Safesize: Αυτή είναι η ελληνική εταιρεία που διεισδύει δυναμικά στην Ιαπωνία – Κατοχύρωση πατέντας έως το 2036

Safesize: Αυτή είναι η ελληνική εταιρεία που διεισδύει δυναμικά στην Ιαπωνία – Κατοχύρωση πατέντας έως το 2036
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Άγγελος Σταυράκης εξηγεί στο Fortune Greece πώς μπορείς να πετύχεις το «personalization», μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει, στην ιδιαίτερα δυναμική αγορά υποδημάτων.

Το πρώτο της γραφείο στην Ιαπωνία εγκαινίασε η ελληνική, Safesize, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει, μέσω της διεθνούς επέκτασή της. Με «όπλο» την ισχυρή τεχνολογία και την καινοτομία, η startup του Άγγελου Σταυράκη έχει γνωρίσει ευρεία αποδοχή στην ιδιαίτερη απαιτητική αγορά της Ιαπωνίας, γεγονός που επιβεβαιώνουν τα 800 καταστήματα στα οποία φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή τα συστήματά της. «Η επιλογή της Ιαπωνίας δεν ήταν καθόλου τυχαία. Θεωρείται παγκόσμια ηγέτιδα και υπερδύναμη στην τεχνολογία, στην κουλτούρα των υπηρεσιών της αλλά και μια κοινότητα που αγκαλιάζει την καινοτομία και εμείς από την πλευρά μας διατηρούμε μια δυναμική παρουσία στην ιαπωνική αγορά, την οποία και σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω» εξηγεί στο Fortune Greece ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Αγγ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι: «Επιπλέον, στην Ιαπωνία έχουμε εγκαταστήσει και μια μονάδα, η λεγόμενη αποθήκη μας, μέσα στην οποία σκανάρουμε όλα τα παπούτσια και παίρνουμε από κάθε μοντέλο τις διαστάσεις του. Είμαστε η μόνη εταιρεία στον κόσμο που σκανάρει κάθε υπόδημα που υπάρχει στην αγορά και έχουμε ψηφιακά δεδομένα για όλα τα παπούτσια του κόσμου».

Η αγορά των 350 δισ. ευρώ

Τι έκανε όμως ο καινοτόμος επιχειρηματίας που βρίσκεται στο τιμόνι της Safesize; Αφουγκράστηκε το τεράστιο κενό που υπήρχε στον κλάδο και αποφάσισε με όπλο την τεχνολογία να «παντρέψει» το πόδι με το υπόδημα εξ αποστάσεως, αναπτύσσοντας την πιο προηγμένη τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης. O ίδιος, βασισμένος στη τεχνητή νοημοσύνη, δημιούργησε το ψηφιακό προφίλ του ποδιού του καταναλωτή, ώστε να μπορεί ο πελάτης εύκολα και γρήγορα να αγοράζει παπούτσια, τόσο από το διαδίκτυο όσο και από τα φυσικά καταστήματα «ξεμπλοκάροντας» μια αγορά, που σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνάει τα 350 δισ. ευρώ (η αξία των ετήσιων πωλήσεων παπουτσιών παγκοσμίως). «Είναι μια αγορά, η οποία αναπτύσσεται κάθε χρόνο, με ένα ποσοστό κοντά στο 5%» προσθέτει ο Αγγ. Σταυράκης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Safesize κατάφερε να δώσει λύση σε δύο καίρια και βασικά προβλήματα του καταναλωτικού κοινού. «Ποιο είναι το σωστό μέγεθος παπουτσιού» αλλά και «Πώς θα το αγοράσω από το διαδίκτυο εξασφαλίζοντας ότι θα είναι το σωστό». Ενώ, παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους αλλά και να γλιτώσουν τα τεράστια κόστη που εμφάνιζαν από τις συνεχείς επιστροφές υποδημάτων λόγω λάθους μεγέθους, οι οποίες κυμαίνονται ετησίως από 20% έως 50%. Σημειωτέον, ότι η εταιρεία απευθύνεται τόσο στα online όσο και στα φυσικά καταστήματα με τις μεγαλύτερες προκλήσεις να συναντώνται, όπως αναφέρει ο Άγγελος, στα φυσικά καταστήματα, καθώς η τεχνολογία τα βοηθάει απέναντι στο μεγάλο αγκάθι που βιώνει ο κλάδος, αυτό της έλλειψης προσωπικού. «Τα συστήματα μας χρησιμοποιούνται από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πώλησης παπουτσιών στον κόσμο με τον ετήσιο τζίρο που κάνουν, μέσω της Safesize, να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ ενώ οι καταναλωτές που αγοράζουν τα υποδήματά τους ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ετησίως» επισημαίνει ο ίδιος.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Safesize, Άγγελος Σταυράκης.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Safesize, Άγγελος Σταυράκης.

Εξασφάλισε την πατέντα σε 24 χώρες

Με τις κατοχυρώσεις ευρεσιτεχνιών, γνωστές ως πατέντες, να είναι καθοριστικές στην εξέλιξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η Safesize κατάφερε -επισήμως πριν από τρεις μήνες- να εξασφαλίσει την πατέντα, του πελματογράφου «3D foot scanning» σε 24 ευρωπαϊκές χώρες. «Η αλήθεια είναι ότι διήρκησε αρκετά η διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ωστόσο επικυρώθηκε, πλέον, η πατέντα μας και έτσι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούν να έχουν το μηχάνημα με αυτή την τεχνολογία σε καταστήματα 24 χωρών της Ευρώπης έως το 2036» υπογραμμίζει ο Άγγελος. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αντλήσει έως τώρα 35 εκατ. ευρώ, σε 3 γύρους χρηματοδότησης, από επενδυτές όπως οι: Convent Capital, 3TS Capital Partners, Ταμείο Φαιστός, Silicon Valley Bank κ.α.
Εξατομικευμένη προσέγγιση

Η δυναμική της Safesize έγκειται, κυρίως, στο γεγονός της καινοτομίας των εφαρμογών που έχει δημιουργήσει. Από τη μία πλευρά, τα μηχανήματα και η βάση των δεδομένων της, που είναι η μοναδική στον κόσμο που διαθέτει εκατομμύρια παπούτσια και αντίστοιχα πέλματα καταναλωτών, και από την άλλη μεριά ο έξυπνος αλγόριθμος που δεν βρίσκει μόνο το νούμερο του πελάτη και το αντίστοιχο νούμερο παπουτσιού που έχει το κατάστημα αλλά προσαρμόζεται στην αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτή. Όσο περισσότερο αγοράζει ο καταναλωτής, τόσο περισσότερο ο αλγόριθμος του προτείνει ακριβώς αυτό που ψάχνει. «Ακόμη και τα μεγέθη που αναγράφονται στα υποδήματα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο. Οπότε ακόμη και σε ένα φυσικό κατάστημα, ο πελάτης θα ξοδέψει χρόνο για να δει αν υπάρχει διαθέσιμο, ενώ ο αλγόριθμος σε 3 δευτερόλεπτα θα έχει κάνει την έρευνα του» εξηγεί ο επιχειρηματίας. Το μέλλον, λοιπόν, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση. Να έχει δηλαδή ο καταναλωτής το ψηφιακό προφίλ των ποδιών του και να μπορεί να σχεδιάζει ένα παπούτσι που θα καλύπτει πλήρως τις δικές του προσωπικές ανάγκες, πετυχαίνοντας το «personalization» μέσω των αλγόριθμων της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ