Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη – Πιθανή η παρουσία αγνώστου καυσίμου για την πυρόσφαιρα (vid)

Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη – Πιθανή η παρουσία αγνώστου καυσίμου για την πυρόσφαιρα (vid)
Συνεχίζονται οι έρευνες στο χώρο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη . Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) Photo: Eurokinissi
«Τα παιδιά σκοτώθηκαν γιατί ο σιδηρόδρομος δεν ήταν ασφαλής» είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έγινε η δημοσίευση των 180 σελίδων του πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

ΕΔΩ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ-compressed

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου, ξεκινώντας την παρουσίαση υποστήριξε πως το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ συντάχθηκε με πλήρη ανεξαρτησία.

Σημείωσε πως «την βραδιά του δυστυχήματος ο οργανισμός ήταν ανύπαρκτος. Η μη ιεροποίηση του χώρου δυστυχήματος είχε ως συνέπεια να χαθούν πολύτιμα στοιχεία».

Ο ίδιος στάθηκε στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, τονίζοντας τη σημασία που είχαν οι δράσεις τους στον ρόλο του Οργανισμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για τη σύμβαση 717 και σημείωσε πως «όσοι καθυστέρησαν την 717 έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στο να σκοτωθούν αυτά τα παιδιά».

Σε νέα ερώτηση και υπογραμμίζοντας πως ο Οργανισμός «δεν δίνει προθεσμίες για την εφαρμογή των συστάσεων ασφαλείας. Την αρμοδιότητα έχει η ΡΑΣ».

Πρόσθεσε πως «όταν κάνεις 17 συστάσεις ασφαλείας, σημαίνει ότι τα παιδιά σκοτώθηκαν γιατί ο σιδηρόδρομος δεν ήταν ασφαλής, αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί και εγώ».

O Κωνσταντίνος Καπετανίδης, προϊστάμενος της μονάδας διευρενήσεων του ΕΟΔΑΣΣΑΜ, στάθηκε στα λάθη που έκανε ο σταθμάρχης την ημέρα της τραγωδίας.

Υπογράμμισε την υποστελέχωση στον ελληνικό σιδηρόδρομο, λέγοντας ότι το προσωπικό εργαζόταν πέρα από το όριο που είναι ανθρωπίνως αποδεκτό. Ο κόσμος δούλευε ατελείωτες ημέρες χωρίς ρεπό, μπορεί και 29, πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καπετανίδης είπε πως περισσότερα θύματα πέθαναν από τις επιπτώσεις της σύγκρουσης των δύο συρμών, τα οποία δεν είναι σχεδιασμένα για μια τέτοια σύγκρουση.

πορισμα
Παρουσίαση του πορίσματος των ερευνητών του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), για τα αίτια των εκρήξεων και της πυρκαγιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική, στις 28/02/2023 στα Τέμπη, παρουσία της τριμελούς επιτροπής διερεύνησης, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Αθήνα Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2025. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Παρουσίαση του πορίσματος των ερευνητών του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), για τα αίτια των εκρήξεων και της πυρκαγιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική, στις 28/02/2023 στα Τέμπη, παρουσία της τριμελούς επιτροπής διερεύνησης, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Αθήνα Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2025.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως λίγα θύματα κατέληξαν εξαιτίας της φωτιάς, περίπου 5 έως 7 άτομα έχασαν της ζωής τους εξαιτίας της φωτιάς.

Ακόμα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τεχνικός εξοπλισμός του εμπλεκόμενου τροχαίου υλικού προκάλεσε τον σχηματισμό και την επέκταση της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση.

Υπάρχει πιθανή παρουσία ενός αγνώστου μέχρι στιγμής καυσίμου, πρόσθεσε. «Με τα υπάρχοντα στοιχεία είναι αδύνατο να προσδιοριστεί τι ακριβώς την προκάλεσε, αλλά οι προσομοιώσεις υποδεικνύουν την πιθανή παρουσία ενός άγνωστου μέχρι σήμερα καυσίμο» αναφέρθηκε στην παρουσίαση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το άγνωστο καύσιμο, ο Μπαρτ Ακού, μέλος της επιτροπής διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, υποστήριξε πως «η αυτοψία που έγινε στο σημείο δεν μας επέτρεψε να ταυτοποιήσουμε τον τύπο του καυσίμου που μεταφερόταν και προκάλεσε την πυρόσφαιρα. 

Σχετικά με το εάν το πόρισμα αποκλείει το ενδεχόμενο να προκλήθηκε η πυρόσφαιρα από τα έλαια σιλικόνης, ο κ. Ακού ανέφερε ότι είναι πολύ απίθανο να έπαιξαν αυτά βασικό ρόλο για την πρόκληση του φαινομένου της πυρόσφαιρας, με βάση τα στοιχεία και τις γνώμες των ειδικών.

Σε ερώτηση για το εάν ο ελληνικός σιδηρόδρομος είναι ασφαλής σήμερα, ο κ. Ακού απάντησε πως «δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν είναι ασφαλείς οι σιδηρόδρομοι. Αυτοί που δουλεύουν στο σιδηρόδρομο είναι πάντως πολύ αφοσιωμένοι. Οι έλεγχοι γίνονται. Για να φτάσουμε σ’ έναν επαρκώς ασφαλή σιδηρόδρομο, πρέπει να εφαρμοστούν οι συστάσεις».

Σχετικά με τη συνεργασία και την εμπλοκή που είχε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ με άλλους φορείς και υπηρεσίες για το πόρισμα, ο κ. Ακού είπε ότι «στο τελικό κομμάτι της διερεύνησης προσπαθήσαμε να έχουμε feed back από όλους τους φορείς. Η διαβούλευση έγινε στο κομμάτι που αφορά αποκλειστικά τα ευρήματα. Feed back έδωσαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. To υπουργείο Μεταφορών δεν συμμετείχε σ’ αυτή τη διαδικασία. Το ζητήσαμε αλλά προτίμησαν να μην συμμετέχουν».

Αναφερόμενος στη σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου, ο κ. Ακού είπε πως «έχουμε κάνει δύο δυνατές συστάσεις ασφαλείας στον ΟΣΕ. Να ληφθούν υπόψιν οι κίνδυνοι. Και επίσης όλα τα στοιχεία των υποδομών του ΟΣΕ θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κανόνες και νόμοι που θέτουν το πλαίσιο λειτουργίας όλων των φορέων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έρθει στην Ελλάδα και εποπτεύει το κομμάτι της ασφάλειας. Οι συστάσεις ασφαλείας που κάνουμε απευθύνονται σε όλους τους φορείς. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τον φορέα».

«Επικεντρωθήκαμε στην ασφάλεια. Για οτιδήποτε κρίναμε ότι δεν είχαμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, αναζητήσαμε βοήθεια από ειδικούς όπως έπρεπε» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περί μπαζώματος του σημείου της τραγωδίας, ο κ. Ακού είπε ότι αυτό που συνέβη εκεί λόγω έλλειψης γνώσης των υπηρεσιών. Οι άνθρωποι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν δεν ήταν προετοιμασμένοι να διασφαλίσουν τα ευρήματα. Δεν είναι το αντικείμενο της έρευνας η δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Αστέριος Αλεξάνδρου, προϊστάμενος του τμήματος Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις μετά από την τραγωδία, λέγοντας ότι δεν έγινε σωστή χαρτογράφηση του χώρου του δυστυχήματος. Είχαμε απώλεια πληροφοριών ζωτικής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι η διαχείριση του τόπου του εγκλήματος δεν ήταν σωστή. Υπήρχε άγνοια και κακή προετοιμασία. Αυτό οδήγησε σε απώλεια στοιχείων που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα.

Ακόμη, τα μέλη της Επιτροπής απάντησαν ερωτηθέντα σχετικά με τα τρία βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν για την εμπορική αμαξοστοιχία πως περιμένουν την ταυτοποίηση της αυθεντικότητάς τους. Ωστόσο όπως είπαν, «βίντεο φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, δεν υπάρχουν. Το γεγονός ότι βρέθηκαν video μετά από δύο χρόνια μου προκαλεί και εμένα ερωτηματικά», είπε ενδεικτικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Σε ερώτηση για τη διαχείριση των στοιχείων, σχολίασε «λέμε ότι έγιναν όλα λάθος, δεν λέμε όμως το γιατί. Δεν είναι στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: