Δημιουργείται εθνικό δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας, με 41,22 εκατ. ευρώ

Δημιουργείται εθνικό δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας, με 41,22 εκατ. ευρώ
Διαμαρτυρία από την Επιτροπή Φορέων Μεγαλόπολης και της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων του ΑΗΣ Μελίτης και των κατοίκων της περιοχής για να μην κλείσουν τα ορυχεία και η 4η Μονάδα της ΔΕΗ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024. Στην ανακοίνωση των φορέων επισημαίνεται μεταξύ άλλων "Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. προχωράνε στο κλείσιμο σταθμών και ορυχείων, βάζοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας, απαξιώνοντας ένα φθηνό εγχώριο καύσιμο, βυθίζοντας το λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης αφού το κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο μαρασμό και ερήμωση". (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Πρόκειται για προτάσεις που κατατέθηκαν από Δήμους, Περιφέρειες και Ιερές Μονές από όλη την επικράτεια.

Η δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας σε όλη τη χώρα, έχει δρομολογηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς 107 προτάσεις εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, 107 σχετικές προτάσεις, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν με κονδύλια ύψους 41,22 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προτάσεις που κατατέθηκαν από Δήμους, Περιφέρειες και Ιερές Μονές από όλη την επικράτεια.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα για τη δημιουργία ή και την ανάδειξη μονοπατιών στα Αστερούσια της Κρήτης, στην Κάλυμνο, στη Φολέγανδρο, σε Δήμους της Περιφερείας Πελοποννήσου, σε Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και σε Νησιωτικούς Δήμους και πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα υπουργεία, στόχος του έργου είναι η δημιουργία και η ανάδειξη ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών, το οποίο εκτείνεται σε όλη την επικράτεια, συμβάλλοντας στη διατήρηση και στην προστασία της υπαίθρου, της φυσικής, αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Σημειώνεται, πως στην αρχική Υπουργική Απόφαση (Οκτώβριος 2024) είχαν εγκριθεί 64 προτάσεις, ενώ με αυτή τη νέα Υπουργική Απόφαση εγκρίνονται ακόμη 43, μετά την εμπρόθεσμη κατάθεση των δικαιολογητικών, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης και της Επιτροπής Ενστάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Η εν λόγω δράση έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και, ειδικότερα, στον ‘Αξονα 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» του άξονα «Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης», με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ