FT: Η Κομισιόν εξαιρεί το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών από τον νέο φόρο άνθρακα

european
Flag in the Europa building with the lantern during the meeting between President of the European Council Antonio Luis Santos da Costa and the King Willem-Alexander of the Netherlands in the European Council an institution of the European Union in Brussels in Belgium on 25th 2025. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Θα απαλλάξει έως και 180.000 από τις 200.000 επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Περισσότερο από το 80% των εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επιλέξιμες για το νέο συνοριακό φόρο άνθρακα θα εξαιρεθούν από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες, δήλωσε στους Financial Times ο επίτροπος φορολογίας της Κομισιόν, Βόπκε Χούκστρα.

Ο ίδιος είπε πως θέλει να περιορίσει τον διασυνοριακό μηχανισμό προσαρμογής για τον άνθρακα (CBAM) στους μεγαλύτερους εισαγωγείς και να απαλλάξει τις περισσότερες επιχειρήσεις από το κόστος συμμόρφωσης και τις χρεώσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας του μπλοκ να μειώσει τη γραφειοκρατία και να ενισχύσει την παραγωγικότητα.

«Λιγότερο από το 20% των εταιρειών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής ευθύνονται για περισσότερο από το 95% των εκπομπών στα προϊόντα», δήλωσε.

«Δεν κάνει τίποτα για να μειώσει τη σημασία των κλιματικών στόχων, αλλά είναι ένας τρόπος να γίνει η ζωή πολύ πιο εύκολη για ένα ευρύ φάσμα εταιρειών σε ολόκληρη την ήπειρο».

Η κίνηση αυτή θα απαλλάξει έως και 180.000 από τις 200.000 επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τη συμμόρφωση.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαμαρτυρήθηκαν για την περίπλοκη και δαπανηρή συμπλήρωση των εντύπων κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του CBAM, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία της βαριάς βιομηχανίας στην ΕΕ – ενός τομέα που πρέπει ήδη να πληρώνει για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Υποχρεώνει τους εισαγωγείς σε επτά τομείς, όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας, ο σίδηρος και τα λιπάσματα, να αναφέρουν την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε άνθρακα. Από το επόμενο έτος θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής της εκπομπής του άνθρακα στην ΕΕ και στη χώρα στην οποία κατασκευάστηκε το προϊόν.

Δεδομένου ότι λίγες χώρες διαθέτουν συστήματα εμπορίας εκπομπών τύπου ΕΕ ή υπολογίζουν το περιεχόμενο άνθρακα, το σύστημα αποδείχθηκε επαχθές για τους εισαγωγείς της ΕΕ.

Μια έκθεση του Μαρτίου διαπίστωσε ότι μόνο το 10% περίπου των εταιρειών στη Γερμανία και τη Σουηδία που αναμενόταν να αναφέρουν τις εκπομπές ρύπων το είχαν κάνει.

«Είναι κοινή λογική ότι αν τυχαίνει να μην είστε μέρος του πεδίου εφαρμογής, τότε δεν έχει και πολύ νόημα να σας βάλουμε να συμπληρώσετε πολλή γραφειοκρατία» ανέφερε ο Χούκστρα.

Το παγκόσμιο σύστημα έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, οι εταιρείες των οποίων είναι πιθανό να επιβαρυνθούν με τον φόρο από τους εισαγωγείς.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν ότι στόχος των τελευταίων μεταρρυθμίσεων είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις της ΕΕ και όχι να μειωθεί ο αντίκτυπος, δεδομένου ότι θα εξακολουθεί να καλύπτεται πάνω από το 95% των εισαγωγών.

Ελπίζουν επίσης ότι θα πείσουν τις χώρες να εφαρμόσουν τα δικά τους συστήματα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος θα προβεί σε διαβουλεύσεις σχετικά με την κίνηση αυτή και ελπίζει ότι μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέσω μιας γιγαντιαίας «omnibus» πράξης απλούστευσης που αναμένεται αυτόν τον μήνα. Πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των κρατών μελών και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τη γραφειοκρατία κατά 25% – και 35% για τις μικρές επιχειρήσεις – για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και να καλύψουν το αυξανόμενο χάσμα με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Φέτος ο Χούκστρα θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή επανεξέταση της CBAM, η οποία εφαρμόζεται στο τσιμέντο, το αλουμίνιο, την ηλεκτρική ενέργεια και το υδρογόνο. Θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως το γυαλί, τα κεραμικά, ο χαρτοπολτός, το χαρτί και τα χύδην χημικά προϊόντα.

Η χαλυβουργία πιέζει για μεγαλύτερη προστασία. Επιθυμεί εξαίρεση για τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται εκτός της ΕΕ, μεταποιούνται στο εξωτερικό και στη συνέχεια επανεισάγονται στην ΕΕ. Θέλει επίσης να καλύπτει εξαρτήματα από χάλυβα, όπως δοκοί και εξαρτήματα αεροσκαφών.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά το πεδίο εφαρμογής. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τις εξαγωγές. Θα το κάνουμε με ανοιχτό μυαλό, αλλά γνωρίζοντας επίσης ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα εύκολο» ανέφερε ο Χούκστρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times