιλόδοξος CEO του κόσμου
- 16/11/2014, 18:32
- SHARE
Ο Λάρι Πέιτζ της Google φιγουράρει στην κορυφή της λίστας του Fortune με τους καλύτερους επιχειρηματίες για το 2014.
Υπάρχει ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί για τον Λάρι Πέιτζ στο «εργοστάσιο του μέλλοντος» της Google X: εκεί όπου τα σαϊνια του τεχνολογικού γίγαντα της Google πειραματίζονται με το μέλλον, σε εφαρμογές όπως τα αυτοκατευθυνόμενα αυτοκίνητα, έως τα… καταπόσιμα νανοσωματίδια που θα βοηθούν στη θεραπεία πάσας νόσου!
Ένα από αυτά τα σαϊνια λοιπόν -λέει το ανέκδοτο- μπαίνει με τρελό ενθουσιασμό στο γραφείο του διευθύνοντα συμβούλου της Google με μία συσκευή στα χέρια, ανακοινώνοντάς του ότι εφηύρε τη μηχανή του χρόνου! Καθώς, όμως, τραβά το καλώδιο για να τη συνδέσει στο ρεύμα, ακούει τον Λάρι Πέιτζ να τον ρωτά με μία δόση απογοήτευσης: «Ωραία, όμως γιατί χρειάζεται να τη βάλεις στην πρίζα για να λειτουργήσει;»…
Όπως και στα 25 του -όταν συνίδρυσε με τον Σεργκέι Μπριν την Google- έτσι και στα 41 του ο Λάρι συνεχίζει να θεωρεί ότι το απίθανο είναι δεδομένο και το φαινομενικά αδύνατο, πιθανό. Eφευρέτης ο ίδιος του PageRank -του αλγορίθμου της μηχανής αναζήτησης της Google- βρίσκεται σχεδόν πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ερευνητές και τους προγραμματιστές της εταιρείας του, που απασχολεί συνολικά κοντά στα 55.000 άτομα σε όλο τον πλανήτη.
Όταν για παράδειγμα ο υπεύθυνος του σχεδίου «Loon» (για την χρήση διαστημικών ψηφιακών μπαλονιών που θα στέλνουν παντού σήμα 3G) τον ενημέρωσε ότι τα πειράματα βαίνουν καλώς, με στόχο αύξησης της ευρωζωνικότητας κατά 5%, ο Πέιτζ ήθελε κι άλλο.
Γιατί δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε ή και να τριπλασιάσουμε τις δυνατότητες του παγκόσμιου δικτύου διερωτήθηκε, περιγράφει στο Fortune ο Άστρο Τέλερ, επικεφαλής του Google X. «Μας υπενθυμίζει ότι οι φιλοδοξίες του είναι υψηλές κι έτσι μας εμπνέει».
Διαβάστε ακόμη: Fortune: Οι επιχειρηματίες της χρονιάς
«Κάθε φορά που μιλάς μαζί του έχεις ταυτόχρονα την αίσθηση του τρόμου, του δέους, καθώς κι όταν μαθαίνεις πάντα κάτι νέο», συμπληρώνει ο Άντι Κόνραντ, που έχει αναλάβει υπεύθυνος του φουτουριστικού προγράμματος των νανοσωματιδίων.
Αυτήν την πλευρά παρουσιάζει ο Πέιτζ και ως προγραμματιστής-οραματιστής, και ως το αφεντικό της Google. Από το 2011 που ανέλαβε όλα τα «ηνία» της, έχει αναδιοργανώσει δις τα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης (τον Οκτώβριο προανήγγειλε και τρίτη), αλλά και τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας.
Το αποτέλεσμα είναι την τελευταία τριετία η Google να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 20% και τώρα πια θεωρείται ο Νο1 ανταγωνιστής της Apple, της Amazon, της Microsoft, του Facebook και της Yahoo!.
Επεκτείνει διαρκώς τις βασικές δραστηριότητές της: μηχανή αναζήτησης, ads, χάρτες, Gmail, apps, Chrome, YouTube, Android κ.α. Μόνον από το YouTube τα έσοδα αναμένεται να φθάσουν φέτος τα 6 δισ. δολάρια. Το Google Play και τα συναφή -εφαρμογές και υπηρεσίες- εξελίσσονται επίσης σε έναν μικρό «θησαυρό». Το Android, η πιο πετυχημένη δη δωρεάν πλατφόρμα πληροφορικής, έγινε «μοχλός» για την ώθηση της Google στον κορυφή του τεχνολογικού τομέα των φορητών συσκευών.
«Παλιά, όταν μιλούσα με τον Στίβ Τζομπς, μου έλεγε «ρε παιδιά, κάνετε πολλά πράγματα μαζί», εξιστορεί ο Πέιτζ. «Ο Στιβ έκανε πραγματικά πολύ καλή δουλειά, όταν δούλευε πάνω σε ένα ή δύο προγράμματα ταυτοχρόνως». Όμως στην Google, εξηγεί, η λογική του είναι άλλη. «Θέλουμε να έχουμε τη μέγιστη επίδραση στον κόσμο, κάνοντας πολλά πράγματα μαζί».
Σήμερα, υπό την ηγεσία του Λάρι Πέιτζ, ο τεχνολογικός κολοσσός επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, στη ρομποτική, στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για delivery, σε ένα σωρό φιλόδοξες startups.
Αγόρασε τη Nest έναντι 3,2 δισ. δολ. στην επιδίωξή της να φτιάξει το απόλυτα «έξυπνο» σπίτι. Επένδυσε στην βιοτεχνολογική Calico για να κάνει έρευνες γύρω από το γήρας. Άρχισε την εμπορευματοποίηση φακών επαφής που καταγράφουν το σάκχαρο στο αίμα. Και προωθεί στην αγορά τα φουτουριστικά Google Glass.
Όλα αυτά προκαλούν δέος, φόβο και φθόνο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν πίσω από την Google έναν «δαίμονα» που θα ελέγχει τις ζωές μας. Σε οικονομικό επίπεδο εν τω μεταξύ η Google έχει πολλά ανοιχτά «μέτωπα» σε θέματα φορολογίας και παραβίασης της αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Ενώ πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως όλα αυτά τα καινοτόμα και φουτουριστικά της σχέδια δεν είναι παρά ένα «δόλωμα» του τεχνολογικού κολοσσού για να «τσιμπά» δισεκατομμύρια από διαφημίσεις, «καταπίνοντας» παράλληλα με εξαγορές τους πιθανούς μελλοντικούς ανταγωνιστές.
Όπως και να έχει, γεγονός παραμένει ένα: τα έσοδα της Google ξεπέρασαν το τελευταίο τρίμηνο τα 16 δισ. δολάρια και τα αποθεμάτικά της (ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) έχουν εκτοξευτεί στα 62 δισ. δολάρια, από 37 δισ. που ήταν όταν ο Πέιτζ ανέλαβε CEO.
«Ο Λάρι Πέιτζ ποντάρει σωστά στις μακροπρόθεσμες τάσεις της τεχνολογίας», παρατηρεί ο Μαρκ Μαχάνεϊ της RBC Capital Markets. «Εάν δεν στοιχημάτιζε σωστά, η Google θα είχε σήμερα πολύ μικρότερη αξία». Με αυτά και με άλλα ορισμένοι, όπως ο Μπεν Χόροβιτς της επενδυτικής εταιρείας Andreessen Horowitz, τον αντιμετωπίζουν σαν… επιχειρηματικό Τοτέμ.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιου διαμετρήματος επιχειρηματικό ηγέτη από την εποχή του Τόμας Έντισον στην GE ή του Ντέβιντ Πάκαρντ στην HP», υπερθεματίζει στο Fortune o Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής. Ο ίδιος ο Λάρι Πέιτζ πάντως προτιμά να κρατά χαμηλά τους τόνους. «Θεωρώ», λέει, «ότι η αποστολή μου ως CEO είναι να ωθώ τον κόσμο προς τα εμπρός»….
Τα φιλόδοξα «στοιχήματα» της Google X υπό τον Λάρι Πέιτζ
1 Ψηφιακά μπαλόνια
Με στόχο να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο Ίντερνετ πάντα και παντού, η Google πειραματίζεται με high-tech διαστημικά μπαλόνια, που θα αιωρούνται στην στρατόσφαιρα και θα καλύπτουν την ευρυζωνικότητα σε κάθε γωνιά του πλαντήτη. Μέχρι στιγμής μπορούν, σε πειραματικό επίπεδο, να παραμένουν 100 ημέρες στον αέρα, καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις από ύψος άνω των 18 χλμ. και παρέχοντας ταχύτητες 10 Mbps (megabits ανά δευτερόλεπτο).
2 Καταπόσιμα νανοσωματίδια
Είναι το πιο… μυστικιστικό πείραμα της Google. Μεγέθους περίπου όσο το 1/2.000 ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου, τα νανοσωματίδια «εμποτίζονται» στα εργαστήρια με πρωτεϊνες, αμινοξέα ή γενετικό υλικό (ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται), θα μπορούν θεωρητικά να προσλαμβάνονται με τη μορφή χαπιού και μόλις μπουν στο ανθρώπινο σώμα θα μπορούν να μετρούν τους βιολογικούς δείκτες της κυτταρικής λειτουργίας. Το ζητούμενο είναι η έγκαιρη διάγνωση κάθε πιθανού προβλήματος υγείας, ακόμη και του καρκίνου! Επόμενο ερώτημα είναι η θεραπεία…
3. Ρομπότ
Πέρυσι η Google εξαγόρε μια χούφτα ροπμποτικές εταιρίες, όπως τις Boston Dynamics και Schaft. Και τώρα έχει στα «σκαριά» από το τετράποδο BigDog -που μπορεί να κουβαλά τεράστια φορτία- έως ένα δίποδο ανθρωποειδές με αυτονομία κίνησης!
Διαβάστε ακόμη:
Google: Τα 16 χρόνια που την έφεραν στην κορυφή
Η Google νοίκιασε ολόκληρο… αεροδρόμιο από τη NASA!
Ποια είναι η startup που «μάγεψε» τη Google
Τα πιο «τρελά» και φιλόδοξα project της Google
Τότε και τώρα: H Google παραμένει μια αντισυμβατική εταιρεία
Τα 15 γεγονότα-σταθμοί της Google