Ένας πανίσχυρος φίλος της Μέρκελ επικεφαλής στην Τράπεζα Κύπρου
- 20/11/2014, 10:04
- SHARE
Το πρώην «αφεντικό» της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, στο τιμόνι της τράπεζας.
Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Deutsche Bank Ελβετός τραπεζίτης Γιόζεφ Ακερμαν, θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου.
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ενέκρινε τη νέα διοικητική ομάδα του πιστωτικού ιδρύματος.Σύμφωνα με ειδικό ψήφισμα που τροποποιεί το καταστατικό της Τράπεζας Κύπρου και που τέθηκε προς ψήφιση στη γενική συνέλευση, ο αριθμός των συμβούλων δεν θα είναι μικρότερος από επτά και μεγαλύτερος από 13.
Ο μεγαλομέτοχος του κυπριακού ιδρύματος Γουίλπουρ Ρος πρότεινε δέκα πρόσωπα για το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ θέση σε αυτό διεκδικούν και πρώην καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας. Για τη θέση του προέδρου πρότεινε τον κ. Άκερμαν.
Ο Ελβετός τραπεζίτης πέραν της Deutsche Bank έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης και σε άλλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Siemens, η Shell. Παράλληλα, έχει διδάξει στο London School of Economics, στο Johann Wolfgang Goethe University, στο St. Gallen Foundation for International Studies, ενώ είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.
Επίσης διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την Μέρκελ και είχε αναλάβει πολλές ειδικές αποστολές στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, ενώ ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γνωστή και ως PSI.
Τα άλλα μέλη που εξελέγησαν είναι οι Άρνε Μπέργκρεν, Μακσίμ Γκόλντμαν, Γουίλμπουρ Ρος, Χριστόδουλος Πατσαλίδης και Μιχάλης Σπανός, ενώ επανεξελέγησαν από τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ της Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο αντιπρόεδρος Βλαντιμίρ Στρζαλκόφσκι, καθώς και οι Ιωάννης Ζωγραφάκης (πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου) και Μάριος Καλοχωρίτης (διευθυντής στην Τράπεζα Κύπρου).
Αντιπρόεδροι αναμένεται να εκλεγούν οι κκ Ρος και Στρζαλκόφσκι.
Η Τράπεζα Κύπρου εκτιμά ότι ψήφισαν μέτοχοι που κατέχουν το 46% του μετοχικού κεφαλαίου.
Μεγαλύτερη πρόκληση για το νέο ΔΣ αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι αναδιαρθρώσεις τους.
Διαβάστε ακόμη:
Ποιο ήταν το «κρυφό» σχέδιο του Άκερμαν για την Ελλάδα που δεν προχώρησε