Πώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιβραδύνει το ελληνικό success story

Πώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιβραδύνει το ελληνικό success story
Top view of business team working together while talking about financial chart. Close up of skilled marketing team sharing idea and looking at stock market statistic chart at boardroom. Convocation. Photo: Shutterstock
Η Capital Economics προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη, αλλά προειδοποιεί για τον δημογραφικό κίνδυνο και τη «σφικτή» αγορά εργασίας.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ξεχωρίζει στην Ευρωζώνη, ωστόσο η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα για τη μελλοντική της ανάπτυξη, σύμφωνα με την Capital Economics.

Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει την Ελλάδα ένα από τα «αστέρια» της ευρωπαϊκής οικονομίας, χάρη στην εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης κατά 8% την τελευταία τετραετία, αλλά τονίζει ότι η ανάπτυξη δεν θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς χωρίς νέα εργατικά χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αλλά με περιορισμούς

Αν και η ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τις επιδόσεις της Ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται στο μόλις 0,8% ετησίως, η έλλειψη εργατικού δυναμικού μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάκαμψης.

Η Capital Economics αναφέρει ότι η ελληνική αγορά εργασίας είναι πλέον «σφικτή», καθώς:

  • Η ανεργία έχει μειωθεί δραστικά (από 17% το 2019 σε 9,4% το 2024), αλλά το συνολικό εργατικό δυναμικό παραμένει στάσιμο.
  • Ο πληθυσμός 15-64 ετών μειώνεται με ρυθμούς 0,7%-0,9% ετησίως, μία από τις χειρότερες δημογραφικές επιδόσεις της Ευρωζώνης.
  • Η μετανάστευση προς την Ελλάδα έχει μειωθεί, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που προσελκύουν νέους εργαζομένους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δημογραφικός παράγοντας ως πηγή ανησυχίας

Η αγορά εργασίας δεν φαίνεται να έχει περιθώρια για περαιτέρω μείωση της ανεργίας, καθώς το φυσικό ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 8-9%, επίπεδα κάτω από τα οποία η ελληνική οικονομία είχε φτάσει μόνο την περίοδο 2006-2008, εν μέσω οικονομικής φούσκας.

Παρότι η συμμετοχή στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, η τάση αυτή απλά αντισταθμίζει τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, χωρίς να προσθέτει νέο δυναμικό.

Ανάπτυξη με στήριξη από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Παρά τις προκλήσεις, η Capital Economics παραμένει αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% το 2025 και το 2026, χάρη στη:

  • Αύξηση της παραγωγικότητας
  • Μεγάλη εισροή επενδύσεων
  • Μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ταμείου Ανάκαμψης

Επιπλέον, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, η δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδας παραμένει θετική, δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον.

Ωστόσο, η πρόκληση του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς αποτελεί τον βασικό παράγοντα που μπορεί να επιβραδύνει το ελληνικό success story.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ