Διάσκεψη του Μονάχου: Αβεβαιότητα για το μέλλον της Δύσης – Τα μηνύματα Τραμπ μέσω Βανς
- 14/02/2025, 12:02
- SHARE
![Διάσκεψη του Μονάχου: Αβεβαιότητα για το μέλλον της Δύσης – Τα μηνύματα Τραμπ μέσω Βανς](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/02/000_36XQ9TR.jpg)
Οι παγκόσμιες ισορροπίες ασφαλείας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς ο διεθνής κανόνας ασφάλειας απειλείται με κατάρρευση, κάτι που θα συζητηθεί στην Ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), όπου συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και 60 άλλοι ηγέτες και αξιωματούχοι.
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να επαναπροσδιορίζει τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο, η Ευρώπη αναζητά διαβεβαιώσεις, αλλά η Ουάσιγκτον φαίνεται απρόθυμη να ακούσει τις ανησυχίες της.
Το τέλος της συναίνεσης για την Ουκρανία
Όταν η Ρωσία εξαπέλυσε τη γενικευμένη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Δύση επέδειξε αξιοσημείωτη ενότητα, με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να στηρίζουν την Ουκρανία προκειμένου να αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Ωστόσο, αυτή η ενότητα δεν ισχύει πλέον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι η πλήρης αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας δεν είναι ρεαλιστική, ενώ η Ουάσιγκτον απέκλεισε την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών για την υπεράσπισή της.
Ακόμη πιο σοκαριστική ήταν η είδηση ότι ο Τραμπ πραγματοποίησε 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, βάζοντας τέλος στη δυτική απομόνωση του Ρώσου ηγέτη που είχε επιβληθεί μετά την εισβολή.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η ενότητα του ΝΑΤΟ έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, με την Ευρώπη να εξακολουθεί να βλέπει τη στρατιωτική εξάντληση της Ρωσίας ως τη μόνη λύση, ενώ η Ουάσιγκτον φαίνεται να επιδιώκει μια γρήγορη λήξη του πολέμου με όρους που ευνοούν το Κρεμλίνο.
Ρωγμές στο ΝΑΤΟ και η απειλή κατά της Δανίας
Πέρα από το Ουκρανικό, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει νέες απειλές ενότητας, καθώς ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να «αγοράσει» τη Γροιλανδία, που ανήκει στη Δανία. Όταν η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση, ακολούθησε «φρικιαστική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, ο οποίος δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Η ιδέα ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί άλλο μέλος του ΝΑΤΟ με στρατιωτική δράση είναι πρωτοφανής και έχει εντείνει τις ανησυχίες στην Ευρώπη. Ο Λόρδος Κιμ Ντάροκ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι κινήσεις του Τραμπ «θα ερμηνευθούν από τη Μόσχα και το Πεκίνο ως ελευθέρας για επιθετικές ενέργειες σε Ουκρανία και Ταϊβάν».