Η ΕΚΤ προειδοποιεί: «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει – Το απρόβλεπτο του Τραμπ πλήττει την ανάπτυξη»
- 12/02/2025, 15:12
- SHARE
![Η ΕΚΤ προειδοποιεί: «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει – Το απρόβλεπτο του Τραμπ πλήττει την ανάπτυξη»](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_2122630352small.jpg)
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ικανότητά της στην καινοτομία και τις επενδύσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας και στις επιπτώσεις της απρόβλεπτης πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.
«Το πιο επιθυμητό είναι να ξυπνήσει η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ήπειρος έχει μείνει πίσω απέναντι στην τεχνολογική πρόοδο των ΗΠΑ και της Κίνας.
Η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει ασθενική ανάπτυξη 0,1%-0,2% για το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ για το σύνολο του έτους η εκτίμηση φτάνει στο 0,9%, ευθυγραμμιζόμενη με την κυβερνητική πρόβλεψη.
Ωστόσο, ο Βιλερουά ντε Γκαλό προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία είναι η αβεβαιότητα, η οποία αναστέλλει τις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.
«Το απρόβλεπτο του κυρίου Τραμπ δεν αποτελεί αποτελεσματική οικονομική στρατηγική. Παντού στον κόσμο, αυξάνει την αβεβαιότητα και επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη», τόνισε, αναφερόμενος στη διαρκώς μεταβαλλόμενη πολιτική των ΗΠΑ.
Η Ευρώπη στην «παγίδα» της χαμηλής καινοτομίας
Παρά το πλεονέκτημα μιας ενιαίας αγοράς 450 εκατομμυρίων καταναλωτών, η Ευρώπη υστερεί σε καινοτομία και παραγωγικότητα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.
«Η Ευρώπη έχει αδρανήσει μπροστά στο κύμα καινοτομίας που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την Κίνα», σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη για ταχύτερες και πιο στρατηγικές επενδύσεις στις τεχνολογίες του μέλλοντος.
Η στάση του Μασκ και ο κίνδυνος του προστατευτισμού
Αναφερόμενος στον Έλον Μασκ, ο οποίος έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση των ομοσπονδιακών δαπανών των ΗΠΑ, ο Βιλερουά ντε Γκαλό τον χαρακτήρισε «μεγαλοφυή καινοτόμο», αλλά επισήμανε ότι χρησιμοποιεί «εξαιρετικά βάναυσες μεθόδους».
«Ο προστατευτισμός μπορεί να φαίνεται ελκυστικός βραχυπρόθεσμα, αλλά πάντα αποτυγχάνει μακροπρόθεσμα», τόνισε, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις των δασμολογικών πολιτικών στη διεθνή οικονομία.
Γαλλία και Ευρώπη: Οι δύο «μεγάλες οικονομικές ασθένειες»
Κλείνοντας, ο Βιλερουά ντε Γκαλό υπογράμμισε δύο βασικές προκλήσεις:
- Για τη Γαλλία, το βασικό πρόβλημα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και το υψηλό χρέος.
- Για την Ευρώπη, η μεγάλη αδυναμία είναι η ανεπαρκής ανάπτυξη και η υστέρηση στην καινοτομία.
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι – Η κεντρική τράπεζα πρέπει να δείξει σύνεση
Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αυξήσει το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων της για να τονώσει την οικονομία της περιοχής που παραπαίει, δήλωσε στο CNBC από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν.
Προειδοποιώντας ότι οι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη να αναζωπυρώσουν τις πιέσεις στις τιμές, ο Αυστριακός αξιωματούχος προέτρεψε την ΕΚΤ να συνεχίσει να ενεργεί με σύνεση σε ό,τι αφορά τη μείωση επιτοκίων.
Οι ανησυχίες που είχαν οδηγήσει στο παρελθόν τον διοικητή της αυστριακής κεντρικής τράπεζας να γίνει πιο hawkish «δεν έχουν διαλυθεί. Αντιθέτως, με την άφιξη αυτής της απειλής των δασμών, επανεμφανίστηκαν», δήλωσε ο Holzmann στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC.
«Πριν είχαν κάπως διαλυθεί, επειδή φαινόταν ότι [κινούμασταν] αργά προς χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό που έχουμε τώρα είναι η απειλή υψηλότερων ρυθμών πληθωρισμού. Και για τον λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Και πρόσθεσε: «Η άποψή μου είναι ότι [ο αποπληθωρισμός] δεν θα επιταχυνθεί … επειδή τα μοντέλα που γνωρίζω και χρησιμοποιούμε, αυτό που [δείχνουν] είναι ότι η αύξηση των εμπορικών τριβών μειώνει την ανάπτυξη, αυτό είναι αλήθεια, αλλά στο άλλο άκρο, αυξάνει επίσης τον πληθωρισμό, οπότε θα πρέπει να είμαστε πιο υπομονετικοί».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς η ευρωζώνη παλεύει με τη χλιαρή οικονομική ανάπτυξη, ο Χόλτσμαν δήλωσε «Νομίζω ότι αυτό δεν θα ήταν μια καλή απόφαση, διότι η δουλειά μας είναι να ασχοληθούμε με τον πληθωρισμό, όχι με την ανάπτυξη. Και το αποτέλεσμα αυτού, η χρήση του επιτοκίου προκειμένου να δρομολογήσουμε μια υψηλότερη ανάπτυξη, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να λειτουργούμε».
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Ιανουάριο και δήλωσε ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται «σε καλό δρόμο».