Μείζον ζήτημα για τον ξενοδοχιακό κλάδο η έλλειψη ρευστότητας
- 17/11/2014, 20:05
- SHARE
Αύξηση της επισκεψιμότητας των επισκεπτών στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις Philoxenia και Hotelia.
Η έλλειψη ρευστότητας στην ξενοδοχειακή αγορά εξακολουθεί να αποτελεί το φλέγον ζήτημα για τον κλάδο, όπως έγινε σαφές στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2014.
Όπως τόνισε στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Ρέτσος, «η έλλειψη ρευστότητας στην ξενοδοχειακή αγορά και η ανάγκη ρεαλιστικών λύσεων από πλευράς Τραπεζών, για τη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων και τη χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αποτελεί “φλέγον ζήτημα” για τον κλάδο. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να δίνεται λύση σε αυτά τα ζητήματα, επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δοκιμάζοντας σκληρά τη βιωσιμότητά τους», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος. Όπως πρόσθεσε, η πολύ καλή φετινή χρονιά, δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των απωλειών και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, των προηγούμενων.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίστηκε, απαιτείται ένα νέο πλαίσιο αρχών και κανόνων, που, μεταξύ άλλων, θα εστιάζεται, στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και του κόστους χρήματος, ιδίως προς τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, στην παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων και στον εξορθολογισμό των όρων αναχρηματοδότησης δανείων και αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων, σε ρεαλιστικές και ευέλικτες λύσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», με γνώμονα διεθνείς και δοκιμασμένες στην πραγματική οικονομία πρακτικές και δυνατότητες (επιμήκυνση έως και τριάντα έτη – απαλλαγή από τόκους καθυστέρησης).
Το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, αποτελεί εξακολουθητικά το μεγαλύτερο πρόβλημα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που λειτουργούν τη χειμερινή περίοδο ή σε 12μηνη βάση. Το κόστος θέρμανσης, σε πολλές περιπτώσεις ξενοδοχείων μπορεί να φθάνει από το 25% έως και το 50% του λειτουργικού τους κόστους (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή λειτουργίας) και παρά τις πιεστικές παρεμβάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί, σημειώνουν.
Σταθεροποίηση στον εσωτερικό τουρισμό
Πάντως σε ό,τι αφορά το σκέλος του εσωτερικού τουρισμού, αυτός καταγράφει φέτος ενδείξεις σταθεροποίησης και ανάσχεσης της κατάρρευσης των τελευταίων χρόνων. Βέβαια στα αιτήματα της ΠΟΞ παραμένει, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση της από τριετίας πρότασης της για μία σχολική ανάπαυλα μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, που σε συντονισμό των Ξενοδοχειακών Ενώσεων, των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας θα δημιουργήσει ένα τετραήμερο το οποίο θα συνδυάζεται με δραστηριότητες πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και τοπικού χαρακτήρα, κατ’ αντιστοιχία με ό,τι ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, επισημάνθηκε ότι τα πρώτα στοιχεία για την περίοδο του 2015 είναι θετικά, όπως προκύπτει από την εξέλιξη των προκρατήσεων από ορισμένες μεγάλες αγορές, τις τοποθετήσεις των tour operators και του προγραμματισμού των αεροπορικών εταιρειών.
Αύξηση της επισκεψιμότητας στις εκθέσεις Philoxenia και Hotelia
Σημαντική αύξηση των επισκεπτών καταγράφηκε στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις Philoxenia και Hotelia της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ στις οποίες βρέθηκαν περισσότερα από 14.200 άτομα.
Αναλυτικότερα, αυξημένος κατά 54% σε σχέση με πέρυσι (όταν στη διοργάνωση περιλαμβανόταν και η έκθεση Polis) ήταν ο αριθμός των ατόμων, που επισκέφτηκαν την 30η Philoxenia (12.074 άτομα), ενώ διευρυμένη ήταν και η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών, οι οποίοι ανήλθαν σε 4.718, έναντι 2.665 πέρυσι (+77%), σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές.
Η δε Hotelia (ξενοδοχειακός εξοπλισμός), που πέρυσι δεν λειτούργησε ως ξεχωριστή έκθεση, αλλά ως τμήμα της Philoxenia, συγκέντρωσε φέτος το ενδιαφέρον 2.207 επισκεπτών. Στη Hotelia οι εμπορικοί επισκέπτες ήταν 495, ενώ οι χώρες προέλευσης τους για αμφότερες τις εκθέσεις έφτασαν τις 23, γεγονός που -σύμφωνα με τους διοργανωτές- καταδεικνύει τη δυναμική και τη διείσδυση της Philoxenia και της Hotelia στις ξένες αγορές.