Πώς ο Τραμπ «παίρνει πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά – Ο ρόλος της BlackRock
- 05/03/2025, 12:30
- SHARE

Η Hutchison του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την πώληση των λιμανιών της Διώρυγας του Παναμά σε μια ομάδα υπό την ηγεσία του γιγαντιαίου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων BlackRock, μια κίνηση που έρχεται μετά από έντονες πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία, ύψους 19 δισ. δολαρίων, σηματοδοτεί μια γεωπολιτική νίκη για την Ουάσιγκτον, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεσμευτεί να «πάρει πίσω» τον έλεγχο της στρατηγικής διώρυγας.
Ο Τραμπ δεν δίστασε να πανηγυρίσει δημόσια την εξέλιξη, δηλώνοντας ενώπιον του Κογκρέσου ότι «οι ΗΠΑ διεκδικούν ξανά τη Διώρυγα του Παναμά» και πως η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Το συγκεκριμένο πέρασμα, το οποίο διαχειρίζονταν παλαιότερα οι ΗΠΑ, θεωρείται ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και τη ναυτιλία.
Η Κίνα χάνει έδαφος – Η στρατηγική Hutchison και οι πιέσεις Τραμπ
Η CK Hutchison Holdings διαχειριζόταν τα λιμάνια Balboa και Cristobal για δεκαετίες, αλλά η παρουσία της στην περιοχή είχε προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ είχε εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι η Κίνα ασκεί υπερβολική επιρροή στη διώρυγα και δεν απέκλεισε ακόμα και στρατιωτική δράση για την ανάκτηση του ελέγχου.
Η ίδια η Hutchison, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η πώληση δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Ο συνδιευθύνων σύμβουλος Frank Sixt χαρακτήρισε τη συναλλαγή «αποκλειστικά εμπορική», ενώ η κυβέρνηση του Παναμά την παρουσίασε ως «μια παγκόσμια επιχειρηματική συμφωνία» χωρίς πολιτικές διαστάσεις.
Παρόλα αυτά, η συμφωνία ενισχύει την αμερικανική παρουσία στη Διώρυγα του Παναμά, αποδυναμώνοντας την κινεζική επιρροή στη Λατινική Αμερική. Παράλληλα, η απόφαση του προέδρου του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, να αποχωρήσει από την κινεζική Πρωτοβουλία Belt and Road αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της γεωπολιτικής στροφής προς την Ουάσιγκτον.
Το μήνυμα της Ουάσιγκτον και το γεωπολιτικό παιχνίδι
Η αποχώρηση της Hutchison από τα λιμάνια του Παναμά δεν αποτελεί απλά μια επιχειρηματική συναλλαγή, αλλά μια κρίσιμη εξέλιξη στον διαρκή ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας. Με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να πιέζει για πλήρη ελευθερία διέλευσης των αμερικανικών πλοίων από τη διώρυγα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να καθορίσει το νέο status quo στην περιοχή.
Το σίγουρο είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει ακόμα μία «νίκη» στο ενεργητικό του, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ επανακτούν στρατηγικές θέσεις που είχαν χάσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Το αν η Κίνα θα απαντήσει με αντίποινα, είναι το μεγάλο ερώτημα.