Η νέα εργασιακή πραγματικότητα: Γιατί Millennials και Gen Zers δεν είναι επαγγελματικά φιλόδοξοι;

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα: Γιατί Millennials και Gen Zers δεν είναι επαγγελματικά φιλόδοξοι;
Young business people shaking hands in the office. Finishing successful meeting. Three persons Photo: Shutterstock
Ο επαναπροσδιορισμός της επιτυχίας και 4 κρίσιμες ερωτήσεις.

Όταν η Caroline Hickey, career coach από την Αγγλία, ανέβασε στο TikTok ένα βίντεο εκφράζοντας τον προβληματισμό της για την απώλεια επαγγελματικής φιλοδοξίας, δεν περίμενε ότι θα γινόταν viral. «Πιστεύετε ότι είναι πρόβλημα που απλά δεν είμαι τόσο φιλόδοξη για την καριέρα μου όσο ήμουν; Παλιά είχα εμμονή με την ανέλιξη, με το να γίνω το αφεντικό. Και τώρα, ειλικρινά, απλά δεν με νοιάζει», ανέφερε. Το βίντεο συγκέντρωσε πάνω από 115.000 προβολές, αποδεικνύοντας ότι μια ολόκληρη γενιά νέων επαγγελματιών ταυτίστηκε μαζί της.

Η πανδημία ως σημείο καμπής

Μετά την πανδημία, όλο και περισσότεροι millennials και Gen Zers νιώθουν ότι οι επαγγελματικές τους φιλοδοξίες έχουν μετατοπιστεί. Οι ανατροπές που έφερε η υγειονομική κρίση τους έκαναν να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους, δίνοντας πλέον έμφαση στην ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής, στην οικονομική σταθερότητα και στην προσωπική ευημερία, αντί να κυνηγούν μια αδιάκοπη επαγγελματική ανέλιξη.

«Βλέπω στους πελάτες μου και στις έρευνές μου ότι μετά την πανδημία άλλαξαν πολλά στον τρόπο που οι νεαροί επαγγελματίες αντιλαμβάνονται την καριέρα τους», αναφέρει η Hickey στο Newsweek.

Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών στο University of London, η Hickey μελέτησε την πανδημία ως ένα «σοκ καριέρας» και τις συνέπειές του στη σχέση των ανθρώπων με την εργασία. Στην έρευνά της το 2023, διαπίστωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ενδιαφέρονταν λιγότερο για την επαγγελματική ανέλιξη σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ εστίαζαν περισσότερο στην εξασφάλιση σταθερότητας και ελέγχου στη ζωή τους.

Η κρίση της επαγγελματικής φιλοδοξίας

Σύμφωνα με τη Hickey, η πανδημία επέφερε ριζικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο:

  • Η τηλεργασία επέτρεψε σε πολλούς να δουν τη δουλειά τους υπό νέο πρίσμα.
  • Η οικονομική αβεβαιότητα δημιούργησε την ανάγκη για ασφάλεια αντί για ρίσκο.
  • Η εργασιακή εξουθένωση έγινε πιο εμφανής από ποτέ, οδηγώντας σε αναθεώρηση προτεραιοτήτων.

Μελέτες δείχνουν ότι οι millennials και οι Gen Zers βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους, burnout και εργασιακής δυσαρέσκειας. Το 2023, η Cigna διαπίστωσε ότι το 98% των εργαζομένων της Generation Z στις ΗΠΑ αντιμετώπιζε συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επαναπροσδιορισμός της επιτυχίας

Η Hickey πλέον βοηθά τους πελάτες της να αναδιαμορφώσουν την έννοια της επιτυχίας, ώστε να ταιριάζει στις προσωπικές τους αξίες και ανάγκες.

«Αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτούμε ποια πρέπει να είναι η νέα εικόνα της καριέρας μας. Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν μια ικανοποιητική επαγγελματική πορεία», αναφέρει.

Η ίδια εγκατέλειψε μια επιτυχημένη καριέρα στη διαφήμιση όταν συνειδητοποίησε ότι το κλασικό επαγγελματικό μονοπάτι στις μεγάλες εταιρείες δεν ήταν βιώσιμο για εκείνη μακροπρόθεσμα. Μέσα από αυτή την εμπειρία, οδηγήθηκε στο career coaching.

Τέσσερις ερωτήσεις για μια νέα εργασιακή πορεία

Για να βοηθήσει τους πελάτες της να βρουν το δικό τους μονοπάτι, η Hickey τους θέτει τα εξής ερωτήματα:

  1. Τι έχει πραγματικά σημασία για εσένα;
  2. Με ποιες αξίες ταυτίζεσαι περισσότερο;
  3. Πώς ορίζεις την επιτυχία για τον εαυτό σου;
  4. Τι ρόλο θέλεις να παίζει η δουλειά στη ζωή σου;

Φιλοδοξία ή ισορροπία;

Η Hickey επισημαίνει ότι η απομάκρυνση από τη φιλοδοξία δεν σημαίνει απαραίτητα εγκατάλειψη μιας ουσιαστικής καριέρας. Αντίθετα, αφορά την εύρεση μιας επαγγελματικής πορείας που ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες και αξίες.

«Ο βασικός στόχος της δουλειάς μου είναι να βοηθήσω τους νεαρούς επαγγελματίες να νιώσουν λιγότερο μόνοι και περισσότερο σε έλεγχο της καριέρας τους», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: