Ο αποπληθωρισμός συνεχίζει να προβληματίζει την οικονομία της Κίνας

Ο αποπληθωρισμός συνεχίζει να προβληματίζει την οικονομία της Κίνας
Former top Chinese Communist Party leader Mao Zedong peers from China's biggest single-currency note, a 100 Yuan (or Renminbi) note, 22 July 2005 in Beijing. Asia woke to a changed financial landscape after China finally abandoned its decade-old peg to the US dollar, with regional governments and analysts widely applauding Beijing for the move. Asian currencies were uniformly tipped to appreciate in the long-term following China's announcement late 21 July to scrap the yuan peg for an undisclosed trade-weighted basket of currencies, leaving China's new exchange rate set at 8.11 yuan to the dollar compared to the old rate of around 8.28 yuan. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP) Photo: AFP
Τα νοικοκυριά παρέμειναν επιφυλακτικά ως προς τις δαπάνες εν μέσω ανησυχιών για την απασχόληση και το εισόδημα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας τον Φεβρουάριο δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες και υποχώρησε με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων 13 μηνών, ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού παρέμεινε, καθώς η εποχιακή ζήτηση εξασθένησε και τα νοικοκυριά παρέμειναν επιφυλακτικά ως προς τις δαπάνες εν μέσω ανησυχιών για την απασχόληση και το εισόδημα.

Το Πεκίνο υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα μεγαλύτερες προσπάθειες για την τόνωση της κατανάλωσης εν όψει του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα συνεχιστούν.

Η κυβέρνηση έθεσε τον στόχο για την οικονομική ανάπτυξη του 2025 σε περίπου 5%, αμετάβλητο από πέρυσι, ενώ μείωσε τον ετήσιο στόχο για τον πληθωρισμό σε περίπου 2% από περίπου 3% πέρυσι.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) μειώθηκε κατά 0,7% τον περασμένο μήνα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, αντιστρέφοντας την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) την Κυριακή.

Ήταν η πρώτη συρρίκνωση του δείκτη από τον Ιανουάριο του 2024 και χειρότερη από τη διολίσθηση 0,5% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αποπληθωριστικές πιέσεις. Ενώ το κλίμα βελτιώθηκε από τις εξελίξεις στον τεχνολογικό χώρο, η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη», δήλωσε ο Ζιγουέι Ζανγκ, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Καθώς οι εξαγωγές αντιμετωπίζουν κινδύνους από τον εμπορικό πόλεμο, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει πιο προληπτική, είπε, σημειώνοντας ότι ο τομέας των ακινήτων της Κίνας συνεχίζει επίσης να δυσκολεύεται.
«Η νομισματική πολιτική πρέπει επίσης να χαλαρώσει περαιτέρω με μειώσεις των επιτοκίων και του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών, όπως υποδεικνύεται από την έκθεση κυβερνητικού έργου».

Ο βασικός ΔΤΚ, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, μειώθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, η πρώτη πτώση από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 3,3% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 0,4% τον Ιανουάριο. Οι εορτασμοί του Σεληνιακού Νέου Έτους, της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής της χώρας, μειώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο πέρυσι, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές τροφίμων και τιμών υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό τον Ιανουάριο.

Ο στατιστικολόγος της NBS Dong Lijuan δήλωσε σε σημείωμά του την Κυριακή ότι η υψηλή βάση του ΔΤΚ του περασμένου Φεβρουαρίου προκάλεσε την πτώση του δείκτη τον περασμένο μήνα:«Εάν εξαιρέσουμε τον αντίκτυπο των διαφορετικών μηνών του σεληνιακού νέου έτους, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο».

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,2%, έναντι αύξησης 0,7% τον Ιανουάριο και κάτω από την προβλεπόμενη πτώση 0,1%.

Για να αναζωογονήσει την υποτονική ζήτηση των νοικοκυριών, η Κίνα διπλασίασε τα κονδύλια που διαθέτει σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα επιδότησης καταναλωτών για ηλεκτρικά οχήματα, οικιακές συσκευές και άλλα αγαθά σε 300 δισεκατομμύρια γουάν (41,42 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος.

Ωστόσο, πιο βαθιά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλιπούς συστήματος πρόνοιας είναι ακόμη μακριά, αφήνοντας τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις επιφυλακτικούς ως προς τις δαπάνες εν μέσω μιας παραπαίουσας οικονομικής ανάκαμψης.

Τα κύρια προβλήματα έγκεινται στην «αδύναμη καταναλωτική ικανότητα και προθυμία», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εμπορίου Wang Wentao στο περιθώριο της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνόδου.
Στη φετινή έκθεση κυβερνητικού έργου που παρουσιάστηκε την Τρίτη, η κατανάλωση αναφέρθηκε 31 φορές, από 21 πέρυσι, ξεπερνώντας τις αναφορές στην τεχνολογία.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, μειωμένος από τη διολίσθηση 2,3% τον Ιανουάριο και τη μικρότερη συρρίκνωση των τελευταίων έξι μηνών, αλλά δεν πέτυχε την προβλεπόμενη μείωση 2,1%.

Οι τιμές παραγωγού της Κίνας μειώνονται από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι παγκόσμιες απειλές για δασμούς και η βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο εσωτερικό ωθούν τους Κινέζους εξαγωγείς σε πόλεμο τιμών σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους και τους μισθούς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com