ΗΠΑ και ΟΗΕ σε «damage control» μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γάζα
- 06/02/2025, 10:15
- SHARE
Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε επείγουσες διπλωματικές προσπάθειες την Τετάρτη, προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο των εκρηκτικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα «πάρουν τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, η οποία περιλαμβάνει σχέδιο εκκένωσης του παλαιστινιακού θύλακα και οικονομικής ανάπτυξής του υπό αμερικανική εποπτεία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από ηγέτες της περιοχής.
Διπλωματική αναδίπλωση από τις ΗΠΑ
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οποιαδήποτε απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα θα είναι προσωρινή και πως το σχέδιο του προέδρου αφορά την ανοικοδόμηση της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει «για την ώρα» να αναπτύξει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τη θέση του, δηλώνοντας πως «όλος ο κόσμος λάτρεψε το σχέδιό μου», παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό έχει συναντήσει σφοδρή κριτική από παγκόσμιους ηγέτες και οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΟΗΕ: «Απαγορεύεται κάθε μορφή εθνοκάθαρσης»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε πως οποιαδήποτε βίαιη εκτόπιση του πληθυσμού της Γάζας θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δηλώνοντας ότι είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή εθνοκάθαρσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επεσήμανε ότι ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός πληθυσμών σε κατεχόμενες περιοχές απαγορεύεται αυστηρά, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των σχεδιασμών Τραμπ.
Απορρίπτουν το σχέδιο Τραμπ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ
Το σχέδιο της Ουάσινγκτον συνάντησε γενικευμένη απόρριψη από ηγετικές δυνάμεις της περιοχής και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.
Η Αίγυπτος και η Γαλλία δήλωσαν ότι η αναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων είναι «απαράδεκτη» και θα προκαλούσε ευρεία αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.
Η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συντάχθηκαν επίσης με την καταδίκη του σχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το παράγοντα γεωπολιτικής κρίσης.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησαν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα έβαζε οριστική ταφόπλακα στη λύση των δύο κρατών.
Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε το σχέδιο «αποικιοποίηση του 21ου αιώνα», ενώ η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem έκανε λόγο για «παρανοϊκή πολιτική».
Τι θα συμβεί στη Γάζα;
Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες και τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου, οι δηλώσεις Τραμπ φαίνεται να έχουν υπονομεύσει την ήδη εύθραυστη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.
Η Χαμάς, η οποία συμμετέχει σε έμμεσες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενώ οι κάτοικοι της Γάζας δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τη γη τους.
Από την άλλη πλευρά, ακραία στοιχεία εντός της ισραηλινής κυβέρνησης συντάσσονται με το σχέδιο του Τραμπ, επιδιώκοντας την οριστική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.