Πώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιβραδύνει το ελληνικό success story
- 12/02/2025, 12:45
- SHARE
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ξεχωρίζει στην Ευρωζώνη, ωστόσο η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα για τη μελλοντική της ανάπτυξη, σύμφωνα με την Capital Economics.
Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει την Ελλάδα ένα από τα «αστέρια» της ευρωπαϊκής οικονομίας, χάρη στην εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης κατά 8% την τελευταία τετραετία, αλλά τονίζει ότι η ανάπτυξη δεν θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς χωρίς νέα εργατικά χέρια.
Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αλλά με περιορισμούς
Αν και η ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τις επιδόσεις της Ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται στο μόλις 0,8% ετησίως, η έλλειψη εργατικού δυναμικού μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάκαμψης.
Η Capital Economics αναφέρει ότι η ελληνική αγορά εργασίας είναι πλέον «σφικτή», καθώς:
- Η ανεργία έχει μειωθεί δραστικά (από 17% το 2019 σε 9,4% το 2024), αλλά το συνολικό εργατικό δυναμικό παραμένει στάσιμο.
- Ο πληθυσμός 15-64 ετών μειώνεται με ρυθμούς 0,7%-0,9% ετησίως, μία από τις χειρότερες δημογραφικές επιδόσεις της Ευρωζώνης.
- Η μετανάστευση προς την Ελλάδα έχει μειωθεί, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που προσελκύουν νέους εργαζομένους.
Ο δημογραφικός παράγοντας ως πηγή ανησυχίας
Η αγορά εργασίας δεν φαίνεται να έχει περιθώρια για περαιτέρω μείωση της ανεργίας, καθώς το φυσικό ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 8-9%, επίπεδα κάτω από τα οποία η ελληνική οικονομία είχε φτάσει μόνο την περίοδο 2006-2008, εν μέσω οικονομικής φούσκας.
Παρότι η συμμετοχή στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, η τάση αυτή απλά αντισταθμίζει τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, χωρίς να προσθέτει νέο δυναμικό.
Ανάπτυξη με στήριξη από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Παρά τις προκλήσεις, η Capital Economics παραμένει αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% το 2025 και το 2026, χάρη στη:
- Αύξηση της παραγωγικότητας
- Μεγάλη εισροή επενδύσεων
- Μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ταμείου Ανάκαμψης
Επιπλέον, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, η δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδας παραμένει θετική, δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον.
Ωστόσο, η πρόκληση του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς αποτελεί τον βασικό παράγοντα που μπορεί να επιβραδύνει το ελληνικό success story.