Ρωσικά κεφάλαια μέσω αμερικανικών τραπεζών; Πώς η Τουρκία εμπλέκεται στο παιχνίδι των κυρώσεων

Ρωσικά κεφάλαια μέσω αμερικανικών τραπεζών; Πώς η Τουρκία εμπλέκεται στο παιχνίδι των κυρώσεων
Russian ruble money vs US dollar, ruble banknote is on top of dollar bills pile. Concept of sanctions, currency, victory of ruble, economy of Russia and USA, exchange rate, inflation and geopolitics. Photo: Shutterstock
Τι αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε το έργο του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου ως κάλυψη για να μεταφέρει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω αμερικανικών τραπεζών στην Τουρκία, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη την The Kyiv Independent, οι μεταφορές αυτές φαίνεται να ενορχηστρώθηκαν από τα υψηλότερα επίπεδα της Μόσχας, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τη διπλωματική ισορροπία μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

Χρήμα ρωσικής προέλευσης με αμερικανικό διαμεσολαβητή

Οι αμερικανικές τράπεζες JPMorgan Chase και Citigroup διευκόλυναν μεταφορές άνω των 5 δισ. δολαρίων που σχετίζονταν με το ρωσικό σχέδιο, με τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια να «παγώνουν» αργότερα από τις αρχές των ΗΠΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποπτεύεται πως η χρηματοδότηση αυτή διαχειρίστηκε μέσω της Τράπεζας της Ρωσίας και της Gazprombank, η οποία δρομολόγησε 9 δισ. δολάρια προς την Τουρκία, αποφεύγοντας τις άμεσες συναλλαγές με οντότητες που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τα ρωσικά κεφάλαια δεν είχαν αποκλειστικά σκοπό την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, αλλά αποτέλεσαν μέσο για τη δημιουργία υπεράκτιων αποθεμάτων δολαρίων προς όφελος του ρωσικού κράτους.

Διπλωματικές αντιδράσεις και αποφυγή κυρώσεων

Παρά την αρχική πρόθεση των αμερικανικών αρχών να κατασχέσουν τα παγωμένα κεφάλαια, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να μην προχωρήσει με την υπόθεση, φοβούμενη τις διπλωματικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τη WSJ, βασικές ανησυχίες αφορούσαν στον ρόλο υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, όπως ο αρχηγός πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι, οι οποίοι φέρονται να διευκόλυναν τις συναλλαγές.

Η Ουάσινγκτον εξέτασε το ενδεχόμενο ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε ευαίσθητα θέματα, όπως η ανταλλαγή κρατουμένων, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική της Τουρκίας: Μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Η Τουρκία, σε αντίθεση με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, έχει αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους εμπορίου με τη Μόσχα. Παράλληλα, παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, εξισορροπώντας τη θέση της μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται πως ωφελήθηκε από τις ρωσικές συναλλαγές, καθώς τα κεφάλαια αυτά ενίσχυσαν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού.

Η Επόμενη κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ

Με την υπόθεση να παραμένει εκκρεμής, η νέα κυβέρνηση Τραμπ καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε κυρώσεις ή αν θα συνεχίσει την πολιτική αποφυγής διπλωματικών συγκρούσεων. Η προηγούμενη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ είχε σημαδευτεί από εντάσεις με την Τουρκία, όπως στην περίπτωση των κυρώσεων κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για παραβιάσεις του καθεστώτος κυρώσεων στο Ιράν.

Αν η Ουάσινγκτον επιλέξει να πιέσει την Άγκυρα, η ήδη σύνθετη ισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο συμμάχων θα μπορούσε να κλονιστεί, με άγνωστες επιπτώσεις τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: