Μετά το «μπαμ» της DeepSeek, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας στρέφεται στην Κίνα για τεχνητή νοημοσύνη

Μετά το «μπαμ» της DeepSeek, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας στρέφεται στην Κίνα για τεχνητή νοημοσύνη
The Deepseek logo appears on a smartphone screen and as a background on a computer screen in Athens, Greece, on January 27, 2025. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φέρει τη Μόσχα και το Πεκίνο πιο κοντά.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, σχεδιάζει να συνεργαστεί με Κινέζους ερευνητές σε κοινά έργα τεχνητής νοημοσύνης, αφού η DeepSeek ανέτρεψε το τεχνολογικό τοπίο δημιουργώντας ένα ισχυρό μοντέλο AI πολύ φθηνότερα από τους αντιπάλους των ΗΠΑ.

Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες μοιράζονται αυτό που αποκαλούν στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια», έχουν μιλήσει εδώ και καιρό για συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης – μεταξύ άλλων και σε στρατιωτικές εφαρμογές – αλλά λίγα είναι δημοσίως γνωστά για το βάθος ή την έκταση της συνεργασίας.

Η Sberbank, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Γκέρμαν Γκρεφ, έχει μετατραπεί από ένα σοβιετικού τύπου πρώην κρατικό ταμιευτήριο που επιβαρυνόταν από επαχθή γραφειοκρατία σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της Ρωσίας στην τεχνητή νοημοσύνη και κυκλοφόρησε το μοντέλο GigaChat το 2023.

«Η Sberbank έχει πολλούς επιστήμονες. Μέσω αυτών, σχεδιάζουμε να διεξάγουμε κοινά ερευνητικά προγράμματα με ερευνητές από την Κίνα» δήλωσε στο Reuters ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, Αλεξάντερ Βεντιάχιν.

Η DeepSeek, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα τη Χανγκζού, προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι τα μοντέλα χαμηλού κόστους της θα απειλήσουν την κυριαρχία των σημερινών ηγετών των ΗΠΑ, όπως η Nvidia.

Μια πιθανή συμμαχία AI μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, που η Ουάσινγκτον θεωρεί ως τις μεγαλύτερες εθνικές απειλές για τη Δύση, θα μπορούσε να ταρακουνήσει περαιτέρω τον τομέα AI παγκοσμίως εν μέσω ενός αγώνα μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία της AI.

Οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ μοιράζονται μια ευρεία κοσμοθεωρία που απεικονίζει τη Δύση ως παρακμιακή και σε παρακμή, καθώς η Κίνα αμφισβητεί την υπεροχή των ΗΠΑ σε οτιδήποτε, από την τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική πληροφορική έως τη συνθετική βιολογία και τη σκληρή στρατιωτική ισχύ.

Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φέρει τη Μόσχα και το Πεκίνο πιο κοντά – και ο Πούτιν έχει περιγράψει τους τελευταίους μήνες την Κίνα ως «σύμμαχο».

«Η Κίνα είναι εταίρος της Ρωσίας σε πολλά θέματα της διεθνούς ατζέντας και το επίπεδο της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας μπορεί να ενισχυθεί μέσω της συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων μας» είπε ο Βεντιάχιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com