Πρόταση Τραμπ για Γάζα: Ρεαλιστικό σχέδιο ή πολιτική πρόκληση; – Σφοδρές αντιδράσεις
- 05/02/2025, 13:00
- SHARE
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με μια ακόμα αμφιλεγόμενη τοποθέτηση, δηλώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να καταλάβουν τη Γάζα και να μετεγκαταστήσουν τους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της.
Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου, που έγιναν το βράδυ της Τρίτης, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο και αναζωπύρωσαν ανησυχίες για μια νέα περίοδο έντασης στην ήδη εύφλεκτη περιοχή.
Η παλαιστινιακή ηγεσία απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση, με τον Σάμι Αμπού Ζούχρι, ηγέτη της Χαμάς, να δηλώνει ότι ο λαός της Γάζας «δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτά τα σχέδια», ενώ ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ από την PLO τόνισε πως η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη αποδεκτή προοπτική. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος, οι οποίες είχαν στο παρελθόν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο φιλοξενίας εκτοπισμένων Παλαιστινίων, δεν έχουν σχολιάσει ακόμα τις δηλώσεις Τραμπ.
Ένα σχέδιο με επικίνδυνες προεκτάσεις
Η ιδέα μιας αμερικανικής κατοχής της Γάζας θυμίζει εφιαλτικά σενάρια προηγούμενων στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπως η καταστροφική εισβολή στο Ιράκ. Ειδικοί επισημαίνουν πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση και πιθανή στρατιωτική ανάφλεξη στην περιοχή.
Η Χάλι Σόιφερ, διευθύνουσα σύμβουλος του Εβραϊκού Δημοκρατικού Συμβουλίου της Αμερικής, χαρακτήρισε την πρόταση «εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα», ενώ ο γερουσιαστής Chris Van Hollen έκανε λόγο για «εθνοκάθαρση με άλλο όνομα».
Η Σαουδική Αραβία, ένας από τους βασικούς συνομιλητές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αντέδρασε επίσης έντονα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ αν δεν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ήδη χαρακτηρίσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα ως «γενοκτονία», σηματοδοτώντας μια σκλήρυνση της στάσης του Ριάντ.
Ρεαλιστικό σχέδιο ή πολιτική πρόκληση;
Η νέα αυτή τοποθέτηση του Τραμπ ενισχύει την εικόνα του ως ηγέτη που υιοθετεί ακραίες θέσεις, ακόμα κι αν στερούνται νομικής ή στρατηγικής βάσης.
Σχολιαστές υπενθυμίζουν πως, στο παρελθόν, είχε εκφράσει ενδιαφέρον για αγορές εδαφών, όπως η Γροιλανδία, ή ακόμα και για αλλαγές συνόρων χωρίς διεθνή νομιμοποίηση.
Το αν η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μέρος της πολιτικής του ατζέντας ή απλώς έναν ακόμα προεκλογικό ελιγμό μένει να φανεί.
Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι η ιδέα μιας αμερικανικής κατοχής της Γάζας δεν αποτελεί απλώς ένα γεωπολιτικό σενάριο χαμηλής πιθανότητας, αλλά έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή και στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.