«Εγχώρια τρομοκρατία» οι επιθέσεις στην Tesla – Ο Τραμπ στηρίζει… δυναμικά την εταιρεία του Μασκ
- 12/03/2025, 12:30
- SHARE

Ο Λευκός Οίκος μετατράπηκε προσωρινά σε… αντιπροσωπεία της Tesla, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε στο πλευρό του Έλον Μασκ, καταδικάζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας.
«Δεν μπορεί να τιμωρείται επειδή είναι πατριώτης», δήλωσε ο Τραμπ, έχοντας δίπλα του τον Μασκ και έναν από τους γιους του. «Αν επιτεθείτε στην Tesla ή σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, θα σας πιάσουμε και θα περάσετε από την κόλαση», προειδοποίησε.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Χάρισον Φιλντς, ανέφερε πως «οι επιθέσεις αριστερών ακραίων ακτιβιστών εναντίον της Tesla αποτελούν εγχώρια τρομοκρατία».
Βανδαλισμοί, συλλήψεις και απώλειες στη μετοχή της Tesla
Τις τελευταίες εβδομάδες, ακτιβιστές διαδήλωσαν κατά της Tesla, διαμαρτυρόμενοι για τις ευρείες εξουσίες που έχει αποκτήσει ο Μασκ από την κυβέρνηση Τραμπ.
Στο Πόρτλαντ, 350 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από αντιπροσωπεία της Tesla.
Στη Νέα Υόρκη, εννέα άτομα συνελήφθησαν σε παρόμοια διαμαρτυρία.
Αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για βανδαλισμούς σε οχήματα και εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Η μετοχή της Tesla κατέγραψε πτώση άνω του 15% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία της να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τον Δεκέμβριο.
O Τραμπ αγοράζει Tesla – Ο Μασκ διπλασιάζει την παραγωγή
Σε μια συμβολική κίνηση, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ένα κόκκινο Tesla Model S αξίας 80.000 δολαρίων, πληρώνοντας με επιταγή. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν του επιτρέπεται να οδηγεί και θα δωρίσει το αυτοκίνητο στο προσωπικό του Λευκού Οίκου.
Παράλληλα, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η Tesla θα διπλασιάσει την παραγωγή της στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε μια «ένδειξη εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία».
Η υποστήριξη του Μασκ σε ακροδεξιές πολιτικές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Tesla.
Η νοτιοκορεατική Kia χρειάστηκε να διαψεύσει διαφημιστική εκστρατεία που εμφανίστηκε στη Νορβηγία και περιλάμβανε τη φράση: «Το αγόρασα αφού ο Έλον τρελάθηκε», διευκρινίζοντας ότι δεν είχε εγκρίνει το μήνυμα.
Η στήριξη του Τραμπ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Μασκ, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της επιρροής του στον Λευκό Οίκο και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Tesla στις διεθνείς αγορές.