Πώς προσπαθούν να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη οι ισχυρότερες χώρες του κόσμου;
- 05/02/2025, 17:46
- SHARE
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στο παγκόσμιο στερέωμα, η προσοχή στρέφεται στη διεθνή σύνοδο για το AI που διεξάγεται από τις 10 έως τις 11 Φεβρουαρίου στο Παρίσι της Γαλλίας.
Το Fortune.com συγκέντρωσε τις προσπάθειες που κάνουν οι ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου για τον έλεγχο και τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη.
ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε τον περασμένο μήνα το εκτελεστικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν του Οκτωβρίου 2023 σχετικά με την εποπτεία της AI.
Σε μεγάλο βαθμό εθελοντική, απαιτούσε από τους μεγάλους προγραμματιστές AI, όπως το OpenAI, να μοιράζονται αξιολογήσεις ασφαλείας και ζωτικές πληροφορίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Με την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, στόχευε στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και την αποτροπή παραβιάσεων των πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ ζητούσε εγγυήσεις για την εθνική ασφάλεια.
Η πατρίδα των κορυφαίων προγραμματιστών, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για την τεχνητή νοημοσύνη – αν και εξακολουθούν να ισχύουν ορισμένες υφιστάμενες προστασίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Υπό τον Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες «σήκωσαν ξανά το καουμπόικο καπέλο τους, είναι μια πλήρης Άγρια Δύση», δήλωσε η Γιάελ Κοέν-Χάντρια, ψηφιακή δικηγόρος στη συμβουλευτική εταιρεία EY.
Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά πει ότι «δεν κάνουμε πια αυτόν τον νόμο… βάζουμε όλους τους αλγόριθμούς μας να τρέχουν και πάμε για αυτό», πρόσθεσε η ίδια.
Κίνα
Η κυβέρνηση της Κίνας εξακολουθεί να επεξεργάζεται έναν επίσημο νόμο για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.
Μια σειρά από «Προσωρινά μέτρα» απαιτεί η AI να σέβεται τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, να μην χρησιμοποιεί προσωπικές πληροφορίες χωρίς συγκατάθεση, να σηματοδοτεί τις εικόνες και τα βίντεο που παράγονται από την AI και να προστατεύει τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών.
Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει επίσης να «τηρεί τις βασικές σοσιαλιστικές αξίες» – με αυστηρή γλώσσα κατά της τεχνητής νοημοσύνης που παράγει περιεχόμενο που απειλεί το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα ή την εθνική ασφάλεια της Κίνας.
Η DeepSeek, της οποίας το λιτό αλλά ισχυρό μοντέλο R1 συγκλόνισε τον κόσμο τον περασμένο μήνα, αποτελεί παράδειγμα, αντιστεκόμενη σε ερωτήσεις σχετικά με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ή τη καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Ενώ ρυθμίζει στενά τις επιχειρήσεις, ιδίως τους ξένους, η κυβέρνηση της Κίνας θα παραχωρήσει στον εαυτό της «ισχυρές εξαιρέσεις» από τους δικούς της κανόνες.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, «η ηθική φιλοσοφία του σεβασμού των πολιτών βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», είπε η Κοέν-Χάντρια.
«Όλοι έχουν το μερίδιο ευθύνης τους, ο πάροχος, όποιος αναπτύσσει (την τεχνητή νοημοσύνη), ακόμη και ο τελικός καταναλωτής».
Όσον αφορά πιο άμεσα την τεχνητή νοημοσύνη, ο «νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη» που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2024 – ορισμένες από τις διατάξεις του οποίου εφαρμόζονται από αυτή την εβδομάδα – είναι η πιο ολοκληρωμένη ρύθμιση στον κόσμο.
Απαγορεύεται η χρήση της AI για την προγνωστική αστυνόμευση με βάση την κατάρτιση προφίλ και τα συστήματα που χρησιμοποιούν βιομετρικές πληροφορίες για να συμπεράνουν τη φυλή, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου.
Ο νόμος υιοθετεί μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο: εάν ένα σύστημα είναι υψηλού κινδύνου, μια εταιρεία πρέπει να εκπληρώσει ένα αυστηρότερο σύνολο υποχρεώσεων.
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποστηρίξει ότι οι σαφείς, ολοκληρωμένοι κανόνες θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις.
Η Κοέν-Χάντρια επεσήμανε την ισχυρή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τις προσπάθειες να επιτραπεί η πιο ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων, παρέχοντας παράλληλα στους πολίτες τον έλεγχο.
«Αν μπορώ να έχω εύκολα πρόσβαση σε πολλά δεδομένα, μπορώ να δημιουργήσω καλύτερα πράγματα ταχύτερα», δήλωσε.
Ινδία
Όπως η Κίνα, έτσι και η Ινδία – συνδιοργανώτρια της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας – έχει νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά δεν έχει συγκεκριμένο κείμενο που να διέπει την AI.
Οι περιπτώσεις βλάβης που προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν αντιμετωπιστεί με την υπάρχουσα νομοθεσία για τη δυσφήμιση, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Το Νέο Δελχί γνωρίζει την αξία του τομέα της υψηλής τεχνολογίας του και «αν φτιάξουν έναν νόμο, θα είναι επειδή έχει κάποια οικονομική απόδοση», δήλωσε η Κοέν-Χάντρια.
Οι περιστασιακές αναφορές των μέσων ενημέρωσης και οι κυβερνητικές δηλώσεις σχετικά με τη ρύθμιση της AI δεν έχουν ακόμη λάβει συνέχεια με συγκεκριμένες ενέργειες.
Κορυφαίες εταιρείες AI, συμπεριλαμβανομένης της Perplexity, κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2024, όταν το υπουργείο πληροφορικής εξέδωσε μια «συμβουλευτική» που έλεγε ότι οι εταιρείες θα χρειάζονται κυβερνητική άδεια πριν αναπτύξουν «αναξιόπιστα» ή «υπο-δοκιμασμένα» μοντέλα AI.
Αυτό έγινε λίγες ημέρες αφότου το Gemini της Google σε ορισμένες απαντήσεις κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι εφαρμόζει φασιστικές πολιτικές.
Οι πρόωρα επικαιροποιημένοι κανόνες ζητούσαν μόνο αποποίηση ευθύνης για το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Βρετανία
Η κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας έχει συμπεριλάβει την τεχνητή νοημοσύνη στην ατζέντα της για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η νησιωτική χώρα διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο τομέα τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρουσίασε τον Ιανουάριο ένα «σχέδιο δράσης για τις ευκαιρίες AI» που καλούσε το Λονδίνο να χαράξει τη δική του πορεία.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να «δοκιμαστεί» προτού ρυθμιστεί, πρόσθεσε.
«Η καλά σχεδιασμένη και εφαρμοσμένη ρύθμιση… μπορεί να τροφοδοτήσει την ταχεία, ευρεία και ασφαλή ανάπτυξη και υιοθέτηση της AI», αναφέρεται στο έγγραφο του σχεδίου δράσης.
Αντίθετα, «η αναποτελεσματική ρύθμιση θα μπορούσε να συγκρατήσει την υιοθέτηση σε κρίσιμους τομείς», προστίθεται.
Σε εξέλιξη βρίσκεται διαβούλευση για την αποσαφήνιση της εφαρμογής της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων στην AI, με στόχο την προστασία της δημιουργικής βιομηχανίας.