Σαντορίνη – Μέτρα στήριξης: Αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού
- 11/02/2025, 14:53
- SHARE
![Σαντορίνη – Μέτρα στήριξης: Αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/02/6457824-e1739278031436.jpg)
Με αναστολή των συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και να στηρίξει οικονομικά τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στον Δήμο Θήρας, έπειτα και από την κήρυξή του σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα, η προωθούμενη διάταξη προβλέπει:
1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Συνεχείς σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες: Επιστήμονες σε επαγρύπνηση για το σπάνιο φαινόμενο
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζεται αδιάκοπα, με τη νέα δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ να σημειώνεται το μεσημέρι της Τρίτης (13:43) στην Αμοργό. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 11,6 χλμ, προσθέτοντας ακόμα ένα επεισόδιο στην εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία που προβληματίζει τους ειδικούς.
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης, της Αμοργού και των γύρω νησιών ζουν εδώ και 16 ημέρες υπό διαρκείς δονήσεις, με την ισχυρότερη να καταγράφεται χθες, φτάνοντας τα 5,3 Ρίχτερ. Η δόνηση αυτή έγινε αισθητή ακόμα και στην Αθήνα, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε άλλος σεισμός 5 Ρίχτερ. Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως δυναμικό, με αυξομειώσεις, και σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποκλιμάκωση δεν αναμένεται άμεσα.
Ρεκόρ σεισμών: 183 δονήσεις άνω των 4 ρίχτερ
Από την 1η Φεβρουαρίου, η περιοχή έχει καταγράψει 183 σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ και 1.100 δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ, ενώ μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν δέκα δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤNews, χαρακτήρισε το φαινόμενο πρωτόγνωρο και υπογράμμισε πως δεν συνδέεται με ηφαιστειακές διεργασίες. Ωστόσο, δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί ποιος είναι ο κύριος σεισμός. «Συνήθως, ο κύριος σεισμός είναι τουλάχιστον μισό βαθμό μεγαλύτερος από τους προηγούμενους. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, λέγοντας ότι η ακολουθία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. «Το φαινόμενο αυτό θα έχει αυξομειώσεις. Μπορεί να υπάρξει μια μέρα ηρεμίας, αλλά μετά να ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός και έπειτα μετασεισμοί. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει».
Η Εξήγηση των Ειδικών: “Σμηνοσειρά” και ηφαιστειακά ρεύματα
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, το φαινόμενο οφείλεται πιθανότατα σε κίνηση ηφαιστειακών ρευστών σε βάθος 10-12 χλμ. «Αυτή η αστάθεια δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, γι’ αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε πότε θα ηρεμήσει η κατάσταση», τόνισε.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας πρόσθεσε ότι «έχουν καταγραφεί πάνω από 10.000 σεισμοί μέχρι στιγμής». Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αναλύοντας τα δεδομένα από χερσαίους και υποθαλάσσιους σεισμογράφους, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των τεκτονικών και ηφαιστειακών δυνάμεων στην περιοχή.
Σε επιφυλακή οι αρχές
Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου συνεδριάζει προκειμένου να εξετάσει τα μέχρι τώρα δεδομένα και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, τοποθετούνται νέοι σεισμογράφοι γύρω από το ηφαίστειο Κολούμπο, καθώς η επιστημονική κοινότητα εντείνει τις έρευνές της.
Στην Αμοργό, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα διεξάγονται μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.