Επιπλέον δέκα δισ. ευρώ ζητά από τη Γερμανία η Κομισιόν για το «πακέτο Γιούνκερ»
- 28/11/2014, 12:12
- SHARE
Αντίθετος με τα σχέδια του επιτρόπου Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Όχι σε κυρώσεις σε Γαλλία-Ιταλία λέει ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής.
«Θα ήταν δυνατό η Γερμανία να επενδύσει ένα μέρος του προγράμματός της ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία μας» δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που προδημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
O Κατάινεν κάλεσε το Βερολίνο να εισφέρει ένα μέρος από τα δισεκατομμύρια ευρώ που σχεδιάζει να δαπανήσει για επιπρόσθετες δημόσιες επενδύσεις ως το 2018 στο σχέδιο Γιούνκερ, διευκρινίζοντας πως το θέμα αναμένεται να τεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου ότι αναμένεται να δαπανηθεί ένα επιπρόσθετο ποσό 10 δισ. ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις στη Γερμανία ως το 2018, προβλέποντας πως αυτό θα συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Όμως ως σήμερα ο Σόιμπλε αρνείται να διατεθεί ένα μέρος των χρημάτων αυτών στο ταμείο επενδύσεων που έχει υποσχεθεί να συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και απασχόληση στη Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η γερμανική εφημερίδα, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.
«Οι συνεισφορές των κρατών μελών αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να αυξήσουν το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στο ταμείο. Εάν τα 21 δισ. ευρώ διπλασιάζονταν, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε περισσότερα από 600 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις», υπογράμμισε ο Κατάινεν.
Όχι σε επιβολή κυρώσεων προς Γαλλία και Ιταλία λέει ο Γιούνκερ
«Δεν θα επιβάλω κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία διότι δεν είμαι ένας γραφειοκράτης και οι χώρες αυτές, παράλληλα, προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.
«Εκ μέρους κάποιων χωρών θα χρειασθούν επιπλέον προσπάθειες. Το να λέμε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Συμφώνου, είναι διαφορετικό από το να τιμωρούμε με κυρώσεις και διαδικασίες. ‘Αλλωστε από την Ιταλία, την Γαλλία και το Βέλγιο λάβαμε επιστολές με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Σε σχέση με την υπόθεση προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης σειράς εταιριών στο Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ προσθέτει: «δεν θέλαμε να ζημιώσουμε τις υπόλοιπες χώρες. Προσπαθήσαμε, σίγουρα, να πείσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να έλθουν στο Λουξεμβούργο. Ήταν βασικής σημασίας, για μας, να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας».
«Αν γύριζα πίσω, θα έκανα τις ίδιες επιλογές, αλλά θα έδινα, ίσως, περισσότερο βάρος στις λεπτομέρειες της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στις κύριες αρμοδιότητές μου», δηλώνει παράλληλα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις επαφές του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρεντσι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι «μιλά πολύ συχνά μαζί του στο τηλέφωνο και τον έχει συναντήσει επανειλημμένα». «Σε κάποιες περιπτώσεις-ολοκληρώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν- πραγματοποιώ ταξίδια που δεν δημοσιοποιούνται, και για τα οποία δεν μιλώ, φυσικά, ούτε με τους δημοσιογράφους».