Druckonomics: «Στον κόσμο των μακροοικονομικών υπάρχει ο Stan και μετά όλοι οι άλλοι

Druckonomics: «Στον κόσμο των μακροοικονομικών υπάρχει ο Stan και μετά όλοι οι άλλοι
Business man trader investor analyst using mobile phone app analytics for cryptocurrency financial stock market analysis analyze graph trading data index investment growth chart on smartphone screen. Photo: Shutterstock
Ο ιδρυτής της Duquesne Capital Management και πρώην στέλεχος του hedge fund του George Soros διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον Bessent και τον Warsh

Ο Stanley Druckenmiller χαίρει μεγάλου σεβασμού στη Wall Street.  Ο βετεράνος επενδυτής δεν έχει καταγράψει ποτέ ζημιογόνα χρήση τα τελευταία 30 χρόνια – ούτε όταν διηύθυνε το δικό του hedge fund ούτε στο family office που διαχειρίζεται εδώ και 14 χρόνια.

Πλέον, η επιρροή του 71χρονου δισεκατομμυριούχου εκτείνεται πέρα από τον κόσμο των χρηματοοικονομικών, καθώς δύο από τους προστατευόμενούς του έχουν εδραιωθεί στον στενό κύκλο του Donald Trump. 

Λόγω του Scot Bessent, υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, και του Kevin Warsh, ενός από τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), οι απόψεις του Druckenmiller για την οικονομική πολιτική αποκτούν ξαφνικά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο ιδρυτής της Duquesne Capital Management και πρώην στέλεχος του hedge fund του George Soros διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον Bessent και τον Warsh. Όσοι βρίσκονται κοντά του τον περιγράφουν ως επενδυτή με εξαιρετική ικανότητα να εντοπίζει επικερδείς συναλλαγές και να προσαρμόζει γρήγορα τη στρατηγική του όταν απαιτούνται αλλαγές.

«Στον κόσμο των μακροοικονομικών επενδύσεων υπάρχει ο Stan και μετά όλοι οι υπόλοιποι», δήλωσε ο Bessent στους Financial Times, προσθέτοντας ότι ο Druckenmiller ξεχωρίζει «σε απόδοση και ανάλυση».

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ο Trump έχει ανατρέψει τους κανόνες των διεθνών χρηματοοικονομικών που επέτρεψαν σε traders όπως ο Druckenmiller να ευημερήσουν για δεκαετίες, διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο με σειρά δασμών, ακυρώνοντας κανονισμούς κατά της διαφθοράς και υιοθετώντας μια πιο προστατευτική οικονομική πολιτική.
Αν και ο Druckenmiller έχει υποστηρίξει άλλους Ρεπουμπλικάνους, δεν δώρισε χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Trump και τον Οκτώβριο του 2016 τον είχε χαρακτηρίσει «φαφλατά». Ωστόσο, τώρα έχει άμεση πρόσβαση στους πιο σημαντικούς υπουργούς.

Αφού ολοκλήρωσε το λύκειο στη Βιρτζίνια, φοίτησε στο Bowdoin, ένα μικρό κολέγιο στο Μέιν, και το 1976 έπιασε δουλειά στην Pittsburgh National Bank, όπου ανέπτυξε τόσο την αγάπη του για την επενδυτική όσο και για τη βιομηχανική πόλη της Πενσιλβάνια.
Ενώ εργαζόταν σε αυτή την περιφερειακή τράπεζα, ίδρυσε την Duquesne με κεφάλαιο περίπου 800.000 δολάρια.
Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε το 1988, όταν ο George Soros τον προσέλαβε στο hedge fund του.
Παρέμεινε εκεί μέχρι το 2000, όταν αποφάσισε να αφοσιωθεί στη διαχείριση της Duquesne.

Ο Druckenmiller προσέλαβε για πρώτη φορά τον Bessent στο Soros Fund Management πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Μαζί με τον Soros, οι δυο τους πραγματοποίησαν μία από τις πιο κερδοφόρες συναλλαγές στην ιστορία, στοιχηματίζοντας κατά της βρετανικής λίρας το 1992 – μια κίνηση που έμεινε στην ιστορία ως το στοίχημα που «γονάτισε την Τράπεζα της Αγγλίας».
Αργότερα, ο Bessent ίδρυσε το δικό του hedge fund, το Key Square Capital, με αρχικά κεφάλαια από τον Druckenmiller.

Ο Warsh, από την άλλη, εργάζεται ως συνεργάτης στην Duquesne από το 2011 –όταν ο Druckenmiller τη μετέτρεψε σε family office– αφού παραιτήθηκε από τη θέση του ως κυβερνήτης της Fed λόγω διαφωνιών για την πολιτική της.

Αμήχανη δυναμική

Το 2017, ο Warsh έχασε τη θέση του προέδρου της Fed από τον Jay Powell, τον οποίο ο Trump επέλεξε για να διαδεχθεί την Janet Yellen.
Πιο πρόσφατα, ήταν επίσης υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δημιουργώντας μια προσωρινά αμήχανη δυναμική μεταξύ των προστατευόμενων του Druckenmiller.

Ο Druckenmiller και ο Warsh επικοινωνούν συνεχώς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη σχέση τους, ανταλλάσσοντας νέες πληροφορίες μέσω γραπτών μηνυμάτων ή σύντομων κλήσεων –μερικές φορές μιλώντας πάνω από δώδεκα φορές την ημέρα.
Ο Bessent παραμένει επίσης σε συχνή επικοινωνία, αν και, σύμφωνα με πηγές, η φύση των συνομιλιών τους έχει αλλάξει – πλέον μόνο ο Druckenmiller μοιράζεται τις απόψεις του για την αγορά.

Οι δύο προστατευόμενοί του ενσαρκώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Druckenmiller ερμηνεύει τις αγορές και την οικονομική πολιτική, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τις συζητήσεις τους, με τον Warsh και τον Bessent να αναπαράγουν τη «γλώσσα του Stan» όταν διατυπώνουν τις δικές τους απόψεις.

Κόκκινη γραμμή

Ο Druckenmiller δεν διστάζει να εκφράζει τις απόψεις του για την οικονομική πολιτική – ιδιαίτερα από τότε που έκλεισε το hedge fund του για εξωτερικούς επενδυτές.
Για περισσότερο από μία δεκαετία, έχει επικεντρωθεί στο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, το οποίο έχει περιγράψει ως «χρηματοοικονομική βόμβα».
Έχει καταδικάσει αυτό που θεωρεί υπερβολικές δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, όπως το Social Security και τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Medicaid και Medicare.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέκρινε τη Fed για την καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να εκτοξευθεί.

Δεν πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις του. Έχοντας προειδοποιήσει επανειλημμένα για επικείμενες υφέσεις στις ΗΠΑ που δεν υλοποιήθηκαν, αστειεύτηκε σε ένα συνέδριο τον Οκτώβριο ότι έχει προβλέψει «έξι από τις τέσσερις τελευταίες υφέσεις», παραδεχόμενος ότι «προβλέπω ύφεση… πάντα».

Κάποιες απόψεις του Druckenmiller συγκρούονται με τα φερόμενα σχέδια του Trump.  Οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές του προέδρου –συμπεριλαμβανομένης της μείωσης φόρων σε φιλοδωρήματα, υπερωρίες και πληρωμές του Social Security– δεν βοηθούν στη μείωση του εθνικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ο Druckenmiller στηρίζει τις προσπάθειες του Trump για περιορισμό των δαπανών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Όποιον κι αν διορίσει ο Trump στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα το 2026, τα «Druckonomics», όπως το αποκαλούν τραπεζίτες, φαίνεται πως θα είναι πιο επιδραστικά από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: