Markus Villig: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bolt που εισέρχεται στον ελληνικό κλάδο των ταξί

Markus Villig: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bolt που εισέρχεται στον ελληνικό κλάδο των ταξί
Estonian founder and CEO of the mobility platform Bolt Markus Villig poses in Paris on September 15, 2021. (Photo by Eric PIERMONT / AFP) Photo: AFP
Το success story της εσθονικής εταιρείας, η αξία της οποία σήμερα ξεπερνά τα 7,4 δισ. ευρώ, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις 20 startups με τη μεγαλύτερη αξία σε ευρωπαϊκό έδαφος

Κόντρα στις πιθανότητες και με ανταγωνιστές κολοσσούς όπως είναι η αμερικανική Uber, μια εσθονική startup η Bolt με έδρα το Ταλίν κατάφερε να ταράξει τα νερά του κλάδου των επιβατικών μεταφορών με ταξί έχοντας στο τιμόνι τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή Markus Villig. Το στρατηγικό ταλέντο της εσθονικής startup σκηνής -όπως χαρακτηρίζει τον 31χρονο Markus το τοπικό οικοσύστημα τεχνολογίας- πέτυχε όχι μόνο την «εκτόξευση» της τεχνολογικής εταιρείας που δημιούργησε από το μηδέν, μόλις στα δεκαεννιά του χρόνια, με δανεικά της τάξεως των 5.000 ευρώ, αλλά κέρδισε και το στοίχημα του ρίσκου που πήρε για επέκταση σε λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Αφρικής, χωρίς να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό της αγοράς των ΗΠΑ. Τρανταχτή απόδειξη, η αξία της Bolt η οποία αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις 20 startups με τη μεγαλύτερη αξία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σήμερα, η ελληνική αγορά επιβατικών μεταφορών με ταξί είναι το νέο στοίχημα που θα προσπαθήσει να κερδίσει η Bolt, εφόσον όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, παρουσιάζονται σημαντικές προοπτικές, με εκτιμώμενα μεγέθη που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ (20%), αντιστοιχούν στο ψηφιακό κομμάτι, και τους αναλυτές να εκτιμούν σταθερή ανάπτυξη του κλάδου. Ωστόσο, για τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, η ισορροπία μεταξύ απόδοσης και ρίσκου είναι η ζωτική συνιστώσα που διαχωρίζει τους επιτυχημένους παίκτες από τους απογοητευμένους, για αυτό και ο Markus γνωρίζει καλά -όπως δηλώνουν τα στελέχη της Bolt- ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές, προσθέτοντας στην εξίσωση και την τουριστική «έκρηξη» στην Ελλάδα.

Η σημασία της απλότητας

Γυρίζοντας κάποια χρόνια πίσω, όταν ο Markus ήταν 19 ετών παράτησε το λύκειο και ίδρυσε την δική του εταιρεία για να λύσει ένα από τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούσε τόσο το Ταλίν όσο και τον ίδιο. «Ήταν αδύνατο τις ώρες αιχμής να κάνεις μια βόλτα αν δεν είχες αρκετά χρήματα για να πληρώσεις τα ακριβά ταξί που είχαν κατακλύσει την πόλη» έχει υπογραμμίσει κατά καιρούς σε δηλώσεις του. Με μότο «απέφυγε κάθε περιττό από τη ζωή σου», ο Markus ξεκίνησε το επιχειρηματικό του ταξίδι στρατολογώντας ο ίδιος το προσωπικό μέσω των social media, χωρίς να δαπανά χρήματα σε διαφημιστικές δαπάνες και εν συνεχεία προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού από ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Το πολυμήχανο μυαλό του Markus, που προηγείτο σίγουρα των εξελίξεων και το ξεχωριστό ταπεραμέντο που ο ίδιος κρύβει με μεγάλη απλότητα στο τσεπάκι ήταν αυτά που ξεκλείδωσαν τους υποστηρικτές του, με την εταιρεία σήμερα να έχει αντλήσει 2,2 δισ. δολάρια σε 17 γύρους χρηματοδότησης. Να σημειωθεί, ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει δηλώσει πώς προετοιμάζει το έδαφος για την εισαγωγή της Bolt στο χρηματιστήριο εντός του 2025, ωστόσο πρωταρχικός του στόχος παραμένει η ανάπτυξη της Bolt σε Ευρώπη και Αφρική.

Estonian founder and CEO of the mobility platform Bolt Markus Villig poses in Paris on September 15, 2021. (Photo by Eric PIERMONT / AFP) Photo: AFP
Estonian founder and CEO of the mobility platform Bolt Markus Villig poses in Paris on September 15, 2021. (Photo by Eric PIERMONT / AFP)

Η προσπάθεια για super app

Ένας ακόμη παράγοντας που προσδιόρισε τον Markus, αρχικά ως πολίτη μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο και δευτερευόντως ως επιχειρηματία είναι οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευαισθησίες του. Για αυτό και η βασική κατεύθυνση της Bolt ήταν να αποσυμφορήσει την κυκλοφορία των πόλεων περιορίζοντας την εξάρτηση του κόσμου από το ιδιωτικό αυτοκίνητο, με τον ίδιο να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό μια πιο προσιτή και βιώσιμη εναλλακτική λύση. «Εστιάζουμε στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος όπου οι πόλεις χτίζονται για τους ανθρώπους» έχει αναφέρει επανειλημμένως σε συνεντεύξεις του. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της νεοφυούς startup ανέπτυξε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών από ενοικιάσεις μικροκινητικότητας, παράδοση φαγητού και προϊόντων παντοπωλείου έως υπηρεσίες εταιρικής μετακίνησης, θέλοντας να μετατρέψει την Bolt σε μια super app. Σε όρους αγοράς, το super app είναι ένα κλειστό οικοσύστημα πολλών εφαρμογών που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά επειδή προσφέρει μια κοινή, κεντρικοποιημένη και αποδοτική εμπειρία χρήσης. Σημειωτέον ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες δημιουργίας super app με την πιο γνωστή να είναι η περίπτωση του WeChat στην Κίνα. Στελέχη, δε, της παγκόσμιας αγοράς βλέπουν τις εφαρμογές αυτές να κινούνται αρκετά δυναμικά.

Σε… αριθμούς

Η Bolt είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα κινητικότητας με περισσότερους από 200 εκατομμύρια πελάτες, που υποστηρίζεται από επενδυτές όπως οι Sequoia, D1 και G Squared. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες και 600 πόλεις διεθνώς, με τους περισσότερους πελάτες να βρίσκονται στην Ευρώπη, ήτοι 100 εκατομμύρια πελάτες, ακολουθεί η Αφρική με 60 εκατομμύρια πελάτες και άλλοι 40 εκατομμύρια βρίσκονται στον υπόλοιπο κόσμο. Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, η Bolt απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους, ενώ παγκοσμίως απαριθμεί περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια συνεργάτες (οδηγούς και couriers), προσφέροντας υπηρεσίες μικροκινητικότητας σε περισσότερες από 250 πόλεις σε 25 χώρες στην Ευρώπη, υπηρεσίες Bolt Drive σε 6 χώρες και υπηρεσίες Bolt Business σε 30 χώρες σε Ευρώπη και Αφρική. Επιπλέον, πρόκειται για τον μεγαλύτερο πάροχο scooter στην Ευρώπη με πάνω από 230.000 scooter και ηλεκτρικά ποδήλατα σε λειτουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: