Τέμπη: Νέος γύρος επεισοδίων στο Σύνταγμα – Επιστρέφουν ξανά οι διαδηλωτές [live εικόνα]

Τέμπη: Νέος γύρος επεισοδίων στο Σύνταγμα – Επιστρέφουν ξανά οι διαδηλωτές [live εικόνα]
Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025. Συνδικάτα, ομοσπονδίες, σύλλογοι, ενώσεις, φορείς, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, στην μνήμη των θυμάτων με αίτημα να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Φωτιές και μολότοφ στη Βουλή - Δακρυγόνα από την ΕΛ.ΑΣ - Τουλάχιστον 13 τραυματίες.

Συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα τα επεισόδια γύρω από Σύνταγμα, κυρίως στην οδό Μητροπόλεως και στη Συγγρού, με τους αστυνομικούς να συγκρούονται με τους κουκουλοφόρους ενώ έχουν σημειωθεί και τραυματισμοί, στο περιθώριο του μεγάλου συλλαλητηρίου, που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τραγωδία στα Τέμπη.

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές που είχαν απομακρυνθεί από το κέντρο, επιστρέφουν στο Σύνταγμα.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου για το δυστύχημα των Τεμπών, έγιναν 84 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων οι 41 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Αρχικά, ομάδα αγνώστων, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται εντός του προαύλιου χώρου της Βουλής. Στη συνέχεια, τα επεισόδια γενικεύτηκαν γύρω από την πλατεία Συντάγματος όπου κουκουλοφόροι συνέχισαν τις επιθέσεις στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χρήση χημικών.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζονται τα επεισόδια γύρω από το Σύνταγμα.

Δεκατρείς τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Συνολικά δεκατρία άτομα τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Αττικής, στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, κατά τη συγκέντρωση για τα 2 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι τραυματίες είναι εκτός κινδύνου. Έχουν εγκαύματα από βόμβες μολότοφ και αναπνευστικά προβλήματα.

Εντός του μεγάρου του κοινοβουλίου μεταφέρθηκαν μαζί με τους αξιωματικούς τους, οι εύζωνοι – φρουροί του ‘Αγνωστου Στρατιώτη, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που καταγράφεται στην πλατεία Συντάγματος από τις ρίψεις βομβών μολότοφ και των δακρυγόνων πέριξ της Βουλής. Επίσης ορισμένοι εκ των συγκεντρωθέντων για τα δύο έτη από το δυστύχημα των Τεμπών, ένιωσαν δυσφορία και οδηγήθηκαν στο ιατρείο της Βουλής, όπου τους παρέχονται πρώτες βοήθειες.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε νωρίτερα την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, για να τιμήσει τη μνήμη των 57 νεκρών και με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενώ έντονη είναι και η παρουσία των νέων, φοιτητών και μαθητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκίνηση και παλμό μετέδωσαν οι συγγενείς κι οι ομιλητές στη συγκέντρωση

Ένα ρίγος διαπέρασε τους χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Πλατεία Συντάγματος, όταν συμφοιτητές των αδικοχαμένων νέων ανέγνωσαν τα ονόματα των συνολικά 57 νεκρών του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών πριν δυο χρόνια. Σύσσωμη η πλατεία φώναξε “παρών” και “παρούσα” στην ανάγνωσή τους και στο τέλος φώναξε “αθάνατοι”. Στις συγκινησιακά φορτισμένες ομιλίες το πλήθος ανταποκρινόταν με χειροκροτήματα.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν πρώτοι από όλους εκπρόσωποι των φοιτητών, καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα ήσαν νέοι, που επέστρεφαν τη μοιραία νύκτα στα σπίτια ή τις σχολές τους. Στις τοποθετήσεις τους όλοι επέμειναν στο αίτημα της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών κι ο αγώνας των συγγενών για να χυθεί φως στα αίτια του δυστυχήματος. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν πρόθυμοι να συμπαρασταθούν σε κάθε προσπάθεια.

Ο Βασίλης Ζαβογιάννης εκπρόσωπος του σωματείου των σιδηροδρομικών, όσο κι ο εκπρόσωπος των μηχανοδηγων ΟΣΕ Δ. Κοτσιάφτης, που επίσης μετρούν στον κλάδο τους νεκρούς στο δυστύχημα, εξέφρασαν κι αυτοί τη συμπαράσταση του στον αγώνα των συγγενών για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και επανέλαβαν το αίτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων για ασφαλείς μεταφορές και σύγχρονο σιδηρόδρομο.

Ιδιαίτερα φορτισμένες οι στιγμές όταν πήραν τον λόγο γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, ο κος Παπαγγελής, η κα Ρούτσι, η κα Λίβα, ο κος Ασλανιδης και κυρίως η κα Καρυστιανού, τόσο στην πλατεία, όσο και στα Τέμπη (με τα οποία υπήρχε απ’ ευθείας σύνδεση) που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα σεβασμού και συμπαράστασης για το δράμα τους, ευχόμενοι μαζί τους “ποτέ ξανά Τέμπη”.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από όλους τους συγγενείς στους τραυματίες που ακόμη νοσηλεύονται και τους επιζήσαντες που ακόμη πασχίζουν να επουλώσουν τα ψυχολογικά τραύματα από την τραγική τούτη εμπειρία.

Ο κόσμος στην ογκώδη συγκέντρωση τήρησε ευλαβικά την τάξη που επέβαλε η μέγιστη αυτή εκδήλωση σεβασμού και απομόνωσε και αποδοκίμασε μεμονωμένες προσπάθειες ασέβειας μικροομάδων που θέλησαν να διασαλεύσουν την κοσμιότητα που απαιτεί η επέτειος.

Τέμπη: Τι ισχύει για Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ και Ταξί – Χωρίς τρένα, λεωφορεία, τρόλεϊ στην Αττική – Τι θα γίνει με τις πτήσεις

Στην 24ωρη απεργία, θα λάβουν μέρος και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, «ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη των 57 ανθρώπων», ζητώντας άμεση απόδοση δικαιοσύνης.

Σιδηρόδρομος – Προαστιακός

Αναστέλλονται τα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.

Μετρό – Ηλεκτρικός – Τραμ

Από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ).

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, αλλά ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία του Συλλόγου «Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/02/2023» θα «διακόψουν» την απεργία, για την προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στην ΣΤΑΣΥ καλούν την εταιρεία να μεριμνήσει για τη μέγιστη εξυπηρέτηση του πλήθους και την ομαλή του μετάβαση, μέσω των συρμών και των υπηρεσιών ασφαλείας της ΣΤΑΣΥ, δρομολογώντας, δηλαδή, όσους περισσότερους συρμούς είναι εφικτό.

Λεωφορεία – Τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα είναι τα λεωφορεία και τρόλεϊ. Κανονικά, ωστόσο, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία στις γραμμές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Ταξί

Χειρόφρενο θα τραβήξουν τα ταξί της Αθήνας. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έχει απευθύνει κάλεσμα στους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην εθελοντική κοινωνική δράση, δωρεάν μετακίνηση των πολιτών με ταξί, που θέλουν να βρεθούν στο Σύνταγμα, από προκαθορισμένα σημεία τους διαδηλωτές προς την πλατεία Συντάγματος.

Η επιβίβαση θα γίνεται από Στάση Μετρό Συγγρού-Φιξ, Πλατεία Καραϊσκάκη, Πλατεία Βικτωρίας και Μέγαρο Μουσικής.

Από πλευράς της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00.

Ακυρώσεις πτήσεων

Λόγω της συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας στην 24ωρη απεργία, από 00:01 την Παρασκευή έως 24:00, θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι κάτωθι πτήσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου:

  • Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.
  • Πτήσεις που μεταφέρουν Αρχηγούς Κρατών, Πρωθυπουργούς.
  • Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.
  • Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.
  • Νοσοκομειακές πτήσεις.
  • Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.

Υπενθυμίζεται πως οι αεροπορικές εταιρείες, AEGEAN, Olympic Air και Sky express έχουν ήδη ενημερώσει το επιβατικό κοινό για τις ακυρώσεις και τροποποιήσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του δικτύου εσωτερικού και εξωτερικού. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να επισκεφθούν το site της AEGEAN και της Olympic Air ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Οι επιβάτες της Sky express μπορούν να επισκεφθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, Μετρό, ΚΤΕΛ και ταξί στη Θεσσαλονίκη

Με απεργίες και στάσεις εργασίας, αλλά και με δωρεάν μεταφορές και κινήσεις με έντονους συμβολισμούς, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τα δύο χρόνια της μαύρης επετείου από την τραγωδία στα Τέμπη, εργαζόμενοι και επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, 28 Φεβρουαρίου στην πόλη θα κυκλοφορούν 57 λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όσα και οι νεκροί των Τεμπών, αλλά τα οχήματα του ΚΤΕΛ που εκτελούν αστικές μετακινήσεις θα πραγματοποιούν κανονικά τα δρομολόγιά τους στις γραμμές που εξυπηρετούν. Τα δρομολόγια του Μετρό θα πραγματοποιούνται κανονικά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για τη διευκόλυνση της μετάβασης των πολιτών στη συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους, με εξαίρεση δύο ώρες το βράδυ, οπότε θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.

Οι οδηγοί των ταξί θα τραβήξουν χειρόφρενο για τρεις ώρες, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, ενώ οι εκπρόσωποι συλλόγων τους προτρέπουν τα μέλη τους να κάνουν δωρεάν μεταφορά των πολιτών προς τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, σε συγκεκριμένες ώρες και από προκαθορισμένα σημεία.

Τα λεωφορεία και τα ΚΤΕΛ

Με προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη τα 57 λεωφορεία του ΟΑΣΘ, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν -κατόπιν ομόφωνης απόφασης του συνδικάτου τους- στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, ενώ και τα 16 εκδοτήρια του Οργανισμού θα παραμείνουν κλειστά. Μεταξύ των 57 λεωφορείων, τα δύο θα είναι τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία και τα πέντε θα εξυπηρετούν τη νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (Ν1). «Βασικό μας αίτημα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και η απονομή δικαιοσύνης με πιο γρήγορους ρυθμούς», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Γιάννης Δήμκας, σύμφωνα με τον οποίο σε κεντρικούς δρόμους, από όπου διέρχονται περισσότερες από μία γραμμή, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα είναι πολύ πιο γρήγορη, σε σχέση με περισσότερο αποκεντρωμένες περιοχές, όπου υπάρχει μόνο μία.

Κανονικά θα λειτουργήσουν στις 28 Φεβρουαρίου τα αστικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ στην πόλη, για τη διευκόλυνση των πολιτών που θέλουν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Στέφανος Τσόλης. Τα δρομολόγια θα προσαρμοστούν στις συνθήκες της ημέρας, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας. Η υπεραστική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αθήνας, για τα δρομολόγια της οποίας έχουν ήδη εκδοθεί εισιτήρια, θα λειτουργεί από τον σταθμό «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ προς τον Κηφισό και μόνο: τα υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα εκκινούν και θα τερματίζουν μόνο στους συγκεκριμένους δύο κεντρικούς σταθμούς σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οπότε οι επιβάτες θα πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη μετάβασή τους εκεί. Σύμφωνα με τον κ. Τσόλη, από τις 10 το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου και μέχρι και τη λήξη της βάρδιας, δεν θα λειτουργούν τα εκδοτήρια εισιτηρίων και οι στάσεις της γραμμής Θεσσαλονίκης-Αθήνας-Θεσσαλονίκης στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη και στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα.

ΤΕΜΠΗ
Photo: Eurokinissi

Το Μετρό

Στάση εργασίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αποφάσισαν να παραμείνουν κανονικά στο πόστο τους κατά την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μεταφέρουν τους πολίτες προς και από την απεργιακή συγκέντρωση. Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων του φορέα διαχείρισης και συντήρησης του Μετρό, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν «για να υπάρξει πραγματική δικαίωση και να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη και για να μην συγκαλυφθεί η πραγματική αιτία της σύγκρουσης, η πολιτική που θυσιάζει μέχρι και ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους». Όπως επισημαίνουν, παλεύουν για σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές, φτηνές, και προσβάσιμες σιδηροδρομικές μεταφορές, για επαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς και για συλλογικές συμβάσεις, που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μισθούς.

Τα ταξί

Στην τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) από τις 10 το πρωί ως τη μία μετά το μεσημέρι της 28ης Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν και οι αυτοκινητιστές της Θεσσαλονίκης. «Ζητούμε και εμείς όπως όλος ο κόσμος να αποδοθεί δικαιοσύνη και να έχουμε ασφαλείς μεταφορές σε όλους τους τομείς, είτε είναι σιδηρόδρομος είτε δρόμος είτε αεροπορικές μεταφορές», επισήμανε στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης, Κλήμης Λεοντιάδης και πρόσθεσε: «πρέπει επιτέλους αυτή η χώρα να βλέπει λίγο πιο σοβαρά τα ζητήματα των μεταφορών, βλέπουμε και τι συμβαίνει στο Μετρό με όλα τα προβλήματά του, να μην είμαστε πλέον τόσο επιπόλαιοι».

Στο μεταξύ, με ανάρτηση της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποιείται πως και η Taxiway θα συμμετάσχει στην τρίωρη στάση που προκήρυξε η ΠΟΕΙΑΤΑ, «ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά και ως κομμάτι της συλλογικής έκκλησης για δικαιοσύνη. Το Δ.Σ. του συνεταιρισμού θα βρίσκεται μεταξύ 10:00 π.μ. – 12:00 μ.μ. στον τερματικό σταθμό Βούλγαρη, με δύο ΑΜΕΑ οχήματα και ένα Van, μεταφέροντας δωρεάν όσους και όσες επιθυμούν να μετακινηθούν προς το κέντρο, με προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία. Καλούμε τους οδηγούς της Taxiway που επιθυμούν να συνδράμουν αφιλοκερδώς να βρίσκονται στις 09:45 π.μ. στον τερματικό σταθμό της Βούλγαρη», υπογραμμίζεται στην ανάρτηση.

Εμπορικά καταστήματα, ιατρικοί σύλλογοι, δικηγόροι

Οι Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα έχουν απευθύνει κάλεσμα προς τα μέλη τους προκειμένου να συμμετάσχουν στην απεργία.

Στην Αττική μεγάλα κέντρα διασκέδασης θα είναι κλειστά, ενώ στο Νομό Θεσσαλονίκης ο εμπορικός σύλλογος των καταστημάτων εστίασης έχει ζητήσει από τα καταστήματα με μουσική σήμερα, Παρασκευή να την κρατήσουν κλειστή.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εξαγγείλει την κήρυξη απεργίας, οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε Αττική και Πειραιά επίσης και έχουν ζητήσει από τα μέλη τους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής από τη μεριά τους έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00.

Τέλος οι δικηγόροι στην Αθήνα απεργούν όλο το 24ωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: