Ενέργεια: Εκρηκτικό μίγμα σε ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά – Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου

Ενέργεια: Εκρηκτικό μίγμα σε ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά – Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου
Light bulb on next to lit gas cooker, with coins next to it. Energy and gas costs, cost increases. Photo: Shutterstock
Καμπανάκι τα αποθέματα στην ΕΕ - Τι δείχνουν οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.  

Με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος πάνω από τα 140 ευρώ/MWh σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές -στην Ελλάδα οριακά κάτω από τα 130 ευρώ/MWh-, τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και τα αποθέματα να μειώνονται εν μέσω περιόδου υψηλής ζήτησης, εντείνονται οι ανησυχίες για τις τιμές των λογαριασμών που φτάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μέσω επιδοτήσεων δεν αποτελεί βιώσιμη λύση και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2024 προτείνεται συλλογική προσπάθεια για την σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων με επικουρικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας. Στην Ελλάδα το συνολικό κόστος για την ενίσχυση καταναλωτών που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τον Φεβρουάριο σε 19,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh και πρόκειται για κατηγορία που καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Στα νοικοκυριά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η ενίσχυση ανέρχεται σε 35 ευρώ/MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοδικές τάσεις για την τιμή χονδρικής ρεύματος

Όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΝ, παρά τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, οι εγχώριες τιμές λιανικής διατηρούνται σε σταθερό επίπεδο για τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2024 διαμορφώθηκε σε 82,74 ευρώ/MWh, τον Νοέμβριο σε 112,18 ευρώ/MWh, τον Δεκέμβριο σε 107,61 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο του 2025 σε 112,03 ευρώ/MWh. Όσον αφορά στον τρέχοντα μήνα, η μέση τιμή χονδρικής στην ΕΕ πλησιάζει τα 130 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για τις τιμές ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας εμφανίζουν μεγάλες αγορές όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να καταγράφουν εκρηκτική αύξηση, πάνω και από τις τιμές στην Ελλάδα. Στη Γερμανία η μέση τιμή σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 142,25 ευρώ/MWh και σήμερα είναι στα 141,77 ευρώ ενώ στη Γαλλία ξεπερνά τα 145 ευρώ/MWh με ανοδική τάση και στην Ιταλία είναι στα 149,72 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα σημειώνεται ελαφρά πτώση στα 128,31 ευρώ/MWh έναντι μέσης μηνιαίας τιμής 137,22 ευρώ/MWh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακριβαίνει το φυσικό αέριο, μειώνονται τα αποθέματα

Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν νέα άνοδο στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF. Τα συμβόλαια Μαρτίου βρίσκονται στα 52,35 ευρώ/MWh ενώ βρέθηκαν και στα 52,8 ενδοσυνεδριακά και μια μέρα νωρίτερα είχαν κάνει άλμα πάνω από τα 53,4 ευρώ/MWh. Αναλυτές σημειώνουν ως αιτία των ανοδικών τάσεων την αυξημένη ζήτηση της εποχής την ώρα που έχει διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου μέσω αγωγών από την Ουκρανία ενώ υποχωρούν τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία των ευρωπαϊκών πλατφορμών (AGSI και ALSI) για τις υπόγειες αποθήκες αερίου και τους τερματικούς σταθμούς LNG μεγάλης κλίμακας δείχνουν πτώση των αποθεμάτων αερίου στην Ευρώπη κάτω από το 60% από τα τέλη Ιανουαρίου. Οι τελευταίες τιμές αναφέρουν πληρότητα 51,97% με τη Γαλλία να καταγράφει μια από τις χαμηλότερες τιμές 34,02%. Αν και αυτό το δεδομένο δεν συνιστά κίνδυνο εφοδιασμού δεν παύει να ασκεί πιέσεις στις τιμές ενόψει της αναπλήρωσης του ορυκτού καυσίμου για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι το 2024 ήταν το τρίτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο η ΕΕ εξασφάλισε υψηλά αποθέματα αερίου πριν μπει ο χειμώνας, με τον στόχο πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στο 90%, ο οποίος συμφωνήθηκε το 2022. Το τρέχον έτος αυτό το εγχείρημα συναντά και άλλες προκλήσεις όπως η ζήτηση από ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, με ενδεικτική την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου το 2024 κατά 2,8% ή 115 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), πολύ πάνω από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2% μεταξύ 2010 και 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: