Τα βραβεία με διαχρονικό πρωταγωνιστή το επιχειρείν
- 19/11/2014, 10:04
- SHARE
Ο Κωνσταντίνος Ευριπίδης μιλάει στο Fortune για τα 20 χρόνια επιτυχούς παρουσίας των Βραβείων «Κούρος» στην Ελλάδα και για την φετινή εκδήλωση.
Στις 20 Νοεμβρίου το «ευ επιχειρείν» έχει την τιμητική του, με τα βραβεία «Κούρος» της Λέσχης επιχειρηματικότητας να γιορτάζουν 20 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά.
Θεωρούνται αναμφίβολα τα πιο ιστορικά βραβεία επιχειρηματικότητας και η φετινή διεξαγωγή τους θα έχει επετειακό χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο του θεσμού τρεις Έλληνες επιχειρηματίες αναμένεται να βραβευτούν για τις υψηλές επιδόσεις τους στους τομείς της Ανάπτυξης και Καινοτομίας, της Εξωστρέφειας και της Κοινωνικής Προσφοράς, ενώ θα γίνει παράλληλα απονομή του βραβείου «Green Dreams» για την πράσινη επιχειρηματικότητα, καθώς και του βραβείου «Στέλιος Χατζηιωάννου για το επιχειρηματικό ξεκίνημα της χρονιάς».
Ο πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Ευριπίδης, ο οποίος τιμήθηκε φέτος από το ΕΒΕΑ με το βραβείο του «Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία», μιλά στο Fortunegreece.com για τα φετινά βραβεία, τα άμεσα σχέδια της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, ενώ εστιάζει στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της δυναμικής των ελληνικών επιχειρήσεων.
Κύριε Ευριπίδη, φέτος ο θεσμός των Βραβείων «Κούρος» της Λέσχης Επιχειρηματικότητας συμπληρώνει 20 χρόνια. Με ποιο τρόπο θα γιορτάσετε τα 20α του γενέθλια;
Φέτος θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον θεσμό, καθώς πρόκειται για τα 20α βραβεία της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Έχουμε τη χαρά να έχουμε υποψηφίους σε όλες τις κατηγορίες και επιδιώκουμε να προβάλουμε την καινοτόμο και υγιή επιχειρηματικότητα της Ελλάδας. Στόχος μας, μέσα από αυτή τη γιορτή της επιχειρηματικότητας, είναι τα βραβεία να γίνουν ο σπόρος που θα επιτρέψει να βλαστήσουν νέες επιχειρήσεις.
Η διαφορά του εν λόγω θεσμού, πέρα από την ιστορικότητά του, ποια είναι σε σχέση με άλλους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά;
Αξιολογούμε την πορεία μιας εταιρείας διαχρονικά δίνοντας έμφαση στο τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, αλλά βεβαίως και στο που βρίσκεται σήμερα. Είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία παίζουν φυσικά ρόλο και τα οικονομικά στοιχεία της εκάστοτε εταιρείας, αλλά όχι μόνο τα δημοσιευμένα, που αφορούν στην πορεία της έως σήμερα. Ελέγχουμε επίσης τις προοπτικές που εμφανίζει. Στόχος μας δεν είναι να βραβεύσουμε μια επιχείρηση που σήμερα έχει θετική πορεία, όμως δεν έχει τη δυναμική να συνεχιστεί και στο μέλλον. Είναι μια διαδικασία που παίρνει αρκετό χρόνο και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε και εξωτερικούς συμβούλους, όπως για παράδειγμα την KPMG που μας υποστήριξε φέτος.
Από ποιους κλάδους κυρίως προέρχονται οι εταιρείες που βραβεύετε;
Από όλους. Έχουμε τρία βασικά βραβεία: Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Κοινωνικής Προσφοράς. Τα δύο πρώτα βραβεία απονέμονται σε επιχειρηματίες της νέας γενιάς. Σε ότι αφορά το τελευταίο, ο στόχος είναι να βρούμε καταξιωμένους επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, που έχουν ιδρύσει κάποιο Ίδρυμα, ηγούνται κάποιου φορέα ή έχουν συνολικά έντονη κοινωνική δράση. Μας ενδιαφέρει ο επιχειρηματίας που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και στη χώρα μέσα από διάφορες δραστηριότητες.
Ποια στοιχεία για εσάς αναδεικνύουν έναν καλό επιχειρηματία;
Σοβαρότητα, επαγγελματισμός, τιμιότητα. Μια καλή εταιρεία θα πρέπει να είναι καλή με τους πελάτες της, με το προσωπικό της, αλλά και με όλους τους εταίρους. Να προσφέρει πραγματική αξία και να κτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Επίσης η καινοτομία όπως και η ποιότητα σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες παίζουν σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να υπάρχει μια επιτυχία διαχρονική, όχι εφήμερη που όπως ήρθε σαν κομήτης έτσι και θα φύγει. Και φυσικά να υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Σίγουρα το κέρδος είναι βασικός στόχος της επιχειρηματικότητας, όμως δεν μπορεί να είναι και η μόνη επιδίωξη.
Τι ρόλο παίζει το κράτος στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης;
Αυτό που θέλουμε από το κράτος κατά κύριο λόγο είναι να μην βάζει εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να αφήσει τις επιχειρήσεις να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Μπορεί σήμερα το κράτος να μην έχει το περιθώριο να επενδύσει χρηματικά, ώστε να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, μπορεί όμως να προσφέρει μη χρηματικά κίνητρα, όπως λόγου χάρη φορολογικά. Η φορολογία στην Ελλάδα είναι ένας πολύπλοκος λαβύρινθος που χρειάζεσαι ειδικούς για να βρεις την άκρη του νήματος. Έχουμε ίσως το πιο μεγάλο σε όγκο φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη. Πρέπει να μετατραπεί σε ένα απλοποιημένο, σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και την πληγή της φοροδιαφυγής η οποία θα επιτρέψει με τη σειρά της τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης. Είναι αναγκαίο επίσης να υπάρχει σταθερότητα. Όταν ξεκινάει μια επιχείρηση ή όταν κάποιος αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα πρέπει να ξέρει ποιο είναι το φορολογικό καθεστώς που θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια. Εμείς ποτέ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο.
Από την καθημερινή τριβή σας με τους επιχειρηματικούς κύκλους ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει, δεδομένου ότι ακόμα βρισκόμαστε σε υφεσιακό περιβάλλον;
Η κρίση μας επηρέασε όλους. Άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει σαφώς μια βελτίωση όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, αλλά και στο γενικότερο κλίμα. Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι ίσως φτάνουμε στο τέλος της κρίσης. Αν όμως δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το τέλος της κρίσης δεν θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αρκετά πλεονεκτήματα που δεν τα έχουμε αξιοποιήσει σωστά μέχρι τώρα. Έχουμε ένα πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, με εξαιρετικές σπουδές, με όρεξη, με ιδέες που πρέπει να το κρατήσουμε στη χώρα και όχι να το σπρώξουμε στο εξωτερικό.
Δυστυχώς σήμερα η αγορά εργασίας δεν είναι αυτή που ήταν, ούτε σε επίπεδο μισθών ούτε σε επίπεδο συνθηκών. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις είναι καλύτερο κανείς δουλεύει χτίζοντας το βιογραφικό του, παρά να μένει στάσιμος. Μην ξεχνάτε πως, καθώς θα φεύγει η κρίση και θα αρχίσει να αποκαθίσταται η αγορά εργασίας θα χρειαστούμε όλοι νέα στελέχη και τότε εκείνοι που θα έχουν αποκτήσει εμπειρία θα έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα. Οφείλουν όμως και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τις συνθήκες για καινούριες προσλήψεις, να αξιοποιήσουν τα ταλέντα των νέων ανθρώπων και να τα ανταμείψουν όσο είναι δυνατό.
Θεωρείται ότι η κρίση συνέβαλε στο να αφήσουμε τη βολή μας και να μπούμε στη λογική του να γεννήσουμε επιχειρηματικές ιδέες;
Βλέπω πολλά νέα παιδιά να ξεκινούν κάτι δικό τους και εκτιμώ πως από πολλά από τα ελληνικά start ups θα βγει κάτι καλό τα επόμενα χρόνια. Πριν μερικά χρόνια η επιθυμία των νέων ανθρώπων ήταν η απασχόληση στο Δημόσιο ή σε κάποια Τράπεζα. Αυτό αρχίζει να αλλάζει. Αν δεν είναι κάποιος διατιθέμενος να δουλέψει σκληρά στα πρώτα χρόνια που χτίζει καριέρα δεν θα μπορέσει να το κάνει εύκολα στην πορεία. Πρέπει ως κοινωνία να μάθουμε πως χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ, να πάρουμε ρίσκο, να κάνουμε ίσως και κάποιες θυσίες για να προοδεύσουμε.
Αν μπορούσατε να κάνετε μια εκτίμηση για το πώς θα είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον σε λίγα χρόνια από τώρα τι θα λέγατε;
Πιστεύω πως έχουμε όλα τα προαπαιτούμενα για να έχουμε ένα πολύ καλό μέλλον. Δεν έχουμε αξιοποιήσει ούτε καν την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Δεν προβάλλουμε στο εξωτερικό αυτά που πραγματικά μπορούμε να προσφέρουμε ως χώρα. Γίνονται πολλά πράγματα στην Ελλάδα και δεν έχουμε καλές δημόσιες σχέσεις. Πυροβολούμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και απορούμε που μας κοιτάζουν οι ξένοι με δυσπιστία όταν προβάλλουμε μόνο τη μιζέρια μας. Θα πρέπει να αυξήσουμε τον ποιοτικό τουρισμό και να γίνουμε μεταφορικό κέντρο με σύγχρονους δρόμους και λιμάνια. Έχουν ήδη γίνει προσπάθειες για να γίνει η Ελλάδα το κέντρο διανομής στην Ευρώπη και είναι κάτι που πρέπει να ενισχύσουμε. Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να διαπρέψει στον αγροτικό τομέα, στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και να αξιοποιήσει σωστά τον απόδημο ελληνισμό για επενδύσεις.
Ένας από τους βασικούς λόγους που πέτυχε η Genesis Pharma ήταν ότι το αναπτυξιακό της μοντέλο στηρίχτηκε στην καινοτομία. Σε ποιους κλάδους βλέπετε σήμερα να υπάρχει προοπτική;
Ευκαιρίες υπάρχουν σε όλους τους κλάδους. Ωστόσο, πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια έκρηξη στις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στην ενέργεια, στη μεταφορές και στον τουρισμό. Στις διαγνώσεις όλοι είμαστε καλοί το θέμα είναι η υλοποίηση. Επιβάλλεται να κάνουμε έργα. Η Ελλάδα μπορεί ενωμένη να βγει από την κρίση σύντομα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως αν δεν είναι δυνατή κινδυνεύει να ξανακυλήσει στη βαθειά κρίση από την οποία μόλις τώρα ξεκινάμε να βγαίνουμε σταδιακά.
Η λέσχη επιχειρηματικότητας πώς μπορεί να συμβάλει στη στήριξη των επιχειρηματιών και που θα δώσει προτεραιότητα το 2015;
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε ώστε να διαμορφωθεί μια κουλτούρα δημιουργίας και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, που θα συγκρουστεί με τη νοοτροπία που είχαμε μέχρι σήμερα για μια επιχειρηματική δραστηριότητα ρηχή, εξαρτώμενη από το κράτος, με χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, επιδιώκουμε με τις παρεμβάσεις και τις θέσεις μας να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού προς την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Στόχος μας για την επόμενη χρονιά είναι να κάνουμε κάποιες δράσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, βοηθώντας παράλληλα νέους ανθρώπους να απασχοληθούν με το επιχειρείν. Δεν γεννιέται κανείς επιχειρηματίας αλλά γίνεται και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες. Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας θα μπορούσε να βοηθήσει στο συντονισμό αρκετών από αυτές τις δραστηριότητες που γίνονται από διάφορους οργανισμούς για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν πάρα πολλές πρωτοβουλίες που πρέπει να συγκεντρωθούν και να συντονιστούν. Θέλουμε οπωσδήποτε επίσης να βοηθήσουμε στη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα.