Σαμ Άλτμαν: Τι θα αναθεωρήσει στην OpenAI μετά τον «τυφώνα» DeepSeek

Σαμ Άλτμαν: Τι θα αναθεωρήσει στην OpenAI μετά τον «τυφώνα» DeepSeek
Photo: Shutterstock
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η OpenAI «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας» όσον αφορά τη διαφάνεια των ΑΙ  μοντέλων της.

Η DeepSeek συνεχίζει να ταράζει τα νερά στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), προσφέροντας ισχυρά αλλά οικονομικά μοντέλα, τα οποία κερδίζουν έδαφος έναντι των πιο ακριβών και κλειστών συστημάτων των δυτικών τεχνολογικών κολοσσών. Η προσέγγισή της, που δίνει στους χρήστες ορατότητα στα ενδιάμεσα βήματα σκέψης των μοντέλων, έχει προκαλέσει αναταράξεις στον κλάδο και ώθησε τον CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, να παραδεχτεί ότι η εταιρεία του πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας Reddit AMA (Ask Me Anything) την Παρασκευή, ο Άλτμαν ρωτήθηκε για τη DeepSeek και το επαναστατικό της μοντέλο R1, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν αναλυτικά όλα τα ενδιάμεσα βήματα στη διαδικασία συλλογιστικής του ΑΙ. Τα υπάρχοντα μοντέλα της OpenAI, όπως τα o1 και o3, χρησιμοποιούν επίσης αυτή τη μέθοδο reasoning AI, αλλά αντί να εμφανίζουν όλα τα βήματα, παρουσιάζουν μόνο την τελική απάντηση.

Ένας χρήστης στο Reddit ρώτησε αν η OpenAI θα μπορούσε να προσφέρει κάτι αντίστοιχο με την προσέγγιση της DeepSeek, και ο Άλτμαν απάντησε: «Ναι, σύντομα θα παρουσιάσουμε μια πολύ πιο χρήσιμη και λεπτομερή εκδοχή αυτού. Πίστωση στην R1 που μας έβαλε στη διαδικασία να το σκεφτούμε». Αυτή η παραδοχή δείχνει ότι η OpenAI αλλάζει στάση απέναντι στις καινοτομίες της DeepSeek και πιθανώς προετοιμάζεται να προσαρμόσει τα προϊόντα της ώστε να ανταγωνιστεί το νέο AI μοντέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ακόμη καίριο θέμα που τέθηκε ήταν η προσβασιμότητα των δεδομένων και το κατά πόσο η OpenAI σκοπεύει να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες για τα μοντέλα βαρών (weights), τα οποία αποτελούν το «μυαλό» ενός AI συστήματος. Ο επικεφαλής ερευνητής της Meta, Γιαν ΛεΚουν (Yann LeCun), έχει δηλώσει ότι το μεγαλύτερο δίδαγμα από την επιτυχία της DeepSeek είναι η αξία των open-source μοντέλων, που επιτρέπουν σε προγραμματιστές και επιχειρήσεις να τα προσαρμόζουν στις δικές τους ανάγκες.

Αντίθετα, η OpenAI έχει υιοθετήσει πιο κλειστή στρατηγική, χρεώνοντας πρόσβαση στα μοντέλα της και κρατώντας ιδιωτικά τα δεδομένα βαρών. Όταν ρωτήθηκε αν θα αλλάξει αυτή η πολιτική, ο Άλτμαν έδειξε αμφιταλαντευόμενος: «Ναι, το συζητάμε. Προσωπικά, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας σε αυτό το θέμα και πρέπει να βρούμε μια νέα στρατηγική ανοιχτού κώδικα. Όμως, δεν συμφωνούν όλοι στην OpenAI με αυτή την άποψη και προς το παρόν δεν αποτελεί την υψηλότερη προτεραιότητά μας».

Η απάντηση αυτή υποδηλώνει ότι η OpenAI αναγνωρίζει τη δυναμική της ανοιχτής πρόσβασης στα AI μοντέλα, αλλά παραμένει επιφυλακτική ως προς το αν και πότε θα προχωρήσει σε μια αλλαγή στρατηγικής. Εν τω μεταξύ, η DeepSeek συνεχίζει να κερδίζει έδαφος ως η πιο οικονομική και αποτελεσματική εναλλακτική στα υπάρχοντα εμπορικά AI μοντέλα, δημιουργώντας πίεση στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου να αναθεωρήσουν τις πρακτικές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: