OpenAI vs DeepSeek: Εντείνεται η μάχη της Τεχνητής Νοημοσύνης – Τι είναι το «deep research»
- 03/02/2025, 16:31
- SHARE
Η OpenAI περνάει στην αντεπίθεση στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζοντας στο Τόκιο το νέο της εργαλείο «deep research» στο περιθώριο εκδήλωσης με τη SoftBank. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο που υπόσχεται να εκτελεί μέσα σε λίγα λεπτά εργασίες που θα απαιτούσαν ώρες για έναν ανθρώπινο αναλυτή, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες του ChatGPT στην αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων από εκατοντάδες πηγές.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια κομβική στιγμή για την OpenAI, καθώς η κινεζική DeepSeek έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην αγορά της AI, προσφέροντας ένα chatbot με συγκρίσιμες επιδόσεις, αλλά σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Η DeepSeek λειτουργεί με μικρότερης ισχύος μικροτσίπ και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το οικονομικό μοντέλο των αμερικανικών κολοσσών της τεχνητής νοημοσύνης.
Την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI κατηγόρησε κινεζικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και τη DeepSeek, ότι επιχειρούν να αντιγράψουν τα μοντέλα της, παραβιάζοντας τους όρους χρήσης της μέσω της πρακτικής «distillation» – μιας μεθόδου κατά την οποία ένα AI μοντέλο κάνει επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις σε άλλο για να εκπαιδευτεί στις απαντήσεις του.
Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες, ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Δεν έχουμε πρόθεση να προσφύγουμε νομικά κατά της DeepSeek προς το παρόν. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε εξαιρετικά προϊόντα και να παραμείνουμε παγκόσμιοι ηγέτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Σε συνέντευξή του στη Nikkei, ο Άλτμαν τόνισε ότι η Κίνα καλύπτει «κατά πολύ» τη διαφορά της από τις ΗΠΑ στον τομέα της AI, ενώ χαρακτήρισε τη DeepSeek «ένα καλό μοντέλο» που όμως δεν φέρνει κάτι πραγματικά νέο. Παράλληλα, προειδοποίησε για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης στα χέρια αυταρχικών κυβερνήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η κατάχρηση της τεχνολογίας για τον έλεγχο της εξουσίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Η παρουσίαση του νέου εργαλείου της OpenAI εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για κυριαρχία στον τομέα της AI, εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία της με τη SoftBank στο επενδυτικό σχέδιο «Stargate», ύψους 500 δισ. δολαρίων, για την ανάπτυξη υποδομών AI στις ΗΠΑ – ένα έργο που υποστηρίζεται και από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Με την τεχνητή νοημοσύνη να μετατρέπεται σε πεδίο γεωπολιτικής και τεχνολογικής αντιπαράθεσης, η OpenAI ενισχύει το οπλοστάσιό της, ενώ η DeepSeek ανεβάζει τις απαιτήσεις του ανταγωνισμού. Το ερώτημα είναι ποιος θα κυριαρχήσει στο μέλλον της AI – και με ποιους όρους.