Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία: Χρειαζόμαστε μια έκθεση Ντράγκι για τις τράπεζες

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία: Χρειαζόμαστε μια έκθεση Ντράγκι για τις τράπεζες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία πιέζουν τους τελευταίους μήνες για αλλαγές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα του τομέα

Τη σύνταξη μιας έκθεσης τύπου Ντράγκι σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού της τομέα θα πρέπει να αναθέσει σε κάποιον φορέα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει κοινή υπόμνηση των υπουργείων Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO.

Ειδικότερα, τα υπουργεία Οικονομικών των τριών χωρών —που αντιπροσωπεύουν τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ— διένειμαν την ανώνυμη επιστολή σε διπλωμάτες μέσω ανεπίσημων διαύλων. Τρεις διπλωμάτες επιβεβαίωσαν στο POLITICO την προέλευση της σημείωσης, δηλώνοντας ότι στόχος είναι να πείσουν και άλλες χώρες να την υπογράψουν πριν διανεμηθεί επίσημα.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία πιέζουν τους τελευταίους μήνες για αλλαγές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα του τομέα. Τον Οκτώβριο του 2024, ζήτησαν τροποποιήσεις στους τραπεζικούς κανονισμούς της ΕΕ. 

Στη σημείωση, οι τρεις χώρες επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χαμηλότερη αποτίμηση από τις αμερικανικές, μειούμενο μερίδιο αγοράς τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, καθώς και περιορισμένη κλίμακα λειτουργίας, η οποία μπορεί να περιορίσει την ικανότητά τους να επενδύουν.

Κάν’το όπως ο Ντράγκι

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συνέταξε μια κομβική έκθεση κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναστροφή της οικονομικής ύφεσης στην ΕΕ.

Η έκθεση Ντράγκι, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αν και συμπεριέλαβε τον τραπεζικό τομέα, επικεντρώθηκε σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Ο στόχος της προτεινόμενης έκθεσης τύπου Ντράγκι για τις τράπεζες είναι, σύμφωνα με τη σημείωση, να παρέχει στην Επιτροπή, στα κράτη-μέλη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο κοινό μια αντικειμενική διάγνωση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, μέσα από το πρίσμα της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με το POLITICO, η έκθεση θα μπορούσε να αναλύσει:

Τα οικονομικά αίτια της χαμηλότερης ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και η διάθεση ανάληψης ρίσκου. Εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, το εποπτικό πλαίσιο και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Εάν η έκθεση γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια λίστα με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, τις οποίες θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρουν οι τρεις χώρες. Η εμβέλεια των συστάσεων θα πρέπει να ξεπερνά τα συνήθη θέματα τραπεζικής ρύθμισης και να καλύπτει όλες τις πτυχές που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα, με στόχο τη βελτίωση της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και του γενικού συμφέροντος.

Η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025, με ενδιάμεση αναφορά μέχρι το τέλος του έτους και τελική δημοσίευση μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Αυτό θα συνέπιπτε με την προγραμματισμένη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας το 2028.

Η σύνταξη της έκθεσης θα μπορούσε να ανατεθεί σε έναν πρώην Ευρωπαίο επόπτη, με τη στήριξη ενός ακαδημαϊκού και ενός πρώην τραπεζικού στελέχους, αναφέρει η σημείωση.

Το έγγραφο τονίζει ότι «η πρωτοβουλία αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μια προσπάθεια ανατροπής των δύσκολων μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών». Ωστόσο, αυτή η θέση ενδέχεται να μην πείσει άλλες κυβερνήσεις, δεδομένου ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν επανειλημμένα ζητήσει καθυστερήσεις και αλλαγές σε ήδη συμφωνημένους τραπεζικούς κανονισμούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβαλε την εφαρμογή των παγκόσμιων μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ, λόγω της αβεβαιότητας για την εφαρμογή τους στις ΗΠΑ υπό μια πιθανή προεδρία του Donald Trump — μια κίνηση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί μέρος ενός «ρυθμιστικού αγώνα προς τα κάτω».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron πίεσε πέρυσι για αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής των κανόνων από την ΕΕ, ενώ οι τρεις χώρες ζήτησαν να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αν και η ΕΕ δεν άλλαξε το συνολικό πακέτο των κανόνων, ανέβαλε την εφαρμογή των στοιχείων που αφορούν τον κίνδυνο αγοράς κατά ένα έτος, με πιθανότητα περαιτέρω καθυστερήσεων ή τροποποιήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: