Τράπεζες: Η κερδοφορία θα φέρει αναβάθμιση της οικονομίας – Ποια είναι τα εμπόδια
- 13/02/2025, 09:54
- SHARE
![Τράπεζες: Η κερδοφορία θα φέρει αναβάθμιση της οικονομίας – Ποια είναι τα εμπόδια](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_615270311small.jpg)
Περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, με διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και μείωση της εξάρτησής τους από τα έσοδα τόκων, είναι βασική προϋπόθεση για αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας της χώρας.
Άλλες προϋποθέσεις για την οικονομική μεγέθυνση και την προσέλκυση επενδύσεων είναι η προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στις μεταρρυθμίσεις και στην αντιμετώπιση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας που επηρεάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε εκδήλωση του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, σε ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων για την οικονομία και τις τράπεζες, οι προοπτικές των τραπεζών εξαρτώνται από τη μακροοικονομική πορεία της χώρας, η οποία επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις, με τυχόν επιδείνωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών να αναδύει κινδύνους. Στο πλαίσιο αυτό η ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, με συνέπεια ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων τους και βελτίωση του δείκτη CET1, είναι αναγκαία συνθήκη για περαιτέρω αναβαθμίσεις της οικονομίας εντός της επενδυτικής κατηγορίας. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η υψηλή εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τα έσοδα τόκων τις καθιστά ευάλωτες σε περιόδους μείωσης των επιτοκίων, όπως είναι αυτή που διανύουμε. Γι’ αυτό και κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να διευρύνουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο και να ενισχύσουν τα έσοδά τους από προμήθειες όπως με την ενίσχυση των εσόδων από διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2024 εκτιμάται στο 2,3% και αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα κατά μέσο όρο την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ οι επιτυχίες που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένδειξη ότι η οικονομία είναι σε καλό δρόμο αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται για την ανάκαμψη από τη δεκαετή κρίση χρέους και την πραγματική σύγκλισης των εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι προκλήσεις εντοπίζονται σε διαρθρωτικές αδυναμίες, κάποιες από τις οποίες προϋπήρχαν της κρίσης χρέους. Τέτοιες είναι:
-η έλλειψη ανταγωνισμού σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, η οποία επιτείνει το παρατηρούμενο και διεθνώς πρόβλημα της ακρίβειας
-το υψηλό δημόσιο χρέος
-το μεγάλο επενδυτικό κενό
-η χαμηλή αποταμίευση
-η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα που επιδεινώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και
-το μικρό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών και των νέων στο εργατικό δυναμικό και η γήρανση του πληθυσμού.
Σε αυτές τις εγχώριες αδυναμίες έρχονται να προστεθούν και παγκόσμιες προκλήσεις, όπως:
-η ένταση των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων,
-ο γεωοικονομικός κατακερματισμός και η αναβίωση της τάσης προς τον εμπορικό προστατευτισμό,
-η κλιματική κρίση,
-η ενεργειακή ασφάλεια,
-η μετάβαση προς μια βιώσιμη και κυκλική οικονομία, καθώς και
-η επέλαση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης.