Ντόναλντ Τραμπ: Ανήγγειλε επιστροφή των πλαστικών μιας χρήσης – Κατά ποιας ανεξάρτητης αρχής στράφηκε

Ντόναλντ Τραμπ: Ανήγγειλε επιστροφή των πλαστικών μιας χρήσης – Κατά ποιας ανεξάρτητης αρχής στράφηκε
US President Donald Trump signs executive orders during the inaugural parade inside Capital One Arena, in Washington, DC, on January 20, 2025. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Μέσω αναρτήσεων που έκανε την Παρασκευή στο αγαπημένο του Truth Social.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα «που θα δώσει τέλος στη γελοία προώθηση στα χάρτινα καλαμάκια πόσης», μια πρωτοβουλία του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν.

«ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ!», έγραψε σε μια ακόμη από τις αναρτήσεις του, στο δίκτυό του Truth Social, ανακοινώνοντας με στόμφο μια ακόμη απόφασή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σκεπτικιστής για το κλίμα, χαρακτηρίζει την ενεργειακή μετάβαση μια «απάτη» και έχει υποσχεθεί να προωθήσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, είχε θέσει ως στόχο, με εκτελεστικό διάταγμα, να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων τα καλαμάκια πόσης, σε ομοσπονδιακά υπουργεία και υπηρεσίες έως το 2035.

Τα καλαμάκια πόσης, αλλά και τα κύπελλα και τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης είναι προϊόντα που χρησιμοποιούν στην καθημερινή ζωή τους οι Αμερικανοί.

Το μη ανακυκλώσιμο καλαμάκι πόσης μιας χρήσης έχει γίνει ένα από τα πρώτα σύμβολα ρύπανσης του περιβάλλοντος με πλαστικά, ιδιαίτερα στους ωκεανούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ!»

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε αμείωτα τις επιθέσεις του κατά της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), ζητώντας ωμά να «καταργηθεί».

«Η διαφθορά (στην USAID) είναι σε πρωτοφανή επίπεδα. Κλείστε την!” έγραψε με κεφαλαία γράμματα ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στη δική του πλατφόρμα, Truth Social.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει σκοπό να διατηρήσει λιγότερα από 300 μέλη του προσωπικού της USAID, που ξεπερνούν τους 10.000 ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα και εργάζονται κατά πλειονότητα σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων MME.

Η κυριότερη αμερικανική υπηρεσία που διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, με προϋπολογισμό κάπου 40 δισεκ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2023, έχει μπει στο στόχαστρο του προγράμματος αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης με αιχμή του δόρατος τον Έλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμμαχο και σύμβουλο του προέδρου Τραμπ. Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης άρχισε να εφαρμόζεται αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, την 20ή Ιανουαρίου.

«Ναι, κύριε Πρόεδρε!» απάντησε ο Μασκ στον Τραμπ, αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση Τραμπ στο δίκτυό του Χ.

Ο Μασκ είπε ότι η USAID είναι μια «φωλιά φιδιών μαρξιστών (…) που απεχθάνονται την Αμερική».

Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η υπηρεσία διοικείται από «ένα μάτσο τρελούς ριζοσπάστες».

«Από τα “χειρότερα λάθη εξωτερικής πολιτικής” της χώρας»

Η διάλυση της USAID είναι «ένα από τα χειρότερα και πιο ακριβά λάθη εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής ιστορίας», δήλωσε η πρώην επικεφαλής Σαμάνθα Πάουερ.

Η απόφαση αυτή «θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές, χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (…) και απειλεί σοβαρά την εθνική μας ασφάλεια και την επιρροή μας στον κόσμο», έγραψε σε άρθρο για τη New York Times. Η Πάουερ διηύθυνε την USAID κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν.

Οι «εξτρεμιστές και αυταρχικοί (ηγέτες) χαίρονται» για την απόφασή αυτή, τονίζει η Πάουερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από το 2013 έως το 2017, περιγράφοντας την υπηρεσία αυτή ως «ένα αποτελεσματικό παράδειγμα που διακρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους αντιπάλους μας» στον κόσμο.

Η USAID συμμετέχει στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην αναπτυξιακή βοήθεια σε περίπου 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πιο φτωχών παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του για το ενδεχόμενο η Κίνα ή άλλες χώρες να επωφεληθούν από την αμερικανική αυτή αποδέσμευση.

Το σχεδόν πλήρες πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό, στη συνέχεια η σταδιακή διάλυση της υπηρεσίας αυτήν την εβδομάδα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλον τον κόσμο. Τα περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια του προϋπολογισμού της αντιπροσωπεύουν το 42% της ανθρωπιστικής βοήθειας που διανέμεται παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ