ΕΚΤ: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα μείωση επιτοκίων – Οι μεγάλες προκλήσεις έπονται
- 06/03/2025, 12:03
- SHARE

Το ενδιαφέρον των αγορών και των επενδυτών για την Πέμπτη στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ΕΚΤ να αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα μια μείωση των επιτοκίων της μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής.
Η απόφαση της ευρωτράπεζας για τη νομισματική πολιτική θα δημοσιευτεί στις 15:15 της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), ενώ στις 15:45 θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Με τη νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής να προεξοφλείται από τους αναλυτές, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μηνύματα που θα στείλει η ΕΚΤ για τις κινήσεις του επόμενου χρονικού διαστήματος, εν μέσω μιας τεταμένης κατάστασης για την Ευρωζώνη (και όχι μόνο).
Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 2,4%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Το Reuters σημειώνει πως τα επιτόκια πλησιάζουν σιγά σιγά σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει πλέον την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που κανονικά θα μπορούσε να προαναγγείλει το τέλος του κύκλου χαλάρωσης.
Όμως δεν διανύουμε φυσιολογικούς καιρούς.
Ένας εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες διαφαίνεται και η ανάπτυξη δέχεται ήδη πλήγμα, καθώς οι επιχειρήσεις συγκρατούν τις επενδύσεις, φοβούμενες ότι η παρατεταμένη σύγκρουση θα πλήξει τη ζήτηση.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν αμφότερες μετασχηματιστικές αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες για την ενίσχυση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές, εν μέρει για να αντικαταστήσουν τη στήριξη των ΗΠΑ, μια τεκτονική αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη για χρόνια.
«Αυτή είναι η τελευταία «εύκολη» περικοπή, καθώς οι διαφωνίες αυξάνονται», ανέφερε η Bank of America. «Δεν πιστεύουμε ότι η καθοδήγηση θα αλλάξει, αλλά θα περιμέναμε αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».
Ποιο είναι το «περιοριστικό» περιβάλλον;
Η ΕΚΤ θα δυσκολευτεί να συμβαδίσει με την ταχεία αλλαγή των προοπτικών.
Οι νέες οικονομικές προβλέψεις της, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν πριν από εβδομάδες, είναι πιθανό να δείξουν ασθενέστερη ανάπτυξη και ελαφρώς υψηλότερη πορεία του πληθωρισμού.
Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι πιο ρεαλιστές, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος έχει προχωρήσει από την ημερομηνία λήξης των προβλέψεων και ότι τώρα αντιμετωπίζουν εξαιρετική αβεβαιότητα.
«Θα υπάρξει πίεση για επιβράδυνση της χαλάρωσης της ΕΚΤ, λόγω της επανεκτίμησης της ανάπτυξης, αν και το “πάγωμα” των μισθών και της απασχόλησης, η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων της δημοσιονομικής πολιτικής και οι κλιμακούμενες απειλές για δασμούς των ΗΠΑ κατά της ΕΕ διατηρούν ένα επιτόκιο καταθέσεων κάτω του 2% ως βασικό σενάριο», δήλωσε ο Νταβίντε Ονέγκλια της TS Lombard.
Το κλειδί που θα πρέπει να προσέξουμε την Πέμπτη είναι αν η ΕΚΤ διατηρήσει τη διατύπωση ότι η πολιτική «παραμένει περιοριστική» ή την εγκαταλείψει, γεγονός που θα υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη του στόχου τους.
Αλλά ακόμη και η αφαίρεση αυτής της φράσης δεν θα σήμαινε απαραιτήτως παύση. Αντίθετα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα και μια θορυβώδη συζήτηση κατά τις εβδομάδες που προηγούνται της επόμενης συνεδρίασης πολιτικής.
Οι ίδιες οι προβλέψεις της ΕΚΤ ενσωματώνουν τα στοιχήματα της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων, οπότε αν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να θεωρείται στο 2% μέχρι το τέλος του έτους, τότε δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων θα παραμείνουν το βασικό σενάριο της ΕΚΤ.
Υποδηλώνοντας επίσης ότι η χαλάρωση έχει περιθώριο να διαρκέσει, τα μοντέλα της ΕΚΤ δείχνουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων σταματά να περιορίζει την ανάπτυξη στο εύρος 1,75% έως 2,25%.
Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι αν η Κριστίν Λαγκάρντ διατηρήσει τη γραμμή της ότι η κατεύθυνση της πολιτικής είναι σαφής και μόνο ο χρόνος και το μέγεθος της χαλάρωσης είναι προς συζήτηση.
Προς το παρόν, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει.
Οι αγορές τιμολογούν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος μετά την κίνηση της Πέμπτης, ελαφρώς λιγότερες από ό,τι πριν από την ανακοίνωση του γερμανικού προϋπολογισμού την Τρίτη, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του εύρους των προσδοκιών που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες.