Meta vs ΕΕ: Οι κανονισμοί, τα πρόστιμα και η αντεπίθεση του Ζούκερμπεργκ – Ο ρόλος του Τραμπ

Meta vs ΕΕ: Οι κανονισμοί, τα πρόστιμα και η αντεπίθεση του Ζούκερμπεργκ – Ο ρόλος του Τραμπ
epa10295084 A Meta sign is seen at the headquarters of Meta Platforms Inc., formerly named Facebook, Inc., in Menlo Park, California, USA, 08 November 2022. Chief Executive Mark Zuckerberg told company executives that Meta will begin laying off employees on 09 November. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Meta ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, ενώ ο Τραμπ φέρνει το θέμα στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Η διαμάχη μεταξύ της Meta και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κανονισμούς στις ψηφιακές πλατφόρμες και τα υπέρογκα πρόστιμα παίρνει νέα διάσταση, καθώς η αμερικανική εταιρεία προειδοποιεί για αντίποινα.

Ο Τζόελ Κάπλαν, ο άνθρωπος που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τοποθέτησε ως επικεφαλής των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα μείνει αδρανής απέναντι σε στοχευμένες ενέργειες εις βάρος της.

«Όταν οι εταιρείες αντιμετωπίζονται μεροληπτικά, αυτό πρέπει να επισημανθεί στην κυβέρνηση της χώρας τους», τόνισε ο Κάπλαν σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να παρέμβει στην υπόθεση. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει ήδη βάλει το ζήτημα των προστίμων της ΕΕ στην ατζέντα του, χαρακτηρίζοντάς τα «φόρο» στις αμερικανικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κυρώσεις της ΕΕ και η απάντηση της Meta

Η Meta έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο των Βρυξελλών, με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ για παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων και κανόνων προστασίας δεδομένων. Παράλληλα, ερευνάται βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), με ενδεχόμενες κυρώσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 6% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της.

Ο Κάπλαν υπεραμύνθηκε της πολιτικής της εταιρείας και προειδοποίησε ότι οι αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ πλήττουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στον ψηφιακό τομέα. «Η επιτυχία του ρυθμιστικού καθεστώτος της Ευρώπης δεν πρέπει να μετριέται από το μέγεθος των προστίμων», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές των Βρυξελλών έχουν θέσει την οικονομία του μπλοκ σε «τεράστιο μειονέκτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αντίκτυπος στις διατλαντικές σχέσεις

Οι δηλώσεις Κάπλαν ήρθαν σε μια περίοδο έντονης ψυχρότητας μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών. Στο πρόσφατο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, κατηγόρησε την ΕΕ ότι οι κανονισμοί της καταπατούν την ελευθερία του λόγου, καθώς επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των social media. Η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας τις παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον απαράδεκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: