Alphabet: Cloud και αυξήσεις δαπανών προβληματίζουν τους επενδυτές
- 05/02/2025, 14:36
- SHARE
![Alphabet: Cloud και αυξήσεις δαπανών προβληματίζουν τους επενδυτές](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2023/04/23734691.jpg)
Απότομη πτώση σημείωναν οι μετοχές της Alphabet μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δραστηριότητα cloud της μητρικής της Google και τα σχέδια να δαπανήσει 75 δισ. δολάρια φέτος για την ανάπτυξη υποδομών αναφορικά με προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που ανησύχησε τους επενδυτές.
Ειδικότερα, το βράδυ της Τρίτης 4/2, η εταιρεία ανέφερε διψήφια αύξηση στα έσοδα και τα κέρδη του δ’ τριμήνου, λόγω της ισχυρής της διαφημιστικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην απογοητευτική απόδοση της τεράστιας μονάδας cloud, η οποία διαχειρίζεται τα κέντρα δεδομένων της Google.
Η cloud μονάδα παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 30% στα σχεδόν 12 δισ. δολάρια, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος από το 35% του προηγούμενου τριμήνου και κάτω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 12,2 δισ. δολάρια.
Η οικονομική διευθύντρια, Anat Ashkenazi, απέδωσε αυτό το γεγονός σε «μεγαλύτερη ζήτηση από τη διαθέσιμη χωρητικότητα». Ωστόσο, η κλίμακα των επενδύσεων της Google στην τεχνητή νοημοσύνη για να καλύψει αυτή τη ζήτηση εξέπληξε την αγορά. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το δ’ τρίμηνο εκτοξεύθηκαν στα 14,3 δισ. δολάρια, από 11 δισ. δολάρια πέρυσι, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 13,2 δισ. δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, δήλωσε ότι οι δαπάνες για κέντρα δεδομένων και διακομιστές θα αυξηθούν στα 75 δισ. δολάρια φέτος, από 53 δισ. δολάρια το 2024, ποσό κατά ένα τρίτο υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της Wall Street. «Το κόστος χρήσης της [AI] θα συνεχίσει να μειώνεται, γεγονός που θα καθιστά εφικτά πιο εντυπωσιακά σενάρια χρήσης», δήλωσε ο Pichai, αρνούμενος ότι η εταιρεία ξοδεύει αλόγιστα. «Αυτή είναι η ευκαιρία. Είναι τεράστια και γι’ αυτό επενδύουμε για να ανταποκριθούμε στη στιγμή».
Οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν έως και 8% στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές, οδηγώντας την εταιρεία στη πέμπτη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης της τελευταίας δεκαετίας, εξανεμίζοντας περίπου 200 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία.
Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή είχε προηγουμένως αυξηθεί κατά 45% τους τελευταίους 12 μήνες, ανεβάζοντας τη συνολική αξία της στα 2,5 τρισ. δολάρια, πίσω μόνο από τις Apple, Microsoft, Nvidia και Amazon. Η πτώση της Alphabet ακολούθησε αντίστοιχη της Microsoft την περασμένη εβδομάδα, η οποία έχασε επίσης 200 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, καθώς δεν πέτυχε τις εκτιμήσεις ανάπτυξης του cloud και δήλωσε ότι οι δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσουν τα 80 δισ. δολάρια στο οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα, ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, δεσμεύτηκε να δαπανήσει «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» περισσότερα για να διατηρηθεί στην αιχμή της έρευνας στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η αντίδραση της αγοράς αντικατοπτρίζει ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τις δαπάνες των αμερικανικών εταιρειών που κατασκευάζουν και λειτουργούν τεράστια κέντρα δεδομένων γεμάτα με προηγμένα τσιπ, τα οποία, όπως ισχυρίζονται, είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων AI. Η πτώση της Alphabet εντείνει επίσης τις αμφιβολίες που προκάλεσε τον περασμένο μήνα ένα νέο μοντέλο της κινεζικής startup DeepSeek, το οποίο ισχυρίστηκε ότι πέτυχε συγκρίσιμες επιδόσεις με τους ηγέτες της αμερικανικής AI, συμπεριλαμβανομένων των Gemini της Google, ChatGPT της OpenAI και Claude της Anthropic, χρησιμοποιώντας ελάχιστα προηγμένα τσιπ της Nvidia και έναν χαμηλό προϋπολογισμό.
Ο Pichai δήλωσε ότι η DeepSeek διαθέτει μια «εξαιρετική ομάδα» που έδειξε «πως μπορείς να αυξήσεις την αποδοτικότητα για να εξυπηρετήσεις αυτά τα [AI] μοντέλα πολύ καλά». Απάντησε επίσης σε ερωτήσεις αναλυτών σχετικά με το αν το Gemini και οι ανταγωνιστές του υπονομεύουν τη βασική δραστηριότητα αναζήτησης της Google, καθώς οι χρήστες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο chatbot για να βρουν πληροφορίες και απαντήσεις στο διαδίκτυο, μειώνοντας την ανάγκη να κάνουν κλικ στις διαφημίσεις που χρηματοδοτούν τη δωρεάν υπηρεσία της Google. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης της Google απειλείται. Τα έσοδα από διαφημίσεις που συνδέονται με την αναζήτηση αυξήθηκαν κατά 13% στα 54 δισ. δολάρια το τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, ενισχυμένα από μια ακόμη περίοδο ανάπτυξης διαφημιστικών εσόδων χάρη στο YouTube.
Συνολικά, τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 12% στα 96,5 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Εξαιρουμένων των εξόδων απόκτησης επισκεψιμότητας, το ποσό αυτό ήταν 81,6 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις της Wall Street για 82,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 28% στα 26,5 δισ. δολάρια.
Η Google βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως. Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάσπασης μετά την ήττα της σε μια ιστορική υπόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που κατέληξε σε απόφαση ότι η δραστηριότητα αναζήτησής της εμπλέκεται σε μονοπωλιακή συμπεριφορά. Αυτή την εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι η Κίνα αναβίωσε έρευνες για παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, πραγματοποιώντας εφόδους στα γραφεία της στο Πεκίνο – μια κίνηση που ερμηνεύεται ως μοχλός πίεσης στις διαπραγματεύσεις δασμών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.