Γερμανία: «Κανένας ψηφοφόρος δε θα πάρει αυτό που θέλει»
- 11/02/2025, 16:31
- SHARE
![Γερμανία: «Κανένας ψηφοφόρος δε θα πάρει αυτό που θέλει»](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/02/000_36XA7EC.jpg)
Η Γερμανία βρίσκεται στο αποκορύφωμα του προεκλογικού αγώνα ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου – μαζί με αυτόν κορυφώνονται και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εκλογολόγοι παρατηρούν ελάχιστες μετατοπίσεις στα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «αυτό πιθανώς να οφείλεται στον αριθμό των αναποφάσιστων, οι οποίοι υπολογίζονται κοντά στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Οι δημοσκοπήσεις απεικονίζουν έτσι τις προθέσεις μονάχα εκείνων που έχουν “κλειδώσει” την επιλογή τους και οι οποίοι αδιαφορούν για το πολιτικό δράμα του προεκλογικού αγώνα. Τόσοι πολλοί αναποφάσιστοι υπήρχαν πάντως και στις εκλογές προ 16 ετών. Η Γερμανία είναι μία χώρα όπου πάντα πολλοί ψηφοφόροι αλλάζουν άποψη, που αποφασίζουν λίγο πριν ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη».
Στις φετινές εκλογές με εξαίρεση την AfD και τους οργισμένους υποστηρικτές της «δεν νιώθει κανείς άνετα με τα κόμματα, ούτε καν με αυτά με τα οποία βρίσκεται ιδεολογικά εγγύτερα». Οι περισσότεροι μάλλον αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα ψηφίσουν το σωστό κόμμα και «αυτή η αμφιβολία επισκιάζει όλα τα συναισθήματα του προεκλογικού αγώνα. Όλοι οι ψηφοφόροι ξέρουν αντιθέτως πως εν τέλει θα έχουν ένα αποτέλεσμα που δεν θα τους αρέσει. Υπό αυτήν την έννοια η τωρινή κατάσταση αποτελεί, ήδη πριν από τη νύχτα των εκλογών, ένα μάθημα σχετικά με τη φύση του δημοκρατικού πολιτεύματος», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.
Ο προεκλογικός αγώνας στην αρένα των social media
Ταυτοχρόνως ο προεκλογικός αγώνας κορυφώνεται και στα social media, όπου οι διάφοροι χρήστες εκδηλώνουν τη στήριξή τους προς ένα κόμμα με… καρδούλες και emojis.
«Τέτοια σχόλια υπάρχουν κάτω από αναρτήσεις παντός περιεχομένου», παρατηρεί η tageszeitung. «Και στόχος δεν είναι το να πείσει ο ένας χρήστης τον άλλο – τότε θα έπρεπε εξάλλου να προβάλλει ορισμένα επιχειρήματα. Όχι, τέτοιου είδους σχόλια είναι απλώς μέρος ενός παιχνιδιού: της επιρροής του αλγορίθμου μέσω των περισσότερων αλληλεπιδράσεων. Ο στόχος; […] Μεγαλύτερη εμβέλεια, μεγαλύτερη επιρροή, μεγαλύτερος έλεγχος του προεκλογικού αγώνα».
Με αυτόν τον τρόπο οι εκλογές μετατρέπονται σε ένα «multiplayer-game, ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στις εκλογές σε άλλα κράτη. […] Σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα τα κόμματα μάχονται για το ποιο θα έχει το καλύτερο πλασάρισμα στα feeds των ψηφοφόρων».
Τι σημαίνει όμως αυτό για την πολιτική κουλτούρα της χώρας; «Οι πολιτικές πεποιθήσεις δεν εκδηλώνονται πλέον με επιχειρηματολογία, αλλά χαρακτηρίζονται με διάφορα σύμβολα – με τον ίδιο τρόπο που οι οπαδοί δηλώνουν την υποστήριξή τους προς έναν αθλητικό σύλλογο.
Όποιος αντιμετωπίζει την πολιτική σαν ένα παιχνίδι δεν αναζητά πλέον την καλύτερη λύση για τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά την πιο αποτελεσματική τακτική, αυτήν που θα του χαρίσει τη νίκη. Στην ψηφιακή αρένα αυτό μεταφράζεται ως εξής: τα πολλά views καταρρίπτουν κάθε επιχείρημα, η αλληλεπίδραση είναι σημαντικότερη από την αλήθεια», αναφέρει τέλος η taz.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλειστικά στο Fortune Greece Network, την Τετάρτη 12/02
- Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο 800 φορολογούμενοι – Ανάμεσά τους 20 influencers
- Business Monitor: H ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας και οι πρωτοβουλίες των εταιρειών
Πηγή: dw.com