Μητσοτάκης από Σαντορίνη: «Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»

Μητσοτάκης από Σαντορίνη: «Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σαντορίνη, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025. Ο Πρωθυπουργός συνοδεύονταν από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστα Συνολάκη και στη διάρκεια της επίσκεψής του είχε συναντήσεις με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου είχαν ανιχνευθεί συνολικά περισσότεροι από 7.700 σεισμοί.

Στη Σαντορίνη βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που η έντονη σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να δοκιμάζει τους κατοίκους των Κυκλάδων.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον κρατικό μηχανισμό, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και συνομίλησε με τοπικούς φορείς σχετικά με τις ανάγκες και τη στήριξη του νησιού.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μετέβη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», το οποίο βρίσκεται στο νησί από τις αρχές της εβδομάδας, όπου ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τους προληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει σε δημόσια κτήρια και για τις παρεμβάσεις σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού:

«Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το χειρότερο σενάριο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό του νησιού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης, να είμαστε παρόντες και να δρούμε προληπτικά χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες. Αυτό το οποίο θα κάνω άμεσα, ειδικά για το εργατικό δυναμικό. Θα σας φέρω σε επαφή μέσω του διαμέσου του Δημάρχου με το Υπουργείο Εργασίας και με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Σαντορίνη, τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητο τουλάχιστον να τα συζητήσουμε, να τα έχουμε στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να μη χρειαστεί τίποτα, αλλά πρέπει να είμαστε πάλι έτοιμοι για κάθε σενάριο. Θα προκαλέσω μια τέτοια σύσκεψη λοιπόν, μέσω του Δημάρχου με τα συναρμόδια υπουργεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ζητήματα υποδομών τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα», ανέφερε.

Έπειτα, αναφέρθηκε σε δύο άμεσες προτεραιότητες.

«Η μία είναι η αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης και η σταθεροποίηση των πρανών της Καλντέρας. Το δεύτερο, το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως, είναι η χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής. Ένα πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει για μια πρώτη χρηματοδότηση 3.000.000 ευρώ. Θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας, ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μία πύλη διαφυγής η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο. Έχουμε συζητήσει και με το Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη και νομίζω ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία και της τοπικής κοινωνίας για το ποιο είναι το όραμά μας για την Σαντορίνη του μέλλοντος. Και αυτό έρχεται και τέμνεται με απόλυτο τρόπο με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και πως βλέπουμε τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται και το οποίο θα ήθελα να είναι το προϊόν μιας ευρείας διαβούλευσης με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του νησιού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών κατέγραψε μονάχα την Πέμπτη (6/2) περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,6 Ρίχτερ.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στις χιλιάδες δονήσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ανάφης, οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι 5,2 Ρίχτερ (5/2) και 5 Ρίχτερ (4/2). Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου είχαν ανιχνευθεί συνολικά περισσότεροι από 7.700 σεισμοί.

 

Συνολάκης: “Μπορεί να δούμε την γέννηση ενός νέου ηφαιστείου”

Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότια Καλλιφόρνιας, θα μεταβεί επίσης σήμερα στην Σαντορίνη. Ο ίδιος ανέφερε για την αποστολή στο νησί: «Θα δούμε την Πολιτική Προστασία. Για μένα είναι πολύ σημαντικό, πέραν αυτής της αποστολής, να δω πού θα βάλουμε παλιρροιογράφους, γιατί είναι ένα πράγμα το οποίο καταλάβαμε ότι έλειπε από την περιοχή, δεν υπήρχε ο παλιρροιογράφος. Είναι ένα επιστημονικό όργανο που μετράει τη στάθμη της θάλασσας».

Ο κ. Συνολάκης διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 τέτοια όργανα σε όλο το Αιγαίο, «αλλά θέλουμε τέσσερις στην περιοχή για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις αλλαγές της στάθμης σε περίπτωση που γίνει ένα τσουνάμι», και σημείωσε ότι μαζί με τον Νίκο Καλογέρη από το Αστεροσκοπείο «κάναμε έναν αγώνα δρόμου να βρούμε στην Ελλάδα παλιρροιογράφους. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι ένας έτοιμος την Παρασκευή, αύριο. Βέβαια, χρειάζεται να πάει να εγκατασταθεί, αλλά και επίσης άλλος ένας την επόμενη εβδομάδα».

Σε σχέση με την έντονη σεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών επισήμανε: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά-σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει. Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, το Κολούμπο, μερικούς άλλους κρατήρες».

Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (6/2), ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

“Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247