Κυκλάδες: Ο κίνδυνος ισχυρότερου σεισμού και η ηφαιστειακή δραστηριότητα
- 13/02/2025, 09:04
- SHARE
![Κυκλάδες: Ο κίνδυνος ισχυρότερου σεισμού και η ηφαιστειακή δραστηριότητα](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/02/6457837-e1739429063511.jpg)
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά παραμένει στο επίκεντρο των επιστημονικών ερευνών, με τους ειδικούς να αναλύουν διαρκώς τα δεδομένα. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, σημειώθηκε διπλή σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με διαφορά ενός λεπτού, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση καταγράφηκε στη 01:02, 228 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, με επίκεντρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ένα λεπτό αργότερα, στις 01:03, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ίδιας έντασης και επίκεντρου.
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει οδηγήσει στην τοποθέτηση νέων συστημάτων παρακολούθησης. Την Τετάρτη, στην Άνυδρο εγκαταστάθηκε ένα σύστημα καταγραφής μεταβολών του εδάφους, ενώ σήμερα, το ερευνητικό σκάφος Ωκεανογραφικό Αιγαίο θα πραγματοποιήσει μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με στόχο τη συλλογή γεωλογικών και γεωφυσικών δεδομένων.
Εντατικοποιούνται οι επιστημονικές έρευνες
Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ ανακοίνωσε ότι από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 15.300 σεισμοί, με περισσότερους από 13.200 να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 1.0 Ρίχτερ. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, εντείνοντας την ανάγκη για ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
«Πρόκειται για μια αργόσυρτη φυσική διεργασία που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση. Συνήθως, τέτοιες σειρές δονήσεων διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες», εξηγεί ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να εκτονωθεί ακόμη και μετά το Πάσχα.
Ο κίνδυνος ισχυρότερου σεισμού και η ηφαιστειακή δραστηριότητα
Παρά τη διαρκή σεισμική δραστηριότητα, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης επεσήμανε ότι η γεωλογική περιοχή που επηρεάζεται μπορεί να επεκταθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεγαλύτερης δόνησης, χωρίς όμως να αποτελεί δεδομένο. Αντίστοιχα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε πως η μετατόπιση των επικέντρων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη του φαινομένου, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την περιοχή.
Αναφορικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, τόνισε πως οι μετακινήσεις του μάγματος δεν αποτελούν ένδειξη ηφαιστειακής διέγερσης. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε δραματικούς όρους, που μπορεί να προκαλέσουν πανικό», σημείωσε.
Παράλληλα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο νησί μετέβη και ειδική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΠΑ, με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών και των οικογενειών τους.
Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους των Κυκλάδων, ενώ οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας. «Η διαχείριση της κατάστασης γίνεται με υπευθυνότητα και υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης», ανέφερε ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
Διπλός σεισμός 4,2 Ρίχτερ – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός
Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με διπλή δόνηση 4,2 Ρίχτερ να καταγράφεται μέσα σε ένα λεπτό λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στη 01:02 και είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και σε απόσταση 228 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Ένα λεπτό αργότερα, στις 01:03, δεύτερη σεισμική δόνηση της ίδιας έντασης (4,2 Ρίχτερ) καταγράφηκε με το ίδιο επίκεντρο και σε απόσταση 229 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ο Δήμος Αμοργού τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει έως τις 11 Μαρτίου, ενώ ήδη έχει κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης σε αντίστοιχο καθεστώς.
Στις 03:14 τα ξημερώματα, σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ, 24 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ακολούθησαν τέσσερις σεισμοί μεταξύ 03:35 και 04:23, με μέγιστο μέγεθος 4,6 Ρίχτερ στις 04:14.
Το πρωί, μεταξύ 10:29 και 12:02, καταγράφηκαν 10 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ, με ισχυρότερη αυτή των 4,9 Ρίχτερ στις 10:29.
Πάνω από 1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος αποκάλυψε ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί πάνω από 1.100 σεισμοί στην περιοχή με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στο ελληνικό ηφαιστειακό τόξο.