Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 25% σε εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα – Οι χώρες που επηρεάζονται

Ο Τραμπ επιβάλλει  δασμούς 25% σε εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα – Οι χώρες που επηρεάζονται
(FILES) Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump gestures as he speaks during a campaign rally at Van Andel Arena in Grand Rapids, Michigan on November 5, 2024. Buckle up: Donald Trump returns to the White House next week for a second term that promises to be even more volatile -- and hard-line -- than his roller-coaster first presidency. Buoyed by his historic political comeback, the billionaire Republican has shown no sign of changing the bombastic style that shook the United States and the world from 2017 to 2021. (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP) Photo: AFP
Ως μέσο για την μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, ή για να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις από τα κράτη που μπαίνουν στο στόχαστρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε χθες Κυριακή σε νέο επίπεδο τον εμπορικό πόλεμο που άρχισε ήδη αφότου ανέλαβε, υποσχόμενος να προχωρήσει από σήμερα στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ.

«Θα ανακοινώσω τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα (σήμερα) Δευτέρα, όλος ο χάλυβας που φθάνει στις ΗΠΑ θα έχει δασμούς 25%», είπε ο αρχηγός του κράτους επί του προεδρικού αεροσκάφος με το οποίο μετέβη στη Νέα Ορλεάνη για να παρακολουθήσει το Super Bowl, τον τελικό του επαγγελματικού πρωταθλήματος αμερικανικού φούτμπολ. Διευκρίνισε πως θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί της ίδιας κλίμακας στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021), ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας, που θεωρούσε πως αντιμετώπιζε αθέμιτο ανταγωνισμό από ασιατικά και ευρωπαϊκά κράτη.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες πως θα ανακοινώσει, «(αύριο) Τρίτη ή (μεθαύριο) Τετάρτη», νέους, «ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς» για να εξισορροπήσει τη φορολόγηση προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ με τον τρόπο που φορολογούνται αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό.

«Αν μας φορολογούν κατά 130% κι εμείς δεν φορολογούμε, αυτό δεν θα μείνει έτσι», διεμήνυσε.

Το Reuters σημειώνει πως οι μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ είναι ο Καναδάς, η Βραζιλία και το Μεξικό, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα.

Με μεγάλη διαφορά, ο πλούσιος σε υδροηλεκτρική ενέργεια Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρωτογενούς μετάλλου αλουμινίου στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 79% των συνολικών εισαγωγών τους πρώτους 11 μήνες του 2024.

«Ο καναδικός χάλυβας και το αλουμίνιο υποστηρίζουν βασικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ, από την άμυνα, τη ναυπηγική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία», ανέφερε ο Καναδός υπουργός καινοτομίας Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάνια στο X.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον Καναδά, τους εργαζομένους μας και τις βιομηχανίες μας».

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην ιαπωνική Nippon Steel να επενδύσει στην U.S. Steel, δεν θα επιτρέψει να γίνει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

«Οι δασμοί θα την κάνουν και πάλι πολύ επιτυχημένη και νομίζω ότι έχει καλή διαχείριση», δήλωσε ο Τραμπ για την U.S. Steel.

Η Nippon Steel αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις του Τραμπ.

Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του επέβαλε δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αλλά αργότερα χορήγησε σε αρκετούς εμπορικούς εταίρους απαλλαγές χωρίς δασμούς, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Βραζιλία. Το Μεξικό είναι σημαντικός προμηθευτής θραυσμάτων αλουμινίου και κραμάτων αλουμινίου.

Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαπραγματεύτηκε αργότερα ρυθμίσεις αφορολόγητων ποσοστώσεων με τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία. Από την ανακοίνωση του Τραμπ δεν έγινε αμέσως σαφές τι θα συμβεί με αυτές τις απαλλαγές και τις ρυθμίσεις ποσοστώσεων.

«Το Κεμπέκ εξάγει 2,9 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου προς (τις ΗΠΑ), δηλαδή το 60% των αναγκών του. Μήπως προτιμούν να προμηθεύονται από την Κίνα;» δήλωσε ο Francois Legault, πρωθυπουργός του Κεμπέκ, στο X.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να αρχίσουμε να επαναδιαπραγματευόμαστε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατό και να μην περιμένουμε την αναθεώρηση που έχει προγραμματιστεί για το 2026. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα».

Η χρήση της δυναμικότητας των χαλυβουργείων εκτινάχθηκε σε επίπεδα άνω του 80% το 2019 μετά τους αρχικούς δασμούς του Τραμπ, αλλά έκτοτε έχει μειωθεί, καθώς η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας στον τομέα έχει πιέσει προς τα κάτω τις τιμές του χάλυβα. Ένα εργοστάσιο αλουμινίου στο Μιζούρι που αναζωογονήθηκε από τους δασμούς αδρανοποιήθηκε πέρυσι από τη Magnitude 7 Metals.

Ο Κέβιν Ντέμπσεϊ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα (AISI), δήλωσε ότι ο εμπορικός όμιλος του κλάδου καλωσόρισε τη δέσμευση του Τραμπ για μια ισχυρή αμερικανική βιομηχανία χάλυβα.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του για την εφαρμογή μιας ισχυρής και αναζωογονημένης εμπορικής ατζέντας για την αντιμετώπιση των πολλών πολιτικών και πρακτικών που στρεβλώνουν την ξένη αγορά και δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού για τις αμερικανικές χαλυβουργίες».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ή την Τετάρτη για να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο αμοιβαίων δασμών, προσθέτοντας ότι αποκάλυψε για πρώτη φορά την Παρασκευή ότι σχεδιάζει αμοιβαίους δασμούς για να διασφαλίσει ότι «θα έχουμε ίση μεταχείριση με άλλες χώρες».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για τους δασμούς 10% που επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές αυτοκινήτων, οι οποίοι είναι πολύ υψηλότεροι από τον αμερικανικό συντελεστή 2,5%. Δηλώνει συχνά ότι η Ευρώπη «δεν δέχεται τα αυτοκίνητά μας», αλλά στέλνει εκατομμύρια δυτικά μέσω του Ατλαντικού κάθε χρόνο.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, απολαμβάνουν δασμό 25% στα φορτηγά pickup, μια ζωτική πηγή κέρδους για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ General Motors, Ford και τις αμερικανικές δραστηριότητες της Stellantis.

Ο σταθμισμένος μέσος εμπορικός δασμός των ΗΠΑ είναι περίπου 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έναντι 12% για την Ινδία, 6,7% για τη Βραζιλία, 5,1% για το Βιετνάμ και 2,7% για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κρις Σουόνγκερ, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Αποσταγμένων Αποσταγμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι νέοι δασμοί χάλυβα του Τραμπ θα οδηγήσουν την ΕΕ να επιβάλει εκ νέου αντίποινα στο αμερικανικό ουίσκι και να τους αυξήσει στο 50%.

«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να κινηθούν γρήγορα για να βρουν μια λύση. Η σπουδαία αμερικανική βιομηχανία ουίσκι μας βρίσκεται σε κίνδυνο.Ένας δασμός 50% στο μητρικό απόσταγμα της Αμερικής θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα 3.000 μικρά αποστακτήρια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πηγή: reuters.com