ΟΗΕ: Έντονη αντίδραση για την κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν

ΟΗΕ: Έντονη αντίδραση για την κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν
People displaced by the ongoing war in Sudan return to Wad Madani in the Jazira state, on February 6, 2025, after the city was retaken by the Sudanese army from the Rapid Support Forces (RSF) paramilitaries. Thousands of Sudanese departed from the southeastern cities of Gedaref and Kassala following the recapture in January of Wad Madani by the military. Sudan's war between the army and the paramilitary Rapid Support Forces (RSF) began in April 2023, sparking what the UN calls the world's worst displacement crisis. (Photo by AFP) Photo: AFP
«Η ταχεία αύξηση του αριθμού των νεκρών στις τάξεις των αμάχων υπογραμμίζει τους σοβαρούς κινδύνους με τους οποίους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι άμαχοι εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανικανότητας των εμπόλεμων πλευρών και των συμμάχων τους να προστατεύσουν τους αμάχους».

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη βία και την ταχεία αύξηση των θανάτων αμάχων στο Σουδάν, κατηγορώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές για την αδυναμία ή την απροθυμία τους να προστατεύσουν τον πληθυσμό.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σάιφ Μαγκάγκο, τόνισε ότι οι επιθέσεις χωρίς διάκριση, καθώς και οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων, πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Ο ΟΗΕ επαλήθευσε τουλάχιστον 275 θανάτους αμάχων μεταξύ 31ης Ιανουαρίου και 5ης Φεβρουαρίου, αριθμός τριπλάσιος από τους 89 θανάτους της προηγούμενης εβδομάδας, με τις πραγματικές απώλειες να εκτιμώνται πολύ υψηλότερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύγκρουση μεταξύ του σουδανικού στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) μαίνεται από τον Απρίλιο του 2023, με τις πρόσφατες επιθέσεις να επικεντρώνονται στη Χαρτούμ και τις πολιτείες Βόρειο και Νότιο Νταρφούρ, Βόρειο και Νότιο Κορντοφάν. Οι μαζικοί βομβαρδισμοί, οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις με drones έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες και εκτεταμένη καταστροφή.

Ο ΟΗΕ κάλεσε και τις δύο πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους, έχει εκτοπίσει πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει φέρει τη χώρα στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: