Ο Νίκολας Κέιτζ ηγείται της μάχης κατά της τεχνητής νοημοσύνης στο Χόλιγουντ. «Τι θα κάνετε με το πρόσωπό μου όταν πεθάνω;»
- 05/02/2025, 21:00
- SHARE
Ο Νίκολας Κέιτζ, 61 ετών, ηγείται μιας εκστρατείας κατά της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη βιομηχανία του κινηματογράφου.
Αφού κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για τον ρόλο του στη μαύρη κωμωδία “Dream Scenario” στα 52α βραβεία Saturn, ο Κέιτζ χρησιμοποίησε την ομιλία του για να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τη χρήση της AI στο σινεμά.
«Υπάρχει ένας άλλος κόσμος που με ανησυχεί βαθιά», δήλωσε ο Κέιτζ σύμφωνα με το Variety. «Ο νέος κόσμος της AI. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα ρομπότ να ονειρεύονται για εμάς. Τα ρομπότ δεν μπορούν να εκφράσουν την ανθρώπινη κατάσταση».
Ο Κέιτζ χαρακτήρισε τη χρήση AI στην υποκριτική «αδιέξοδο», τονίζοντας ότι αν οι ηθοποιοί επιτρέψουν στην AI να επηρεάσει ακόμα και ελάχιστα τις ερμηνείες τους, αυτό το “ένα εκατοστό” θα γίνει τελικά “ένα μίλι” και η τέχνη θα χάσει την ακεραιότητά της, αντικαθιστώντας την με οικονομικά συμφέροντα.
«Η τέχνη είναι αντανάκλαση της ανθρώπινης εμπειρίας – και τα ρομπότ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό», τόνισε. «Αν τους το επιτρέψουμε, η τέχνη θα χάσει την ψυχή της και θα καταλήξει να γίνει μια άμορφη μάζα».
Ο Κέιτζ φοβάται ότι η AI θα τον χρησιμοποιήσει μετά θάνατον
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κέιτζ μιλά για την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης στον κινηματογράφο.
Τον Ιούλιο, δήλωσε στο The New Yorker ότι τον τρομάζει η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η εικόνα του μέσω AI χωρίς τη συγκατάθεσή του, ακόμα και μετά τον θάνατό του.
«Τι θα κάνετε με το σώμα μου και το πρόσωπό μου όταν πεθάνω; Δεν θέλω να κάνετε τίποτα με αυτά!», είπε.
Ο Κέιτζ δεν είναι ξένος στην παραποίηση της εικόνας του στον κινηματογράφο.
Τον Νοέμβριο του 2023, αποκάλυψε στο Yahoo Entertainment ότι η εμφάνισή του ως Superman στην ταινία “The Flash” δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είχε γυρίσει, αν και δεν πίστευε ότι χρησιμοποιήθηκε AI για την τροποποίηση της σκηνής.
Το Χόλιγουντ διχασμένο για την AI
Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σινεμά είναι ένα διχαστικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια και αποτέλεσε βασικό σημείο διαμάχης στη μεγάλη απεργία της SAG-AFTRA το 2023, η οποία διήρκεσε 118 ημέρες.
Ορισμένοι ηθοποιοί, όπως ο Τομ Χανκς, είναι θετικοί στη χρήση AI.
Σε συνέντευξή του στο “The Adam Buxton Podcast” τον Μάιο του 2023, ο Χανκς δήλωσε ότι η AI και οι deepfake τεχνολογίες σημαίνουν ότι ένας ηθοποιός μπορεί να εμφανίζεται σε ταινίες ακόμα και μετά θάνατον.
«Μπορώ να σκοτωθώ από ένα λεωφορείο αύριο, αλλά οι ερμηνείες μου θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα», είπε.
Η AI χρησιμοποιήθηκε για να “ανανεώσει” τον Χανκς και τη Ρόμπιν Ράιτ στην ταινία “Here” (2024), ώστε να μπορούν να υποδυθούν τους ίδιους χαρακτήρες σε ένα χρονικό εύρος 60 ετών.
Αντίθετα, ηθοποιοί όπως ο Σον Πεν είναι κάθετα αντίθετοι στη χρήση AI στον κινηματογράφο.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Πεν δήλωσε στο Variety ότι αν τα στούντιο θέλουν να δημιουργήσουν AI εκδοχές του ίδιου, τότε θα πρέπει να του επιτρέψουν να κάνει το ίδιο με τις κόρες τους.
«Αυτό είναι μια ανήθικη πρόταση», είπε. «Το ότι συμβαίνει χωρίς επιπτώσεις είναι προσβολή. Είναι μια αποκάλυψη για το πόσο έχει χαθεί η ηθική».
Πρόσφατα, η ταινία “The Brutalist” προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ο μοντέρ της αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκε AI για να βελτιώσει την προφορά των πρωταγωνιστών Άντριεν Μπρόντι και Φελίσιτι Τζόουνς, ώστε να ακούγονται σαν φυσικοί ομιλητές ουγγρικών.
Παρά την κριτική, η ταινία κέρδισε τρία βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες 2025 και είναι υποψήφια για 10 Όσκαρ.
Ένας εκπρόσωπος του Κέιτζ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού από το Business Insider.