Γιατί το πτυχίο δεν έχει σημασία: Το μάθημα του Γουόρεν Μπάφετ για την ηγεσία

Γιατί το πτυχίο δεν έχει σημασία: Το μάθημα του Γουόρεν Μπάφετ για την ηγεσία
epa00141984 Financial magnate Warren Buffet shares a laugh with California Governor Arnold Schwarzenegger during a meeting with Buffet and other investors to discuss the sale of $15 billion (12 billion euros) worth of bonds on the March 2nd ballot in California, Wednesday, 25 February 2004 at the Ritz Carlton hotel in New York. EPA/KATHY WILLENS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο πιο εμβληματικός επενδυτής της εποχής μας, μοιράζεται στην ετήσια επιστολή του πολύτιμα μαθήματα για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη ζωή.

Κάθε χρόνο, τα στελέχη των εισηγμένων εταιρειών συντάσσουν επιστολές προς τους μετόχους τους. Αυτές οι επιστολές συνοψίζουν τις δραστηριότητες της εταιρείας, παρουσιάζοντας τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, τις μεγάλες επιτυχίες και αποτυχίες, καθώς και τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Ίσως καμία ετήσια επιστολή δεν αναμένεται με μεγαλύτερη αγωνία από εκείνη που στέλνει ο Γουόρεν Μπάφετ στους μετόχους της Berkshire Hathaway. Οι επενδυτές και οι ηγέτες των επιχειρήσεων μελετούν προσεκτικά την επιστολή για να βρουν ενδείξεις σχετικά με την οικονομία και τις χρηματοοικονομικές στρατηγικές.

Ωστόσο, συχνά περιλαμβάνει και πιο θεμελιώδη μαθήματα για τις επιχειρήσεις — και τη ζωή.

Στην τελευταία του επιστολή προς τους μετόχους, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο Μπάφετ έγραψε: “Εκτός από τα υποχρεωτικά οικονομικά δεδομένα, πιστεύουμε ότι σας οφείλουμε επιπλέον σχόλια σχετικά με το τι κατέχετε και πώς σκεφτόμαστε.”

Το Business Insider ανέλυσε την επιστολή του για να συγκεντρώσει τις πιο σημαντικές συμβουλές του Μπάφετ.

Τα λάθη συμβαίνουν. Αναγνωρίστε τα πριν να είναι αργά.

Ο Μπάφετ παραδέχθηκε ότι έχει κάνει πολλά λάθη κατά τη διάρκεια των ετών.

Μερικά από αυτά προέκυψαν από λανθασμένες εκτιμήσεις για τη μελλοντική οικονομική πορεία εταιρειών που αγόρασε για λογαριασμό της Berkshire Hathaway. Άλλα οφείλονταν στην πρόσληψη λανθασμένων στελεχών – υπερεκτιμώντας είτε τις ικανότητές τους είτε την αφοσίωσή τους στην εταιρεία.

Μεταξύ 2019 και 2023, ο Μπάφετ ανέφερε ότι χρησιμοποίησε τις λέξεις «λάθος» ή «σφάλμα» 16 φορές στις ετήσιες επιστολές του.

Το νόημα είναι ότι τα λάθη είναι φυσιολογικά στην πορεία μιας επιχείρησης.

“Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η καθυστέρηση στη διόρθωση των λαθών,” έγραψε.

Γνωρίστε τη δύναμη μιας “μεγάλης νίκης”.

Σύμφωνα με τον Μπάφετ, το αντίθετο της αναγνώρισης των λαθών είναι η κατανόηση της σημασίας μιας καθοριστικής επιτυχίας.
“Η εμπειρία μας δείχνει ότι μία και μόνο σωστή απόφαση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά με την πάροδο του χρόνου,” έγραψε.

Αναφέρθηκε σε καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Berkshire Hathaway — όπως η στρατηγική εξαγορά της GEICO, η απόφαση να προσλάβει τον πρώην σύμβουλο της McKinsey, Ατζίτ Τζέιν, και η συνάντησή του με τον Τσάρλι Μάνγκερ, τον επί χρόνια φίλο και επιχειρηματικό του συνεργάτη.

“Τα λάθη ξεχνιούνται. Οι νικητές μπορούν να ανθίζουν για πάντα,” έγραψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην κρίνετε έναν υποψήφιο από το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο.

Όταν πρόκειται για την επιλογή ενός CEO, ο Μπάφετ έχει έναν κανόνα:
“Δεν κοιτάζω ποτέ σε ποιο πανεπιστήμιο φοίτησε ένας υποψήφιος. Ποτέ!”

Έφερε ως παράδειγμα τον Πιτ Λίγκελ, ιδρυτή και διευθυντή της Forest River, μιας εταιρείας κατασκευής τροχόσπιτων που εξαγόρασε η Berkshire Hathaway το 2005. Στα 19 χρόνια που ακολούθησαν, ο Λίγκελ ξεπέρασε κατά πολύ τους ανταγωνιστές του.

“Υπάρχουν εξαιρετικοί μάνατζερ που φοίτησαν στα πιο διάσημα πανεπιστήμια. Αλλά υπάρχουν και πολλοί, όπως ο Πιτ, που ίσως ωφελήθηκαν περισσότερο από τη φοίτηση σε ένα λιγότερο γνωστό ίδρυμα ή ακόμα και από το γεγονός ότι δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τις σπουδές τους,” έγραψε ο Μπάφετ.

Το βασικό του μήνυμα είναι ότι “το επιχειρηματικό ταλέντο είναι κυρίως έμφυτο, με τη φύση να υπερισχύει της εκπαίδευσης.”

Συνεχίστε να αποταμιεύετε.

Ο Μπάφετ πιστεύει ότι η μακροχρόνια κουλτούρα της αποταμίευσης και της επανεπένδυσης ήταν το κλειδί για την επιτυχία του αμερικανικού καπιταλισμού.

Από την ίδρυση των ΗΠΑ, “είχαμε ανάγκη πολλούς Αμερικανούς που αποταμίευαν συστηματικά και έπειτα χρειαζόμασταν είτε αυτούς είτε άλλους να αξιοποιούν σωστά το κεφάλαιο που προέκυπτε από αυτές τις αποταμιεύσεις,” έγραψε.
“Αν η Αμερική κατανάλωνε όλα όσα παρήγαγε, η χώρα θα είχε μείνει στάσιμη.”

Το ίδιο ισχύει και για τους μετόχους της Berkshire Hathaway, που έχουν “συμμετάσχει στο αμερικανικό θαύμα” επανεπενδύοντας τα μερίσματά τους αντί να τα καταναλώνουν.

Για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να αποταμιεύουν και η χώρα θα ευημερεί, ο Μπάφετ έδωσε μια συμβουλή στους ρυθμιστικούς φορείς:

“Μην ξεχνάτε ποτέ ότι σας χρειαζόμαστε για να διατηρήσετε ένα σταθερό νόμισμα. Και αυτό απαιτεί τόσο σοφία όσο και επαγρύπνηση εκ μέρους σας.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: