Στην Επιτροπή Δεοντολογίας οι καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών
- 27/11/2014, 17:11
- SHARE
Επιμένει η βουλευτής των ΑνΕλ Στ. Ξουλίδου πως άτομο από τον κύκλο της ΝΔ επιχείρησε να την δωροδοκήσει προσφέροντας 3 εκατ. ευρώ.
Συνέχεια δίνεται στο «θρίλερ» της απόπειρας χρηματισμού βουλευτών ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τις καταγγελίες που πραγματοποίησε προχθές η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου και ο αρχηγός των ΑνΕλ, Πάνος Καμμένος, καθώς το θέμα αναμένεται την προσεχή Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, να συζητηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η κ. Ξουλίδου, η οποία υποστηρίζει ότι μέλος που ανήκει στον ευρύτερο κύκλο της Νέας Δημοκρατίας, αποπειράθηκε να την δωροδοκήσει για να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε: «Δέχτηκα κάποιο αίτημα φιλίας από το Facebook με ένα άτομο που εξέφραζε τον θαυμασμό του και μετά από ένα διάστημα 3-4 μηνών μου είπε “έχω υψηλές γνωριμίες στην κυβέρνηση… “. Λίγο αργότερα μου είπε, “δεν δίνονται συχνές ευκαιρίες, πρέπει να την αρπάξεις”. Κι όταν τον ρώτησα για ποια ευκαιρία μιλάς, μου έδωσε το τηλέφωνό του».
«Μετά από 2-3 τηλέφωνα επέμενε να τα πούμε από κοντά. Όταν ρώτησα για ποιες ευκαιρίες μιλάει μου είπε ότι κάποιοι θα φύγουν και είναι κρίμα να χάσω την ευκαιρία, η ταρίφα είναι 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ. Είπα ότι δεν με ενδιαφέρει μία τέτοια πρόταση και ότι μπήκα για άλλους λόγους στην πολιτική», προέθεσε η κ. Ξουλίδου, η οποία σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Εισαγγελία, η οποία διερευνά τις καταγγελίες της. Ανέφερε δε ότι όλα αυτά έγιναν τον περασμένο Μάιο και έκτοτε η επικοινωνία της με το πρόσωπο αυτό συνεχίστηκε μόνο σε διαδικτυακό επίπεδο και την περιέγραψε ως μονόπλευρη, ότι δηλαδή δεχόταν μηνύματα, χωρίς να απαντά.
Τόνισε, επίσης, ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες με το πρόσωπο αυτό δεν είναι καταγεγραμμένες, υπάρχουν, όμως, όλες οι διαδικτυακές.
Η κ. Ξουλίδου είπε, επίσης, ότι περίπου στις 20 Νοεμβρίου, το ίδιο πρόσωπο της είπε: «Δεν είδες τον Μελά;», υπονοώντας ότι ο βουλευτής των ΑνΕλ είχε χρηματιστεί.
Ο Παναγιώτης Μελάς, με τηλεφωνική του παρέμβαση στον ίδιο σταθμό, μίλησε για «ψευτιές και κακοήθειες», ενώ εξέφρασε το «παράπονό» του για το ότι η βουλευτής δεν τον ενημέρωσε και συμπλήρωσε ότι έχει καταθέσει ήδη μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, επίσης με τηλεφωνική παρέμβασή του στον σταθμό, ανέφερε ότι «είναι περίεργη η διαδικασία που ακολουθεί η κ. Κουτζαμάνη, καθώς τα αδικήματα είναι κακουργήματα» και προσέθεσε ότι «ο Μελάς κατέθεσε από χθες μήνυση και ο εισαγγελέας δεν άλλαξε». Τόνισε, επίσης, ότι το πρόσωπο που προσέγγισε την κ. Ξουλίδου είναι άτομο γνωστό σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ότι παρόλο που ο κ. Παπαμιμίκος λέει πως δεν το γνωρίζει, ψεύδεται. Ενέπλεξε και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και είπε πως «πρόκειται για άτομο που διοργανώνει τις εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας».
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική παρέμβασή του, ο κ. Μηταράκης είπε μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος των ΑνΕλ «έχει εμμονή με το πρόσωπό του», ενώ σχετικά με τις καταγγελίες ανέφερε ότι ο καταγγελλόμενος είναι ένας «από τα χιλιάδες πρόσωπα που τον ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Απαντώντας στον υφυπουργό Ανάπτυξης, η κ. Ξουλίδου, ανέφερε πως ο καταγγελλόμενος της είπε ότι είναι «στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά και πως η επικοινωνία τους περιορίστηκε σε διαδικτυακό και τηλεφωνικό επίπεδο.
Αρνείται τις καταγγελίας της Σ. Ξουλίδου ο Γιώργος Σούκουρας
Ο Γιώργος Σούκουρας, τον οποίο κατήγγειλε η βουλευτής των ΑνΕλ Σταυρούλα Ξουλίδου ότι την προσέγγισε με σκοπό τον χρηματισμό προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, παραδέχεται σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Real ότι μιλούσε με την κ. Ξουλίδου στο facebook, αλλά αρνείται την κατηγορία ότι της πρότεινε το ποσό των 3.000.000 ευρώ ως αντάλλαγμα για τη θετική στάση της στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.
Κι ενώ ο πρόεδρος των ΑνΕλ Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι ο Γ. Σούκουρας είναι στέλεχος της ΝΔ εκείνος, αντιτείνει πως δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένο στέλεχος της ΝΔ. «Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μέσω facebook την κ. Ξουλίδου. Το μόνο που της είπα είναι πως ό,τι και να κάνετε οι 180 θα βγούνε διότι το θέλει η Μέρκελ. Ποτέ δεν της είπα για χρηματισμό και για τα τρία εκατομμύρια που λέει», υποστήριξε ο Γ. Σούκουρας και πρόσθεσε: «Αν είχα λεφτά από τη ΝΔ στην κ. Ξουλίδου θα τα έδινα; Εγώ δεν έχω μία στην τσέπη μου».
Στη Βουλή το θέμα της ύπαρξης ή μη οργανωμένου σχεδίου δωροδοκίας βουλευτών
Την προσεχή Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα συζητήσει το ζήτημα των καταγγελιών περί οργανωμένου σχεδίου δωροδοκίας βουλευτών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τους βουλευτές επισημαίνει ότι αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι να παρεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο, για την προστασία και την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών. Αυτό τον χαρακτήρα θα έχει η συζήτηση που θα γίνει. Δηλαδή, εισάγονται οι πρόσφατες καταγγελίες ως μείζον θέμα που πλήττει τον κοινοβουλευτισμό και τους βουλευτές.
«Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες καταγγελιών από κόμματα και βουλευτές για οργανωμένο σχέδιο δωροδοκίας βουλευτών, με στόχο τον επηρεασμό της ψήφου των κατά την προσεχή προεδρική εκλογή. Οι καταγγελίες αυτές έδωσαν λαβή για σχόλια και συζητήσεις, που βλάπτουν το κύρος του βουλευτή και του κοινοβουλευτισμού» αναφέρει ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας στην επιστολή του προς τους συναδέλφους του βουλευτές. «Η μέχρι τώρα έρευνα από τη Δικαιοσύνη, κατά πληροφορίες, ουδέν το ύποπτο κατέδειξε. Αυτό, όμως, ουδόλως μειώνει τις ζημιογόνες συνέπειες για τους παραπάνω θεσμούς, δεδομένου ότι άλλοι κακόβουλα μπορεί να αντιμετωπίσουν με δυσπιστία το αποτέλεσμα της έρευνας και να μιλούν για κουκούλωμα και άλλοι να πιστεύουν ότι πρόκειται περί μεθοδευμένου σχεδίου εκφοβισμού ή και εκβιασμού βουλευτών» τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης επικαλείται την πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία αρμοδιότητα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, είναι, μεταξύ των άλλων, εφόσον καλείται προς τούτο από τον πρόεδρο της Βουλής ή με την έγκρισή του, «να μελετά και να εισηγείται μέτρα και να παρεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο, δημόσια για την προστασία και ενίσχυση του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών».
Όπως τονίζει ο κ. Μαρκογιαννάκης, επιβάλλεται να συζητηθούν τα παραπάνω «ως μείζον θέμα που πλήττει τον κοινοβουλευτικό θεσμό και τους βουλευτές».