Τα προβλήματα της Μάντσεστερ Σίτι ξεπερνούν την Premier League – «Σύννεφο» για τη βρετανική οικονομία

Τα προβλήματα της Μάντσεστερ Σίτι ξεπερνούν την Premier League – «Σύννεφο» για τη βρετανική οικονομία
epa10451180 A general view of the Manchester City club crest at the Etihad stadium in Manchester, Britain, 06 February 2023. Manchester City have been charged with over 100 breaches of Premier League financial rules following a four year investigation. EPA/ADAM VAUGHAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απόφαση της Premier League θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ευρύτερες επενδύσεις του Αμπού Ντάμπι στη Βρετανία.

Στους τρόπους με τους οποίους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μάντσεστερ Σίτι υπερβαίνουν τους αγωνιστικούς χώρους της Premier League και μπορούν να «μαυρίζουν» την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται την Πέμπτη το Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως μετά από χρόνια κυριαρχίας στον αγωνιστικό χώρο, τη φετινή σεζόν η Σίτι χάνει τακτικά αγώνες. Ακόμα κι έτσι, είναι τα γεγονότα εκτός γηπέδου που κινδυνεύουν να καταστρέψουν έναν από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου – και να διαχυθούν στην πολιτική.

Μετά από τρεις μήνες περίπου επιχειρημάτων σε μια αίθουσα του Διεθνούς Κέντρου Επίλυσης Διαφορών στο Λονδίνο, μια ομάδα τριών δικαστών αποφασίζει αν η Σίτι παραβίασε ή όχι τους κανόνες του οικονομικού fair play της Premier League. Αν είναι ένοχη, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πρόστιμα, αφαίρεση τίτλων, ακόμη και αποβολή από την κορυφαία αγγλική διοργάνωση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -από όπου προέρχονται οι ιδιοκτήτες της Σίτι- έθεσαν την υπόθεση και τις πιθανές επιπτώσεις της σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να αποκαταστήσει τις πρόσφατα τεταμένες σχέσεις του με τα ΗΑΕ και δεν θέλει να εμπλακεί στο ιδιαίτερα συναισθηματικό θέμα των κατηγοριών κατά της Σίτι.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούν ιδιαιτέρως ότι η απόφαση της Premier League θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ευρύτερες επενδύσεις του Αμπού Ντάμπι στη Βρετανία.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και τα ΗΑΕ έχουν μια βαθιά και μακροχρόνια διμερή σχέση και ότι η εμβάθυνση του εμπορίου και της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

«Πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΑΕ», δήλωσε ο Εντ Λίστερ, κοινός πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΑΕ.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις, αλλά «είναι μακρύς ο δρόμος», είπε. «Η Σίτι είναι ένα σύννεφο στον ορίζοντα».

Η απόφαση θα έρθει σε μια δύσκολη πολιτικά στιγμή. Η σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι δύσκολη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Ο σύλλογος αντιμετωπίζει 115 κατηγορίες από την Premier League, με ισχυρισμούς που περιλαμβάνουν την παροχή ψευδών οικονομικών πληροφοριών και τη λήψη διογκωμένων εσόδων από χορηγίες από εταιρείες που συνδέονται με τους ιδιοκτήτες του συλλόγου.

Η λίγκα κατηγόρησε επίσης την ομάδα ότι διόγκωσε τεχνητά τα χρήματα των χορηγιών για φανέλες και γήπεδα μετά την εξαγορά του 2008 για να απελευθερώσει περισσότερα μετρητά.

Η Σίτι αρνείται τους ισχυρισμούς και λέει ότι δεν έκανε τίποτα κακό.

Στην Έβερτον αφαιρέθηκαν οκτώ βαθμοί στην Premier League (το ισοδύναμο δύο νικών και δύο ισοπαλιών) την περασμένη σεζόν για δύο μόνο κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων κερδοφορίας και βιωσιμότητας. Η Νότιγχαμ Φόρεστ τιμωρήθηκε με τέσσερις βαθμούς.

Η ετυμηγορία για τη Σίτι αναμένεται ανά πάσα στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Τα ΗΑΕ πιστεύουν ότι υπήρξε σαφής έλλειψη συνεπούς πολιτικής λόγω των ταχέων αλλαγών στην ηγεσία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΑΕ που γνωρίζει την κατάσταση, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει ιδιωτικά θέματα.

Τα ΗΑΕ έθεσαν το θέμα των κατηγοριών κατά της Σίτι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι πέρυσι, αλλά εκείνος ξεκαθάρισε ότι ήταν θέμα της Premier League, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Η βρετανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει με οποιαδήποτε ιδιότητα, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι σχέσεις είχαν χαλάσει υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση στο Λονδίνο εξαιτίας της αναγκαστικής πώλησης της εφημερίδας Telegraph λόγω των δεσμών της με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των ΗΑΕ σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Υπήρξε επίσης διαφωνία σχετικά με τον ρόλο των ΗΑΕ στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν.

Από το 2008, όταν ο όμιλος Abu Dhabi United Group του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν αγόρασε την Σίτι με 200 εκατομμύρια λίρες (251 εκατομμύρια δολάρια), ο σύλλογος έχει ξοδέψει περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε παίκτες, σύμφωνα με το Footballtransfers.com. Αφού κατέκτησε την Premier League έξι από τα τελευταία επτά χρόνια, κατέκτησε τελικά το Champions League το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σεΐχης Μανσούρ ηγείται ορισμένων βασικών επενδυτικών οχημάτων που σχετίζονται με την κυριαρχία, ενώ είναι επίσης αδελφός του προέδρου της χώρας του Κόλπου, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, και αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Η φανέλα της Σίτι έχει βασικό χορηγό της Etihad Airways, της κύριας αεροπορικής εταιρείας του Αμπού Ντάμπι, όπως και το γήπεδο του συλλόγου στο Μάντσεστερ.

Ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της είναι ο πρόεδρός της, Χαλντούν Αλ Μουμπάρακ, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Mubadala Investment, ενός από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία των ΗΑΕ, του οποίου προεδρεύει ο σεΐχης Μανσούρ.

Ο Αλ Μουμπάρακ, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους μη βασιλείς στη χώρα του Κόλπου, εμφανίζεται τακτικά στους αγώνες και κάθισε δίπλα στον σεΐχη Μανσούρ στην Κωνσταντινούπολη όταν η Μαν Σίτι κατέκτησε το Champions League.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πλευρά της επένδυσης δεν τα πηγαίνει καλά. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023-2024, ο σύλλογος ανέφερε τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών, περίπου 873 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Deloitte Football Money League, πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Για τη Σίτι, ένα μεγάλο πρόστιμο θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις πολύ πέρα από το ποδόσφαιρο. Ο σύλλογος διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι δεν είναι κρατικό περιουσιακό στοιχείο, απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα που ανήκει σε έναν πλούσιο χρηματοδότη. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα διαμάντι ανάμεσα σε ένα βρετανικό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει ακίνητα του Λονδίνου, λιμενικές υποδομές και περιουσιακά στοιχεία τηλεπικοινωνιών. Η Σίτι υπήρξε το κλειδί για τους δεσμούς του Αμπού Ντάμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Αμπού Ντάμπι ξόδεψε επίσης δισεκατομμύρια για την ανάπλαση ορισμένων τοπικών υποδομών και ακινήτων του Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου λιτότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο προπονητής και μάνατζερ της ομάδας που πιστώνεται την επιτυχία στο γήπεδο, δήλωσε ότι ο σύλλογος θα αποδεχθεί την απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής.Αυτό που είναι ήδη σαφές είναι ότι η Μάντσεστερ Σίτι και η Premier League θέλουν μια λύση μετά από έξι χρόνια ισχυρισμών και ερευνών.

«Όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή», δήλωσε ο Γκουαρντιόλα νωρίτερα αυτή τη σεζόν. «Οπότε θα το δούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com