«Σταματήστε να μας αγνοείτε»: Οι Αφγανές αθλήτριες του κρίκετ που διεκδικούν το δικαίωμα να αγωνιστούν

«Σταματήστε να μας αγνοείτε»: Οι Αφγανές αθλήτριες του κρίκετ που διεκδικούν το δικαίωμα να αγωνιστούν
Firooza Amiri (2nd R) and Nahida Sapan (R) of Afghanistan Women's XI warm up before the cricket match between Afghanistan Women's XI and Cricket Without Borders XI at Junction Oval in Melbourne on January 30, 2025. Afghanistan's women cricketers on January 30 played their first game since fleeing the Taliban three years ago, a charity match in Australia that captain Nahida Sapan said she hoped would spark "a movement for change". Hundreds of women athletes fled Afghanistan as the Taliban took over in August 2021, escaping a hardline stance that essentially banned women's sport and education. Most of the national women's cricket side settled as refugees in Australia, where they reunited for the first time on January 30 to play a charity match in Melbourne. (Photo by Martin KEEP / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Photo: AFP
«Αξίζουμε κάτι καλύτερο».

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση. Η εκπαίδευση, η εργασία, η ελευθερία μετακίνησης και ακόμα και η άθληση έχουν μετατραπεί σε απαγορευμένα προνόμια, και όχι σε βασικά δικαιώματα.

Μεταξύ αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους ήταν είκοσι μέλη της εθνικής γυναικείας ομάδας κρίκετ του Αφγανιστάν. Αυτές οι αθλήτριες, αφού κρύφτηκαν για μέρες σε ξενοδοχεία για να αποφύγουν τις διώξεις, κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα στο Πακιστάν και στη συνέχεια να βρουν καταφύγιο στην Αυστραλία.

Σήμερα, διεκδικούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, ζητώντας από το Διεθνές Συμβούλιο Κρίκετ (ICC) να τις αναγνωρίσει ως επίσημη προσφυγική ομάδα του Αφγανιστάν. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους, το ICC παραμένει σιωπηλό, γεγονός που εντείνει την αίσθηση αδικίας.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μας απαντούν», δήλωσε στο Sky News η 21χρονη Φιρούζα Αμίρι, μία από τις νεαρές αθλήτριες που συνεχίζουν να μάχονται για το δικαίωμά τους να αγωνιστούν.

Η υποκρισία του παγκόσμιου αθλητισμού

Την ίδια στιγμή που οι Αφγανές κρίκετερς παραμένουν αποκλεισμένες, η ανδρική εθνική ομάδα του Αφγανιστάν συνεχίζει να απολαμβάνει πλήρη μέλη στο ICC, αγωνιζόμενη κανονικά σε διεθνή πρωταθλήματα.

«Είμαστε στην ίδια θέση με αυτούς, αλλά εκείνοι μπορούν να αγωνιστούν ενώ εμείς όχι», επισημαίνει η 17χρονη Σαμπνάμ Εσάν, τονίζοντας πως «οι Αφγανές γυναίκες αξίζουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η ιστορία της Φιρούζα Αμίρι είναι χαρακτηριστική της απώλειας και της αδικίας που βιώνουν χιλιάδες κορίτσια στο Αφγανιστάν. Το καλοκαίρι του 2021 είχε μόλις υπογράψει συμβόλαιο με την εθνική γυναικεία ομάδα κρίκετ και ονειρευόταν μια καριέρα στον αθλητισμό. Μέσα σε λίγες μέρες, όλα κατέρρευσαν. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της και πριν φύγει, έκαψε όλα της τα μετάλλια και τις διακρίσεις για να μην πέσει θύμα δίωξης.

«Αντιμετωπίσαμε αμέτρητες προκλήσεις για να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή», λέει, προσθέτοντας πως παρά τα εμπόδια, η αγάπη της για το άθλημα δεν θα σβήσει ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το μόνο που ζητάμε είναι το αυτονόητο»

Οι Αφγανές αθλήτριες στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο ICC: «Σταματήστε να μας αγνοείτε».

«Τώρα είναι η στιγμή να δείξετε την υποστήριξή σας. Ως διοικητικό όργανο έχετε την ευθύνη να μας δώσετε την ευκαιρία να αγωνιστούμε», λέει η Φιρούζα.

Η Μπεναφσά Χασίμι, 22, επίσης μέλος της ομάδας, συμπληρώνει: «Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από το δικαίωμά μας να παίξουμε κρίκετ».

Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με το Sky News, από τις 7 Μαρτίου 2024, έχουν περάσει 1.266 ημέρες από τότε που τα κορίτσια άνω των 12 ετών αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Οι Ταλιμπάν υπόσχονται πως κάποια στιγμή θα επιτρέψουν την επιστροφή τους στα σχολεία, «όταν αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών» ή «όταν καθοριστούν νέες στολές», αλλά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για κενές υποσχέσεις.

Παρά τις αντιξοότητες, οι Αφγανές αθλήτριες διατηρούν την ελπίδα τους και δηλώνουν πως θέλουν να γίνουν φωνή για τα εκατομμύρια των γυναικών και κοριτσιών που έχουν διαγραφεί από το δημόσιο χώρο.

«Αξίζουμε κάτι καλύτερο», λέει η Μπεναφσά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: