Συνεχείς σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες – Τι «βλέπουν» οι επιστήμονες

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες – Τι «βλέπουν» οι επιστήμονες
Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025. Με περισσότερους από 20 σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, μια ριπή οκτώ σεισμών 4 - 4,8 βαθμών μέσα σε 20 λεπτά και μια δόνηση 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της 5/2/25 συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης, όπου οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση ενώ όσοι κάτοικοι έχουν παραμείνει στο νησί είναι αναστατωμένοι. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Χωρίς τέλος οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες καθώς ακόμα δύο σεισμοί των 4 Ρίχτερ και άνω σημειώθηκαν ανοιχτά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 15:14 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) και ήταν 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται 15,8 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τα 4,9 Ρίχτερ, δύο νέοι σεισμοί 4,7 και 4 στα ανοιχτά της Αμοργού

Δεκαεπτά λεπτά αργότερα στις 15:31 σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ με επίκεντρο 20 Χλμ. νότια και νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.

Νωρίτερα σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:23 στην Αμοργό. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 11 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,7 χλμ, γι αυτό και έγινε αισθητή ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.

Μέσα σε 4 λεπτά σημειώθηκε και ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ, 10 χλμ. νότια της Αρκεσίνης, ενώ 20 λεπτά μετά τα 4,9 Ρίχτερ καταγράφηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.

Η σεισμική ακολουθία δε θα αποκλιμακωθεί από τη μία μέρα στην άλλη αλλά θα απαιτηθεί χρόνος, είπε το πρωί στο ΕΡΤNews ο Κώστας Παπαζάχος με αφορμή τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες το βράδυ. “Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει“ σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν ένα χρόνο” τόνισε από πλευράς του ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ