Open Circle: H πρώτη ελληνική πλατφόρμα χρηματοδότησης
- 26/11/2014, 13:08
- SHARE
Η πλατφόρμα θα είναι ενεργή από το 2015 με στόχο την άντληση 3 εκατ.ευρώ τον πρώτο χρόνο. Πως λειτουργεί και σε τι στοχεύει.
Το μοντέλο του equity crowdfunding στην ελληνική αγορά συστήνει η νέα πλατφόρμα χρηματοδότησης Open Circle, η οποία ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί επισήμως στις αρχές του 2015, με σκοπό να φέρει σε επαφή επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια και αγγέλους- επενδυτές.
Δεδομένων των συνθηκών χρηματοδότησης αλλά και του «κενού» που διαπιστώνεται στην υιοθέτηση σύγχρονων επιχειρηματικών πρακτικών η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει δύο άξονες υπηρεσιών: αφ’ενός παρέχει δωρεάν υπηρεσίες mentoring στις επιχειρήσεις που θέλουν αλλά αδυνατούν να συντάξουν ένα ολοκληρωμένο business plan και αφ΄ετέρου επιχειρεί να δημιουργήσει μια ενεργή ομάδα ιδιωτών επενδυτών που θα αναλάβουν την κεφαλαιοδότηση των αιτούμενων επιχειρήσεων.
Όλα αυτά πραγματοποιούνται σ’ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει ακόμη θεσμικό πλαίσιο αυτόνομης δραστηριοποίησης για τις συμμετοχικές επενδύσεις (equity crowdfunding) και γι αυτό οι εμπνευστές της πλατφόρμας κ.κ. Σωκράτη Πλούσσας και Ξενοφών Κροκίδης και η εταιρία τους Parnasse, προσάρμοσαν την πλατφόρμα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο απαιτεί τη συνεργασία με ΑΧΕΠΕΥ.
Αναλυτικότερα, η Open Circle, υποδέχεται επιχειρήσεις και τα συναφή επιχειρηματικά τους πλάνα, μετά από αυστηρό έλεγχο. Μάλιστα σύμφωνα με τους επικεφαλής της Parnasse, «μόνον το 3% των επιχειρήσεων τελικώς πληροί τους όρους μιας αξιόλογής πρότασης equity crowdfuning». Ακολουθεί διαδικασία due diligence και δίκαιης αποτίμησης της εταιρίας, η οποία μόνον τότε παρουσιάζεται στην πλατφόρμα ζητώντας χρηματοδότηση. Από εκεί και πέρα τρέχει διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπου οι εν δυνάμει επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν (έως 149 ιδιώτες ανά project και ΑΜΚ, όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο). Η πρόσβαση στην πλατφόρμα προϋποθέτει εγγραφή ενώ υπάρχουν διάφορα στάδια ελέγχου εμπιστευτικότητας που προστατεύουν τις υποψήφιες προς χρηματοδότηση επιχειρήσεις.
Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν από την Parnasse, της οποίας η προμήθεια προκύπτει μόνον μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και της συναλλαγής, αποδίδεται από την ΑΧΕΠΕΥ και κυμαίνεται σε 6%-8% της συνολικής αξίας του deal.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές της πλατφόρμας, αν και η χρηματοδότηση από το πλήθος (crowdfunding) αποτελεί μια πολύ πρόσφατη μορφή εναλλακτικής χρηματοδότησης εν τούτοις κερδίζει διαρκώς έδαφος μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με τον κ.Πλούσσα, το equity crowdfunding (μία από τις μορφές χρηματοδότησης από το πλήθος, μετά το lending model και το donation model) εμφανίστηκε ουσιαστικά μόλις το 2012. Στην Ευρώπη λειτουργούν σήμερα μόλις 22 πλατφόρμες εκ των οποίων 9 ενεργές. Το 2013 μέσω αυτής της εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης αντλήθηκαν 85 εκατ.ευρώ στην Ευρώπη, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τριπλασιασμό αντληθέντων κεφαλαίων το 2014. Το 2017 η προβολή που γίνεται κάνει λόγο για 600 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις το 2020 και οι τρεις μορφές crowdfunding εκτιμάται ότι δύνανται να αντλήσουν 100 δισ. ευρώ.
Πέραν του γενικού πλαισίου, η Parnasse μέσω του Open Circle έχει θέσει ως στόχο την άντληση 3 εκατ. ευρώ εντός του 2015, ενώ προετοιμάζει την παρουσίαση 4 επιχειρήσεων στην πλατφόρμα της τις πρώτες μέρες του 2015. H Parnasse εκτιμά ότι η πλατφόρμα απευθύνεται τόσο σε κλασσικές startups όσο και σε εταιρίες της παραδοσιακής οικονομίας, ανεξαρτήτου χρόνου ίδρυσης και αντικειμένου, ωστόσο προς στιγμήν θεωρεί ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εταιρίες τροφίμων και τεχνολογίας.
Σε κάθε περίπτωση οι εμπνευστές της πλατφόρμας όσο και παράγοντες της αγοράς, όπως ο κ. Λουκάς Πηλίτσης (CEO της Piraeus Equity Advisors) που παραβρέθηκε στην παρουσίασης της Open Circle, υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναμένεται να συστηματοποιήσει τη δράση των αγγέλων-επενδυτών και σε δεύτερη φάση να αποτελέσει πιθανή δεξαμενή και για Venture Capitals.
Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει διακριθεί το 2014 στο θεσμό του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας λαμβάνοντας και σχετική χρηματοδότηση, η οποία «παραμένει ανέγγιχτη» σύμφωνα με τον κ. Κροκίδη.