Σεισμοί στη Σαντορίνη: Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί – Ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου (vids)

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί – Ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου (vids)
Κόσμος αναχωρεί απο το αεροδρόμιο της Σαντορίνης λογω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα από το νησί.

Η σεισμική ακολουθία που πλήττει τη Σαντορίνη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οδηγεί σε μαζικές αναχωρήσεις κατοίκων. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, καθώς οι πολίτες εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους, εκφράζοντας φόβους για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Μόνο σήμερα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο πτήσεις προς την Αθήνα, ενώ αναμένονται ακόμη 13, με τις αεροπορικές εταιρείες να προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σύμφωνα με την Aegean, οι συνολικές πτήσεις από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα θα ξεπεράσουν τις 20 μέσα σε δύο ημέρες, μεταφέροντας περισσότερους από 2.500 επιβάτες. Παράλληλα, τέσσερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, με τα πλοία να αναχωρούν πλήρη.

Ψυχραιμία και επιφυλακή στο νησί

Αν και πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη, αρκετοί παραμένουν, συνεχίζοντας κανονικά την καθημερινότητά τους. Τα εμπορικά καταστήματα και οι χώροι εστίασης παραμένουν ανοιχτά, ενώ οι επιχειρηματίες προσπαθούν να διατηρήσουν την ομαλότητα εν μέσω αυξημένης ανησυχίας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια να συγκαλεί έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έφτασε στη Σαντορίνη για να αξιολογήσει την κατάσταση, καθώς η σεισμική δραστηριότητα δημιουργεί ανησυχία ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Συνεχίζονται οι δονήσεις – Καμία ένδειξη για την κύρια σεισμική δόνηση

Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη, με περισσότερες από 550 δονήσεις να έχουν καταγραφεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου τις τελευταίες ημέρες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σημειώθηκαν αρκετές σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, καθώς δεν έχει καταγραφεί η κύρια δόνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμη Λέκκα, η κατάσταση παρακολουθείται στενά, ενώ εξετάζονται όλα τα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καραστάθης (Δ/ντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου): Δεν είναι καθησυχαστικές οι συνθήκες για την ώρα – Πρωτοφανής κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα 

«Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο» επισήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τις Κυκλάδες, την αντοχή των οποίων δοκιμάζει ο Εγκέλαδος τις τελευταίες ημέρες.

«Το πρώτο και κύριο θέμα είναι ότι εμείς για να καθησυχάσουμε τον κόσμο θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση, μια αραίωση της ακολουθίας. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε, θα έλεγα το αντίθετο. Η συχνότητα των σεισμών αυξάνει. Παρατηρούμε μια αύξηση και των μεγεθών. Έχουμε τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες ημέρες από τη μια του Γενάρη, 49 σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα του 4. Σήμερα τη νύχτα ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είχαμε επτά σεισμούς από τις 10 ώρα μέχρι το πρωί. Τώρα ξανά είχαμε άλλους δυο σεισμούς πάνω από 4. Πριν από λίγο πάλι φτάσαμε στο 4,8. Θέλω να πω ότι είναι μια κατάσταση που είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα ασυνήθιστη, πρωτοφανής θα έλεγα για τα ελληνικά δεδομένα. Από κει και πέρα εξετάζουμε την ακολουθία. Για την ώρα δεν μπορούμε να καθησυχαστικοί. Θα επανεξετάζουμε συνεχώς την κατάσταση, όταν δούμε κάποια βελτίωση εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραστάθης.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε μία μετακίνηση των επικέντρων στην πλειοψηφία τους προς την Αμοργό βορειοανατολικά, σημείωσε στη συνέχεια, κάτι που εντάσσεται στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης της ακολουθίας, καθώς το ρήγμα πολλές φορές σπάει σιγά σιγά.

«Από εκεί και πέρα, η καινούργια περιοχή βέβαια έχει ένα καλό, είναι αρκετά μακρύτερα από την Σαντορίνη. Ως εκ τούτου, ένας πιθανός σεισμός έχει μεγαλύτερη απόσταση από τα νησιά, από το νησί της Σαντορίνης θα έχει μικρότερες επιπτώσεις και όσον αφορά την Αμοργό πάλι είναι σε κάποια καλή απόσταση θεωρώ» προσέθεσε.

Είναι κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, η μετατόπιση των επικέντρων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καραστάθης, αυτό που διαφοροποιεί είναι οι επιπτώσεις ως προς το νησί αν γίνει εκεί ο σεισμός. Δεν σημαίνει ότι όμως το υπόλοιπο τμήμα που είχε ενεργοποιηθεί πριν δεν είναι πια ενεργό. Θα μπορούσαμε να έχουμε και κάποιο σεισμό και σε αυτό το τμήμα, εξήγησε. Οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με το μέγεθος και το επίκεντρο. «Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι ένας σεισμός σαν αυτός που συζητείται, δεν θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο νησί. Έχουν παρθεί τα μέτρα, τα κτίσματα είναι αρκετά καινούργια τα περισσότερα όπου υπάρχει κάποιο προβληματικό κτίσμα κτλ. έχει ληφθεί υπόψιν. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση» συμπλήρωσε ο κ. Καραστάθης.

Όσο αφορά sτις πιθανότητες να υπάρξει κάποια ηφαιστειακή αντίδραση, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού, ανέφερε τα εξής.

Σε όλο τον κόσμο από τις επιστημονικές επιτροπές βγαίνει μία φωνή παρά τις διαφορετικές απόψεις

«Υπάρχει ένα ανακοινωθέν από την Πολιτική Προστασία. Μέσα στην επιτροπή υπήρχαν όλοι οι επιστήμονες, με διαφορετικές απόψεις. Όταν γίνεται μία επιτροπή, οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τα αποτελέσματα αυτής της επιτροπής. Σε όλα τα κράτη γίνεται αυτό. Από εκεί και πέρα μέσα στην Επιτροπή πρέπει να εκφράζονται οι απόψεις, να βγαίνουν οδηγίες προς τον κόσμο, όμως η πολυφωνία μετά δεν βοηθάει. Δηλαδή, η επιστημονική συζήτηση γίνεται μεταξύ των επιστημόνων. Ο κόσμος όμως θα έλεγα ότι είναι καλό να ακούει τα πορίσματα που βγαίνουν από τη σύγκλιση όλων αυτών των επιστημονικών επιτροπών και να υπάρχει μία φωνή».

Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα του ηφαιστείου, ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι μπορεί να επηρεαστεί το ηφαίστειο σε έναν μικρό βαθμό, αλλά όχι να εκραγεί. «Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Μπορεί να γίνει για παράδειγμα μια κατολίσθηση μέσα, μπορεί να διαφοροποιηθούν κάποιες παράμετροι κτλ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οδηγείται σε έκρηξη. Αυτό είναι σαφές. Δεν έγινε αυτό όταν γίνανε τεράστιοι σεισμοί» είπε χαρακτηριστικά. Αυτά σημείωσε όσο αφορά το υποθαλάσσιο Κολούμπο και όσο αφορά το ηφαίστειο της Καμένης μέσα στην Σαντορίνη, σημείωσε ότι υπήρχε μία μικρή σεισμικότητα προ μηνών και αυτή τη στιγμή είναι σε ύφεση, δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σε σχέση με τους κατοίκους, μόνιμους, εργαζόμενους, ερωτηθείς ο κ. Καραστάθης τι συστήνει, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα φεύγουν γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα και ενώ έχουν διπλασιαστεί οι πτήσεις και τα δρομολόγια, επισήμανε πως έγκειται στον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με την ψυχολογία του και σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις του στο νησί. Φεύγουν, ανέφερε γιατί αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο.

«Όταν την τελευταία νύχτα έδωσαν επτά σεισμούς άνω του 4, σκεφτείτε στην Αθήνα που είχαμε ένα 2,8 και αναστατώθηκε όλος ο κόσμος και τα τηλέφωνα ήταν αναρίθμητα μέσα. Λοιπόν, από εκεί και πέρα αισθάνονται ότι υπάρχει και μια κρατική μέριμνα. Αισθάνονται ότι το κράτος δεν τους έχει ξεχάσει. Υπάρχει όλη η υποδομή εκεί ώστε να αντιμετωπιστεί το οτιδήποτε. Λοιπόν, από κει και πέρα τώρα εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία του τι πρέπει να κάνει ο κόσμος. Απλά λέμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο. Ο κάθε ένας άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράξει ό,τι θέλει. Εγώ μπορώ να σας πω ότι ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να παρέμενα στο νησί, αλλά αυτό δεν δεσμεύει κανέναν. Είναι όλοι άνθρωποι, δεν είναι η ίδια ψυχολογία. Αν κάποιος επηρεάζεται πάρα πολύ από αυτό το θέμα, δεν βλέπω το λόγο γιατί να επιβαρύνεται ψυχολογικά. Αν κάποιος έχει κάποια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά στο νησί και πάλι αυτός έχει έστω και αν επηρεάζεται, μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά. Αν φτάσουμε σε περίπτωση που πρέπει να ειδοποιηθεί ο κόσμος σχετικά, πιστεύω ότι πάλι θα υπάρχουν από την Πολιτική προστασία, ειδοποιήσεις» ανέφερε ο κ. Καραστάθης, σημειώνοντας πως η ακολουθία μπορεί να έχει διάρκεια από μερικές βδομάδες έως και μήνα ή μήνες.

Γκανάς: H σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο – Ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς

«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» δήλωσε στο ΕΡΤNews o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» για ενεργή σεισμική ισχύος μεταξύ 4 και 4,9 Ρίχτερ ο κ. Γκανάς δήλωσε ότι «σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένα 4,9 στις 04:45». Όπως τόνισε ο επιστήμονας αυτό είναι ένα καλό νέο λέγοντας ότι «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».

Όπως τόνισε ο κ. Γκανάς είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία λέγοντας «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: